21 Czerwca 2026, 23:13:15 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 322155 razy)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #945 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:56:04 czas Polski »
Nie wiedziałem gdzie wstawić to pytanie, a bieżące roboty najbardziej mi pasowały. Chodzi mi o zrobienie w warsztacie posadzki na gruncie. Z racji tego, że warsztat (w dawnej oborze) jest dość zimny i wilgotny, postanowiłem ocieplić i zaizolować posadzkę. Niestety starą wylewkę musiałem skuć - sufit mam na wysokości wyciągniętej ręki. Może ktoś tutaj zna się na budowlance i coś doradzi:
1. Jaką powinienem mieć minimalną grubość tej wylewki? Czy ocieplenie 5 cm styropianu i 5 cm wylewki do warsztatu wystarczy? Jaką dać siatkę zbrojeniową?
2. Podkład z suchego betonu - po skuciu posadzki ukazał się piasek. Czy podkład mogę zrobić w ten sposób, że istniejący piasek wymieszam z cementem, zleję wodą i wyrównam?
3. Izolację robić z folii czy papy? Posadzka będzie poniżej poziomu gruntu. No i czy ocieplić widoczny fundament od wewnątrz choćby 1 cm styropianem?
Z góry dzięki za rady. Dla zobrazowania sytuacji zamieszczam zdjęcie.

Oprócz tego co koledzy doradzili (chudziak, folia/papa, izolacja 10 cm) pamiętaj o dylatacji obwodowej, bez niej wylewka popęka i użycie najlepszych materiałów/betonu pójdzie w las.
Możesz użyć do tego styropianu o grubości 1 cm pociętego w pasy na wysokość wylewki lub dedykowanej pianki.
Co do folii najlepiej jak nie będzie to najtańsza ponieważ może pochodzić z recyklingu i częściowo zawierać "biofolię" ulegającą rozkładowi która po kilkunastu latach "zniknie".
Jeśli miałbym możliwość zamawiałbym gotową półsuchą mieszankę w betoniarni, masz pewność co do jakości i oszczędza mnóstwo czasu.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #946 dnia: 24 Sierpnia 2016, 09:19:34 czas Polski »
Co do ceny pokytechu ja na 30 m2 wylewki 10 cm potrzebuje materiału za 1000 zl

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #947 dnia: 24 Sierpnia 2016, 11:08:41 czas Polski »
(...) Warsztat składa się z trzech położonych obok siebie pomieszczeń (...)

...a to w środku to pomieszczenie "gospodarcze-socjalne" ?

Offline Lauter

« Odpowiedź #948 dnia: 24 Sierpnia 2016, 11:10:46 czas Polski »
Jak zwał tak zwał. Może być nawet sala bilardowa ;)

Offline Lauter

« Odpowiedź #949 dnia: 24 Sierpnia 2016, 17:40:13 czas Polski »
Pragmatyczny Przemek -  za taką cenę nie zostanę fanem innowacyjnych technologii.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #950 dnia: 25 Sierpnia 2016, 08:01:04 czas Polski »
Jak zwał tak zwał. Może być nawet sala bilardowa

bardziej idze o funkcję: czy projektant umyślnie umiejscowił pomieszczenie "czyste" pomiędzy dwoma "brudnymi"? Ma to jakiś głębszy sens? Dodatkowo nie ma ono wejścia z zewnątrz, więc każdy początek dnia pracy też wiąże się z przejściem najpierw przez "brudne" pomieszczenie;

w tym sensie pytałem, bo proponowany na szkicu układ nie wydaje mi się logiczny; chyba że są ku temu pewne (o których nie wiem) uwarunkowania - co oczywiście jest możliwe...

Offline Lauter

« Odpowiedź #951 dnia: 25 Sierpnia 2016, 10:25:19 czas Polski »
Układ taki zastałem po kupnie domu. Jest to budynek z lat 50-tych, który służył za stajnie, letnią kuchnię i składzik na narzędzia. Niestety wszystkie ściany są tu nośne i posadowione na własnym fundamencie, więc burzenie ich nie wchodzi w grę lub powiedzmy szczerze - przekracza moje możliwości. Z budynku na zewnątrz prowadziły aż 4 wyjścia. Wydało mi się to kiepskim pomysłem, więc zostawiłem tylko 2, jedno o sszerokości 110 cm a drugie szersze 140 cm. A przeznaczenie pomieszczeń zapewne wyjdzie w trakcie użytkowania. Pokazałem tylko pewien pomysł w sketchupie. Nie wiem, czy będą tam ostatecznie półki, stała tokarka, czy zrobię pomieszczenie do malowania. Na wszelki wypadek każde z pomieszczeń wyposażam w jak największą ilość gniazd i jak najlepsze oświetlenie. Walczę z tym remontem od wiosny, niestety wszystko robię sam, więc trochę to trwa. W trakcie przychodzą mi do głowy nowe pomysły i zmienia się koncepcja - ale jak to mówią u mnie w pracy: "częsta zmiana decyzji świadczy o ciągłości procesu dowodzenia" :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #952 dnia: 25 Sierpnia 2016, 19:12:57 czas Polski »
Ponieważ czeka kilka projektów, przywiozłem z tartaku tarcicę bukową 50 mm i dębową 25 mm. Odciąłem brzegi z 15 mb tarcicy bukowej 50 mm pilarką ręczną 1300 W i zagłębiarką z szyną z 15 mb tarcicy dębowej 25 mm.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #953 dnia: 28 Sierpnia 2016, 20:41:29 czas Polski »

Offline Henry

« Odpowiedź #954 dnia: 28 Sierpnia 2016, 21:43:04 czas Polski »
Dobre światło to podstawa. Choć i tak nie ma to jak duże okno.

W końcu dokończyłem ławkę dla sąsiadki. Taka prosta a parę niedziel przy niej dłubałem... Wszystko na wpustach i kleju.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #955 dnia: 28 Sierpnia 2016, 22:13:44 czas Polski »
Dobra robota. Dobrze się prezentuje.

Offline Henry

« Odpowiedź #956 dnia: 28 Sierpnia 2016, 22:30:10 czas Polski »
Dzięki :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #957 dnia: 28 Sierpnia 2016, 23:18:20 czas Polski »
Muszę zrobić podobną ławkę, ale ze skrzynią na poduchy.
Jak zrobiłeś to odgięcie na plecy ?
Z jednego kawałka, czy kleiłeś ?
Jaki kąt ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Henry

« Odpowiedź #958 dnia: 29 Sierpnia 2016, 08:58:58 czas Polski »
Dwie kantówki na łącze widlicowe 15 stopni. Miałem jeszcze wzmocnić kołkiem, ale po sklejeniu stwierdziłem że nie warto.

Offline jara

« Odpowiedź #959 dnia: 29 Sierpnia 2016, 09:32:23 czas Polski »
Sebastian.P Ciekawe rozwiązanie-uchwyt wiertarski zamontowany na stałe do statywu (chyba) WOLFCRAFT-nie trzeba za każdym razem montować wiertarki w uchwycie. Masz może link do tego kompletu z uchwytem?