21 Kwietnia 2026, 02:26:27 czas Polski

Autor Wątek: Frezarki krawędziowe, która Makita lepsza?  (Przeczytany 14928 razy)

Offline kobraW

Frezarki krawędziowe, która Makita lepsza?
« dnia: 17 Lutego 2015, 12:04:30 czas Polski »
Mam do wyboru dwie frezarki, 3709 i 3710 zastanawiam się która będzie dla mnie lepsza jako pomocnicza. Mam duży sprzęt festoola, ale do mniejszych prac szkoda mi go odpalac. Czy ktos z Was używał tych małych zamienników. Mam swój mały warsztacik i zależy mi na tym żeby dobrze wykorzystywać sprzęt a nie marnować cacko na pierdoły. poniżej podrzucam linki 3709 i 3710 jakby ktoś z Was nie koajrzył. A i oczywiście nie zależy mi na dodatkowych zestawach, bo frezy spokojnie sobie dokupie.
http://www.narzedzia.pl/frezarka-krawedziowa-makita-3709,2107.html
http://www.narzedzia.pl/frezarka-krawedziowa-makita-3710,2106.html

Offline Jakub82

Odp: Frezarki krawędziowe, która Makita lepsza?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2015, 12:22:52 czas Polski »
To jest to samo tylko dodatkowa przystawka w tej 3710, ja użytkuje 3709 od 4 lat uważam że jest to dobry sprzęt, jedynie co stwierdziłem to że frez nie idzie idealnie pod kątem prostym do podstawy. Nie rozumiem po co ci festool, w gablocie trzymasz i patrzysz na niego ;) Ja użytkuje ten sprzęt do pracy po to on jest nie ważne jaka robota.

Offline jaqb_13

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2015, 16:04:01 czas Polski »
Wspomniane modele mają już następce  Makita RT0700CX2 (J). Jak czytam opinie następca posiada już lepsze rozwiązania i jest pozbawiony wad poprzednika:
- praca tylko frezami na 6 mm
- brak możliwości podpięcia odkurzacza
- brak regulacji obrotów

oczywiście cena jest wyższa - kwestia rozbudowanego sytemu

Offline moro

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2015, 21:11:59 czas Polski »
Poza tym ten następca ma jeszcze jedna wielka zaletę a w zasadzie to wyeliminowali wadę poprzednika tzn regulacja wysokości frezu jest nie plastikowa a metalowa i się nie wyrabia jak w tych które pokazaleś.

Offline kobraW

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2015, 11:04:06 czas Polski »
Dziękuję Panowie za pomoc, niestety następca już sporo kosztuje i nie jestem pewny czy opłaca mi się w takim rpzypadku w niego inwestować. Chyba, że macie jeszcze do polecenia frezarke w niższym pułapie cenowym ale innego porducenta. Nie bardzo mam rozzeznanie jakie teraz marki królują, a jakie krótko mówiąc zeszły na psy.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2015, 11:22:06 czas Polski »
w nowej wersji się płaci więcej, bo są dodatkowe podstawki, poszukaj wersji bez podstawek, powinno być taniej
np.
http://allegro.pl/makita-frezarka-krawedziowa-jednoreczna-rt0700c-i5100394459.html

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2015, 13:00:37 czas Polski »
A patrzyles może na boscha Gkf 600?
Używam go od roku i jestem z niego zadowolony. Można dokupić do tego kilka akcesoriów. Fabryczna tuleja ma 8mm.

Offline jaqb_13

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2015, 14:01:15 czas Polski »
Też chciałem zaproponować bosch'a Gkf600, ale to niestety przedział cenowy od 600 zł, czyli jak rozumiem poza budżetem  :)

Offline adrian_c

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2015, 14:15:07 czas Polski »
a bosch ma regulacje obrotów?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2015, 21:05:15 czas Polski »
niestety nie ma regulacji obrotów - tylko on/off
standardowe (i jedyne) obroty to 33 000 obr/min, a dla niektórych frezów to zbyt dużo
jest to typowa frezarka do małych frezów pracujących na krawędzi

Offline volvotime

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2015, 11:32:08 czas Polski »
A nie brałeś pod uwagę Makteca?

Osobiście do obróbki krawędzi zakupiłem Makteca:
http://allegro.pl/makita-maktec-frezarka-jednoreczna-mt372-frez-fv-i5075550806.html

Dla mnie w sam raz.  Na tabliczce jest Made in Japan. W komplecie frez Fi6 Makita. Budowa i akcesoria identyczne jak w Makita 3709, więc po co przepłacać.

Offline bercisz

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2015, 10:39:55 czas Polski »
Może ktoś miał w rękach Makteca i Makitę ? czy to nie będzie ten sam sprzęt w innym opakowaniu?

Offline Borus89

• Newbie
  • *
  • Ocena +2/-0
  • Live is a journey, enjoy every single step.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Września 2015, 14:15:19 czas Polski »
Jeżeli chcesz makitę to mam do sprzedania, ale brak jej akcesoriów.
http://forum.domidrewno.pl/sprzedam/frezarka-krawedziowa-makita-3710/
Sprzedam za 250, wyślę za darmoszkę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Września 2015, 19:18:31 czas Polski »
Może ktoś miał w rękach Makteca i Makitę ? czy to nie będzie ten sam sprzęt w innym opakowaniu?
Tak ja mialem. Jak potrzebowalem krawedziowki to od znajomego makite pozyczalem az trafilem na makteca. Zakupilem i jestrm megazadowoliny. Do krawedzi, obrzezy i innych drobnych freziwan jest idealna i nawet precyzyjna.
Dodam jeszcze, ze jestem tak zadowoliny, ze ,akupilem mt362 tez makteca do grubsztch frezowan.
Pozdrawia.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline arturs

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Września 2015, 20:17:27 czas Polski »
właśnie.. mam boscha POF1400 ale to dwuręczna, i czasem faktycznie nie chce mi się freza zmieniać żeby coś tam skrobnąć - powiedzcie czy przy takich domowych robotach jest miejsce dla takiej małej krawędziówki?

a.. jakby ktoś miał konto w ing to tam w ichnim programie lojalnościowym jest taki bosch jak mój
http://bankujesz-zyskujesz.pl/dom-i-ogrod/narzedzia-i-sprzet-ogrodniczy/frezarka-gornowrzecionowa-pof-1400 za 360zł plus jakieśtam punkty ale łatwo je uzyskać bo za używanie karty są.. jak kupowałem to też od nich