31 Lipca 2026, 08:21:10 czas Polski

Autor Wątek: Kącik warsztatowy w garażu  (Przeczytany 11742 razy)

Offline cyrulik

Kącik warsztatowy w garażu
« dnia: 09 Lutego 2015, 22:25:55 czas Polski »
Cześć!

Rozpoczynam jedną z pierwszych poważniejszych realizacji.
Wcześniej było już jakieś składanie mebelków z formatek kupionych w markecie, ale to prosta sprawa jeśli nie pomylimy się w wymiarach.
Tutaj budowa równie prosta, ale formatki tnę sam. Zagłębiarka Mafella idzie w ruch, czas zweryfikować swoje umiejętności dokładnego trasowania i cięcia.

Do zbudowania są trzy szarki, stojące na regulowanych nóżkach przykrytych cokołem, z nakładanymi drzwiami i górą imitującą blat. Materiał to płyta MFP 18mm, skrzynie będą łączone na kołki meblowe, klej i wkręty. Plecy szafy są z sklejki 4mm która kiedyś tam mój ojciec kupił i zalega długo w jego garażu. Zawiasy standardowe nakładane - 3 sztuki na jedne drzwi. Pierwsza półką od dołu będzie stała, zakołkowana, sklejona i przykręcona do boków.

Rozrysowałem wszystko w SketchUp, i prezentuje się to w ten sposób:

Rzut ogólny na garaż i kąt do zabudowy:

(stołu i podstawy pod piłę (po prawej) jeszcze nie ma, na ścianie po lewej są nie dorysowane trzy okienka, a po prawej drzwi do mniejszego warsztaciku elektronicznego i przejście do domu)

Rzeczona zabudowa:

Dokładny projekt z wymiarami:

Sam wymyśliłem jak płyty powinni być łączone, jako że nie mam w tym doświadczenia, będę wdzięczny za podpowiedzi co sknociłem i co warto poprawić w przyszłości.

Jutro po południu zaczynam zabawę :)
Pozdrawiam - Michał

Offline pacyfic_77

Odp: Kącik warsztatowy w garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2015, 22:29:09 czas Polski »
Super rendery  :)
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2015, 23:08:26 czas Polski »
Proponował bym , abyś użył dwóch listew wieńczących (góra szafki) , wtedy od spodu przykręcisz blat .
Według mnie szafki mocno ograniczą dostęp do okna (trochę za wysokie) .

pozdrawiam

Offline cyrulik

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2015, 23:13:26 czas Polski »
Ta lista od góry zaraz pod "blatem" dałem tylko ze względu na nakładane drzwi, musza się na czymś opierać. Był też wcześniej projekt o jakim mówisz, górny i dolny blat szafki był dłuższy o grubość drzwi i na dole była taka sama listwa jak u góry. Zrezygnowałem z tego pomysł dlatego że na dole szafki będą leżeć jakieś pudełka/walizki, a dodanie takiej listewki utrudniło by mi wkładanie i wyciąganie rzeczy z dolnej półki. Przełożyłem wygodę na estetykę.

Dostęp do okna oczywiście ze ograniczy, jest to jednak jedyne wolne miejsce do większej zabudowy w garażu i nie ma wyjścia :)
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2015, 23:15:20 czas Polski wysłana przez cyrulik »
Pozdrawiam - Michał

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2015, 23:24:24 czas Polski »
RObson ma racje z oknem, ale jak nie ma innego wyjścia, to chociaż będziesz miał dodatkowy blat dobrze oświetlony naturalnym światłem ;)
Fajnie, że masz projekt i widać solidne podejście do tematu, nie jakieś tam cięcie na kolanie jak się uda , trzymam kciuki :)

Offline cyrulik

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2015, 23:27:52 czas Polski »
Blat będzie wysoko, pożytek z niego taki, że jak już braknie miejsca będzie można coś tam odłożyć.

Z oknami nie ma też wielkiej tragedii, od wiosny do jesieni, jedno z tych okienek jest zawsze uchylone, a na ścianie po lewej są jeszcze trzy takie same okienka :)
Pozdrawiam - Michał

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2015, 00:04:43 czas Polski »
Urządzanie garażu ;) chce to zobaczyć na zdjęciach ;p powodzenia

Offline demolkaa

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2015, 12:14:52 czas Polski »
Fajny projekt. Ale może zrobić jeszcze jakąś nadstawkę z półkami z lewej strony ewentualnie szafkę lub obniżyć trochę półki i tam postawić ukośnice ewentualnie wiertarkę stołową lub inne urządzenie.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2015, 20:32:00 czas Polski »
Cyrulik- nie do końca mnie zrozumiałeś  :) chodziło mi o dwie listwy (wieńczące ) góry szafki , jedna z frontu druga z tyłu do której możesz zamocować plecy i blat jednocześnie w niewidoczny sposób .

Offline cyrulik

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2015, 22:55:02 czas Polski »
Robson - nie zajarzyłem, a dobrze radzisz. Pasowałoby wprowadzić w życie Twoje rady. Usprawniłoby to ewentualne poziomowanie blatu, gdyby uciekł gdzieś milimetr :)

Fotostory czas zacząć!

Miejsce przygotowane:

Plan wydrukowany i przyklejony w honorowym miejscu :)

Płyta na szczęście duża nie jest i wygodnie mieści się na dwóch stołach:

Narzędzia traserskie przygotowane:

Brzeguje płytę i zaczynam zabawę z rysowaniem:

Materiału ubywa, a gotowe formatki czekają na montaż:

Fotki z montażu następnym razem, mój nadworny paparazzi musiał mnie opuścić, a samemu nie chciało mi się bawić dodatkowo z aparatem.

Po 5 godzinach walki z płytą jedna szafka gotowa.

Trasowanie jakoś idzie, są rozbieżności rzędu poniżej 1mm, tego już chyba nie przeskoczę. Grafit z ołówka 0,5mm + jakiś tam niewielki błąd w położeniu szyny i później mamy zonk.
Przy składaniu nie było to kłopotliwe, ciekawe jak sprawa będzie się miała, gdy dołożymy kolejne szafki.

Nie wiem, czy jutrzejszego dnia nie zacznę od przerobienia pierwszej szafki wg rad Robsona, ale pojawia się problem. Skrzynia jest już sklejona i skręcona, kołki meblowe z klejem Patex zapewne nieźle trzymają i może lepiej tego nie ruszać ?

Zagłębiarka na szynie super się sprawdza, czuć precyzję i widać jakość, jestem zadowolony z zakupu. Miałem dzisiaj okazję pomacać Boscha GKT 55 GCE, jest różnica w wykonaniu na plus dla Mafella!
Pozdrawiam - Michał

Offline cyrulik

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2015, 22:15:35 czas Polski »
Lecimy dalej!

Sprawdziłem kąty, zmierzyłem przekątne, przemierzyłem wzdłuż i wszerz pierwszą poskładaną szafę, różnice były malutkie, dlatego też postanowiłem nic nie rozbierać i lecieć z robotą dalej. Na koniec dnia, gdy druga szafa została poskładana do kupy i postawiona obok, decyzja okazała się w 100% słuszna, wszystko pasuje co do pół milimetra :)

Zacząłem od pleców, stara sklejka 4,5 mm po przeszlifowaniu czołgiem bardzo ładnie się prezentuje, a przy okazji jej cięcia pociąłem też formatki na następną szafę.

Przedmuchanie zagłębiarki po pracy obowiązkowe, lubię mieć czyste narzędzia.

Pierwszy raz postanowiłem poskładać cokolwiek na kołkach meblowych i szkoda, że dopiero teraz. Super sprawa, przyrząd Wolfcrafta jest w tym wszystkim niezwykle przydatny.

Troszkę kleju do dziury i wbijam kołki.

6 nóżek przykręcam do podstawy.

I końcowe składanie. Dzięki kołeczkom, jak to Jarek mówi, składa się jak klocki Lego :)

Na koniec skręcam płyty na wkręty 3,5x50 po 3 sztuki na połączenie.
Jutro składam trzecią, ostatnią szafę i zabieram się za drzwi, będzie to mój kolejny debiut. Poćwiczyłem troszkę montowanie zawiasów, powinno być dobrze :)
Pozdrawiam - Michał

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2015, 23:50:47 czas Polski »
ładna praca fajne narzędzia i dobre zdjęcia :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2015, 00:13:06 czas Polski »
Szkoda ze wkrętami. Konfirmaty sa do tego lepsze.
Piękna praca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline cyrulik

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2015, 00:16:36 czas Polski »
Mam 3kg wiaderko przeróżnych wkrętów jeszcze z czasów budowy domu, trzeba je gdzieś wykorzystać, bo wyrzucać przecież szkoda ;-)
Pozdrawiam - Michał

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2015, 07:24:33 czas Polski »
Super ;D tylko czy takie głęboki szafki szafki są praktyczne??