13 Czerwca 2026, 06:06:51 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 321839 razy)

kozio

• Gość
Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #840 dnia: 19 Czerwca 2016, 21:34:11 czas Polski »
Uchu chu...  bardzo zgrabna budowla.
Jaki przekrój słupa?

Offline zychu

« Odpowiedź #841 dnia: 19 Czerwca 2016, 22:07:36 czas Polski »
Na zdjęciu wydaje się wszystko małe. W rzeczywistości to prawie wyszła stodoła chociaż przekroje wydają się pasować do całości. Wymiary wewnętrzne wiaty to 3x5m, wysokość do szczytu coś ponad 3m. Słupy modrzewiowe o przekroju ok. 12x12cm. Ogólnie robione z tego co było pod domem. Nie jest super dokładnie, ale i tak na razie jestem zadowolony jak na pierwszą taką robotę. Początkowo miał być tylko stelaż pod winogron (który rośnie w środku) a wychodzi coś takiego :)
W założeniu wiata ma spełniać kilka funkcji: zadaszenie na samochód, roboty bieżące pod dachem, jak jest impreza w plenerze i zacznie lać to przenieść imprezę pod dach.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #842 dnia: 20 Czerwca 2016, 00:00:59 czas Polski »
A ja dziś ćwiczyłem wprawki z płyty. Tematami przewodnimi były recykling i korpusy szafek wiszących do warsztatu.
Przepraszam za jakość fotki ale to najlepszy kalkulator na jaki mnie było stać ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #843 dnia: 20 Czerwca 2016, 02:22:08 czas Polski »
Wiata c.d. - krokwie położone. Powoli zastanawiam się czym to pomalować. Z opisów na forum wnioskuję że pójdzie impregnat (1x bezbarwny, 1/2x kolor). Dobrze myślę?

Zawsze maluj przed złożeniem....

Offline jara

« Odpowiedź #844 dnia: 22 Czerwca 2016, 17:15:29 czas Polski »
Postanowiłem kupić sobie piłę japońską kataba a że droga to dzięki pomysłowi zychu zakupiłem sam brzeszczot i zrobiłem rękojeść. Niestety nie sprawdziła się po pierwsze dość wolna (moja płatnica stanley idzie jak szalona w porównaniu do japońskiej), jakość cięcia nie jest idealna i co najważniejsze ma spory szrank a co za tym idzie nie do końca nadaje się do obcina kołków a po to ją w sumie kupiłem. Widziałem kilka filmików, zdjęć piły i wszędzie polecana do obcinania kołków.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #845 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:06:50 czas Polski »
Jara. Piła japońska zazwyczaj wolno się gryzą gdyż ma drobny ząb. Poćwiczyć musisz i zobaczysz że jest ok. Chyba że źle trafiłeś... ja mam z juli za 49zl już 3 albo 4 lata. Jest super.

Ja nie wytrzymałem w domu i poszedłem zrobić sobie laweczkę. Póki co stan surowy ale nie chce długo się wycinać z moimi bolacymi plecami. Jak siły wrócą to się wyszlifuje i pomaluje.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #846 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:17:06 czas Polski »
Jara -- nie wiem co jest nie teges. Moje Piły a mam nie jakies hiendy a lux'a i lidlowska dają sobie swietnie rade z kołkami czy cięciem.  Płatnica jest co prawda szybsza ale japońskie dają czyste ciecie i bardzo cienki rzaz. Ja je bardzo lubie. Lidlowska kołki tnie na gładko.

Kozio --
A co ci w plecy?? Ktoś coś wtyknął czy błędy młodości i kregoslup boli??

Offline jara

« Odpowiedź #847 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:31:23 czas Polski »
Co do szybkości to poćwiczę :-) Obcina szybko kołki ale myślałem przed zakupem, iż piły japońskie nie mają szrangu i przy obcinaniu kołków nie będą niszczyć drewna wokół kołka a jednak niszczą więc pozostaje naklejanie taśmy lub obcinanie nieco dłuższych kołków i szlifowanie pozostałości.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #848 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:38:13 czas Polski »
błędy młodości i kregoslup boli??
Nic nie boli tak jak życie... to tylko przepukliny. Przejdzie za parę dni.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #849 dnia: 22 Czerwca 2016, 20:25:34 czas Polski »
Kozio--- Tez mam 3 przepukliny kręgosłupa wiec wiem co przezywasz i współczuje.

Szybkiego wydobrzenia.

Jara -- co do szrangu to akurat na taka trafiles. Nie wszystkie niszczą drewno.
Poza tym twoja to chińska nie japońska ;) moze dlatego. Nie miałem jej w reku wie nie podpowiem.

Offline Rizer

« Odpowiedź #850 dnia: 22 Czerwca 2016, 21:59:59 czas Polski »
Jara, twój trzonek do brzeszczotu mnie rozwalił  ;D ;D ;D
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #851 dnia: 22 Czerwca 2016, 22:24:12 czas Polski »
Do cięcia kołków przeznaczona jest  KUGIHIKI. Natomiast niektóre inne piły japońskie mają zęby wygięte w jedną stronę, może u Ciebie też tak jest .
A co do szybkości cięcia porównaj długość roboczą i wtedy oceniaj, piły japońskie też są w różnych rozmiarach. A i japończyki kiepsko tną mokre drewno, przynajmniej te małe.

Offline jara

« Odpowiedź #852 dnia: 22 Czerwca 2016, 22:39:36 czas Polski »
Rizer  też mi się podoba-kawałek złamanego trzonka od siekiery ale trzyma się super w ręku.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #853 dnia: 23 Czerwca 2016, 19:48:07 czas Polski »
I wziąłem w obroty dziś po trochu moja ławkę.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #854 dnia: 23 Czerwca 2016, 19:58:02 czas Polski »
Z ropuchy w księżniczkę ;)