Przywitałem się z rozpędu zapomniałem.
Pan z Feldera powiedział mi, ze Z3200 to jest odpowiednik k500s i tak też napisałem na forum.
k975 nie może też być odpowiednikiem bo Robland nie ma elektryki.
K975 to ponoć model K890 (info od sprzedawcy)
Wniosek cenowo nie da się tego dobrze porównać bo nie ma 100% odpowiednika każda piła jest inna jak samochód:)
Rozmawiałem z przedstawicielem Roblanda powiedział mi, że wózek x-roll to włoska robota dlatego również tak napisałem.
Bardzo zachwalał ich wózki, gdyż taki sam znajduje się w najlepszych piłach Altendorfach ,, i to musi o czymś świadczyć"
Gwarancją chciał mnie zachęcić ,, ja Panu dam 6 lat gwarancji na wózek" i głównie cena ,, mamy najlepsze ceny " o jakości nic nie chciał mi powiedzieć bo ,, nie będę jechał na konkurencję".
Nie byłbym wymagającym użytkownikiem z racji tego, że w 99% tnę głównie MDF.
Elektryka dużo by mi ułatwiła życie bo w miarę często zmieniałoby się kąt cięcia. No ale cóż ręcznie przestawić kąt to 20 sekund ?
Ceny netto przedstawiają się odpowiednio( to chyba nie tajemnica) :
z 3200 22500zł
nz 3200 28500zł
k540s 26000zł
k700s 29000zł
k890s 35000zł
k940s 33000zł
Patrząc na gwarancję jestem w 100 % za Felderem. Plusem jest super wózek.
Najchętniej widział bym u siebie w firmie K940s minus to mniejszy silniczek i cena
Kierując się rozsądkiem wybrałbym Z3200 cena, jakościowo nie jest to chinol i masa o której dalej nic nie wiem czemu oni robia takie cieżkie te piły.
Prosiłbym, abyś jeszcze coś mi powiedział o jakości pił Roblanda czy faktycznie są one mniej delikatne ?
Jak Ci się na nich pracowało i o stabilności ?
Z drugiej strony już zacząłem się zastanawiać nad używaną piła która wyszła przed chwilą na allegro
http://allegro.pl/pila-formatowa-felder-k-975-elektryka-i5163194030.html 2008r ponoć szanowana i stół nie po zacinany ale też już nie mam co liczyć na gwarancje, która jest tak bogata w Felderze.