24 Kwietnia 2026, 06:49:18 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa na start - proszę o pomoc  (Przeczytany 32490 razy)

Offline prokennycool

Odp: Piła formatowa na start - proszę o pomoc
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Marca 2015, 11:56:32 czas Polski »
Również stoję przed wyborem piły formatowej.
Pytanie Robland czy Felder ?
Czy to prawda, że Felder k540s to Roblanda z3200 ?

Co ciekawego waga tych pił znacznie się różni Robland dużo cięższy jest. Lepiej zbudowny, stabilniejszy może Felder jest bardziej delikatny?

Różnica w wózkach xroll włoski 10 lat gwarancji, robland daje 6 lat ale patent ponoć Altendorfa.

Licznik w Felderze to koszt 3600zł netto ? !  w Roblandzie 1400zł netto czy jest jakaś różnica między nimi ?

Robland ma w standardzie 3 prędkości piły 5,5kw w Feldera jest dopłata i w standardzie 4kw oprócz k500s ( informacje nie pewne)
Felder daje 6 lat gwarancji na agregat.
Robland 2 lata na wszystko u niektórych sprzedawców tylko rok .

Serwis pogwarancyjny ponoć Robland jest dużo tańszy ( również nie pewne informacje )

Robland NZ 3200 z elektryka chyba można dopiero porównać do k940s , k975s/k890s ( do której nie można nic dołożyć po zakupie ) lub k700s + 3000zł netto elektronika

Byłem wczoraj u sąsiada, który ma Feldera k700s z 2008r bardzo sobie chwali. Nigdy nie miałem styczności z piłą formatową.
Pewnie będziecie pytać do czego mi piła :)
Do cięcia płyt pełnych formatek MDF prosto i pod kątem.
Piłę będzie obsługiwało kilku różnych ludzi więc nie jestem w stanie zagwarantować, że będą się z nią delikatnie obchodzić ( wiadomo jak pracownik szanuje sprzęt jak nie ma właściciela :) )

Moje pytanie czy warto dopłacać do Feldera jak to jest z jakością Roblanda bo jak wiadomo bardzo często wyższa kwota = jakość.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #31 dnia: 10 Marca 2015, 12:33:48 czas Polski »
Pierwsza sprawa to powinieneś zajrzeć pod ten adres:
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
i tam dopełnić formalności.

Poza tym to powinieneś porównywać maszyny w tym samym segmencie, czyli do Roblanda z3200 powinieneś porównać K975 Feldera.
Pracowałem na Roblandzie i na Felderach.
Nie porównuj poszczególnych cen na dodatkowe wyposażenie, tylko wyposaż maszynę we wszystko co chcesz i wtedy nich Ci wycenią maszyny.
Nie wiem skąd wziąłeś że x-roll jest włoski jak maszyna w całości jest austriacka.
X-roll to prowadzenie w systemie zamkniętym na wałkach które poruszają się pomiędzy dwoma płaskimi prowadnicami - zero luzów i prowadnice się nie zużywają, czego nie można powiedzieć drugim o prowadzeniu.
Kultura pracy w prowadzeniu stołu formatowego masz dużo lepszą w Felderze. Robland ma może stół przesuwny trochę szerszy.
W maszynie K975 też masz trzy prędkości piły a jest to odpowiednik Roblanda.
Robland daje dwa lata gwarancji dla osoby fizycznej, rok dla firm.
Felder daje dwa lata gwarancji dla osoby fizycznej na całą maszyne, rok dla firm i dodatkowo 10 lat gwarancji na poprawność działania stołu formatowego i 6 lat gwarancji na poprawność pochylania agregatu pilarki.
Oba systemy są bezobsługowe.
Jeżeli chodzi o serwis to ceny masz różne tak samo jak w salonach samochodowych, we Ficie będzie to przykładowo 80 zł za godz a w Mercedesie 200 zł. Zapytaj o cenę roboczogodziny i też zależy co Ci popsuje w maszynie i ile będzie trwała naprawa.
Ważniejsze chyba jest jak szybko po zgłoszeniu serwis do Ciebie przyjedzie, skąd przyjedzie i ile policzą Ci za dojazd.
Felder ma bardzo rozbudowaną sieć serwisową i serwisant nie będzie do Ciebie jechał przez pół Polski tylko mają max 150 km do każdego klienta. Nie wiem jak to jest w Roblandzie.
Przygotowuje porównanie kilku maszyn ale przez cały czas brak czasu

Offline prokennycool

« Odpowiedź #32 dnia: 10 Marca 2015, 16:20:05 czas Polski »
Przywitałem się z rozpędu zapomniałem.

Pan z Feldera powiedział mi, ze Z3200 to jest odpowiednik k500s i tak też napisałem na forum.
k975 nie może też być odpowiednikiem bo Robland nie ma elektryki.
K975 to ponoć model K890 (info od sprzedawcy)

Wniosek cenowo nie da się tego dobrze porównać bo nie ma 100% odpowiednika każda piła jest inna jak samochód:)

Rozmawiałem z przedstawicielem Roblanda powiedział mi, że wózek x-roll to włoska robota dlatego również tak napisałem.
Bardzo zachwalał ich wózki, gdyż taki sam znajduje się w najlepszych piłach Altendorfach ,, i to musi o czymś świadczyć"
Gwarancją chciał mnie zachęcić ,, ja Panu dam 6 lat gwarancji na wózek" i głównie cena ,, mamy najlepsze ceny " o jakości nic nie chciał mi powiedzieć bo ,, nie będę jechał na konkurencję".

Nie byłbym wymagającym użytkownikiem z racji tego, że w 99% tnę głównie MDF.
Elektryka dużo by mi ułatwiła życie bo w miarę często zmieniałoby się kąt cięcia. No ale cóż ręcznie przestawić kąt to 20 sekund ?

Ceny netto przedstawiają się odpowiednio( to chyba nie tajemnica) :
z 3200    22500zł
nz 3200  28500zł
k540s     26000zł
k700s     29000zł
k890s     35000zł
k940s     33000zł

Patrząc na gwarancję jestem w 100 % za Felderem. Plusem jest super wózek.
Najchętniej widział bym u siebie w firmie K940s minus to mniejszy silniczek i cena :(

Kierując się rozsądkiem wybrałbym Z3200 cena, jakościowo nie jest to chinol i masa o której dalej nic nie wiem czemu oni robia takie cieżkie te piły.

Prosiłbym, abyś jeszcze coś mi powiedział o jakości pił Roblanda czy faktycznie są one mniej delikatne ?
Jak Ci się na nich pracowało i o stabilności ?

Z drugiej strony już zacząłem się zastanawiać nad używaną piła która wyszła przed chwilą na allegro http://allegro.pl/pila-formatowa-felder-k-975-elektryka-i5163194030.html 2008r ponoć szanowana i stół nie po zacinany ale też już nie mam co liczyć na gwarancje, która jest tak bogata w Felderze.

Offline prokennycool

« Odpowiedź #33 dnia: 16 Marca 2015, 21:53:27 czas Polski »
Jednak biorę nową, używaną cieżko znaleść w dobrym stanie.

Pytanie Felder k890 czy może Rema Classic 40/340 ?
Obie piły z elektryką.
Cena remy wyższa o 4 tyś. czy warto dopłacać ?

Pan z Remy mówił, że gwarancja tylko 1 rok i nie wychwalał Feldera mówił, że ta gwarancja 6 i 10 lat jest mocno ograniczona( jakieś liczniki przebiegu są powstawiane i prosił o dokładne doczytanie na co to gwarancja)

Poprosiłbym o jakieś opinie na temat nowej Remy bo o starych naczytałem się, że były rewelacyjne.

Głównie chodzi mi o to, aby pracownicy jej szybko nie zniszczyli, wiadomo nikt nie dla o sprzęt tak jak właściciel ;]

Co ciekawego chciałem kupić używanego Feldera ale gwarancja obejmuje piły tylko kupione przez polskiego dystrybutora.
Co więcej muszę mieć fakture z Feldera na siebie bo 2 nabywca już nie może skorzystać z tej gwarancji ;] ( info od Pana z Feldera )

Który sprzęt mniej awaryjny, który będzie wymagał mniej wizyt serwisanta ? Pytam o teorie bo praktyka może pokazać zupełnie co innego .
Od sprzedawców dużo się nie dowiem bo każdy zachwala swoje i jedzie na inne firmy.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Marca 2015, 22:47:48 czas Polski »
Przepraszam Cię że uciekł mi poprzedni Twój post.

Tak na szybko to negocjowałbym tego Feldera K975 z Allegro i kupowałbym go w ciemno.
Stół 3200, przykładnica poprzeczna 3200 z dwoma ogranicznikami, wózek z lewej strony 1300mm, elektryka podnoszenia i przechyłu agregatu z wyświetlaczami, włączniki piły i podcinacza w stole, szerokość cięcia z prawej 1250 mm, dodatkowy wyłącznik bezpieczeństwa, trzy prędkości piły, precyzyjne ustawianie przykładnicy.

W jednym z postów pisałem że dzięki mojemu koledze miałem okazję zobaczyć fabrykę Feldera od środka.
Maszyny mają korpusy wycinane przez laser, zginane przez zaginarki w specjalnych formach z odpowiednim naciskiem,
spawane przez automaty we wzornikach. Na własne oczy widziałem jak jest robiony i montowany system X-roll w maszynach.
Na Felderach pracowałem 6 lat na Roblandzie 1 rok.
Przedstawiciela z Feldera zapytaj jak długo pracuje w tej firmie, ponieważ w felderze masz możliwość kupienia maszyny na NIP europejski i wtedy sprzedawcą jest Felder Austria a poza tym maszynę rejestrujesz w systemie Feldera i gwarancję masz od producenta a nie od dystrybutora.

Z tego co wiem to w Remie pracują przedstawiciele którzy zostali wyrzuceni z Feldera za słabe wyniki sprzedażowe.
Tak czytam twoje posty i sam nie wiem na co odpowiadać, bo to co powiedział Ci każdy z przedstawicieli to częściowo totalna bzdura.
Porównanie Z3200 do K500 to tak jak porównanie Poloneza do Malucha
Odpowiedniki maszyn ustala się na podstawie średnicy tarczy, wysokości cięcia i mocy silników. Wiadomo, wielkość korpusu też ma znaczenie.

Na priv wyślę Ci nr do mnie to się zdzwońmy i pogadamy

Offline jarpaw

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Czerwca 2015, 12:36:10 czas Polski »
Ja proponowałbym Remę, solidna konstrukcja i wysoka jakość cięcia. Na targach w ostródzie oglądałem najnowsze maszyny FX i bardzo mi się spodobały. Kolega ma od niedawna FX-3 tą co wygrała złoty medal w na targach w poznaniu i bardzo sobie chwali. cena ok 40 tys. ale z tego co się dowiedziałem mają w ofercie fx 4 i 5 dużo tańsze. pozdro

Offline jarpaw

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Czerwca 2015, 12:52:39 czas Polski »
Stół 3200, przykładnica poprzeczna 3200 z dwoma ogranicznikami, wózek z lewej strony 1300mm, elektryka podnoszenia i przechyłu agregatu z wyświetlaczami, włączniki piły i podcinacza w stole, szerokość cięcia z prawej 1250 mm, dodatkowy wyłącznik bezpieczeństwa, trzy prędkości piły, precyzyjne ustawianie przykładnicy.
Hehe widać że Felderowiec. Nawet wie kto pracuje w Remie.
Poza tym stół 3200 , przykładnica 3200 z dwoma zderzakami , wózek z lewej str 1300mm i szmery bajery ma prawie każda formatówka spotykana na rynku, daleko odbiega Altendorf ale to kwota dwa razy większa.
Podsumowanie, jak chcesz Drogo i dobrze - Altendorf,
Jak chcesz delikatną maszynę to Robland,
Jak chcesz masywną maszynę to Rema,
Feldera miałem i nie polecam... co 2-3 tyg serwis przyjeżdżał...
Rema droższa od Feldera ale wybrałbym Remę. pozdro

Offline Luzak

« Odpowiedź #37 dnia: 16 Lutego 2016, 12:50:19 czas Polski »

Czy możesz doprecyzować co przemawia za delikatnością tej maszyny?

Offline Robsonik

« Odpowiedź #38 dnia: 16 Lutego 2016, 16:20:06 czas Polski »
Hehe widać że Felderowiec. Nawet wie kto pracuje w Remie.
Poza tym stół 3200 , przykładnica 3200 z dwoma zderzakami , wózek z lewej str 1300mm i szmery bajery ma prawie każda formatówka spotykana na rynku, daleko odbiega Altendorf ale to kwota dwa razy większa.
Podsumowanie, jak chcesz Drogo i dobrze - Altendorf,
Jak chcesz masywną maszynę to Rema,
Feldera miałem i nie polecam... co 2-3 tyg serwis przyjeżdżał...
Rema droższa od Feldera ale wybrałbym Remę. pozdro

Najpierw to zapraszam do działu "Przedstaw się"
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

a później kogoś oczerniaj.

Poczytaj wątki nim wobec kogoś wysuniesz swoje wnioski.