25 Czerwca 2026, 22:18:06 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 322370 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #1575 dnia: 31 Stycznia 2017, 09:02:06 czas Polski »
Na pewno pomoże. Ja czasami oklejam stronę gdzie ma być ta śruba. Okleina pomaga w dokładnym nawierceniu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #1576 dnia: 01 Lutego 2017, 13:06:33 czas Polski »
Plany były zacne,  ale kilka spraw plus  kupno motocykla pokrzyżowały wszystko.

Udało się zrealizować połowę roboty związanej z przedłużeniem blatów w meecu.
Na wiosnę jak będzie cieplej ( obecnie -5 i nieogrzewany warsztat) poprawię spawy,  malowanie i montaż blatów.  całość zostanie obudowana sklejką. Wszystko tak skonstruowane, że jak meec padnie to można wymienić na coś innego z marketu.

A tu ws15 która również miała być remontowana.

Jednak Motocykl wygrał :-)

P.s. Grzejnik na zdjęciu nie działa :@

Offline Andriu

« Odpowiedź #1577 dnia: 09 Lutego 2017, 22:34:27 czas Polski »
dzisiejszy wieczorny urobek

Offline Andriu

« Odpowiedź #1578 dnia: 09 Lutego 2017, 22:35:36 czas Polski »
a wiecie dlaczego robię taką szafkę, z obniżoną półką

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #1579 dnia: 10 Lutego 2017, 08:45:24 czas Polski »
Jakie to są prowadnice i po ile kupowałeś? Hehe - widzę że na blaty idzie HPL - na oko to nawet to samo źródło co moje. Zamiast przedłużać to zastanów się czy da się obniżyć oryginalne blaty i ten HPL "nałożyć" na nie - przynajmniej będziesz miał jedną płaszczyznę do regulacji na stronę, a nie 2. HPL super sprawa, choć pasuje go i tak podeprzeć od spodu - coś a'la kratownicę zrobić z profila bo delikatnie się ugina jak "wisi".

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #1580 dnia: 10 Lutego 2017, 08:58:28 czas Polski »
a wiecie dlaczego robię taką szafkę, z obniżoną półką

Szafka zlewozmywakowa i tandem boxy sygerują meble kuchenne lub na upartego łazienkowe. To oznacza, że będzie tam blat. Obniżenie może sugerować zastosowanie niskiego blatu (28) lub niższego. Przy niższych płyty grzewcze czasem nie wchodzą. Ewentualnie płyta z termoobiegiem. Są ine wyższe i głębiej muszą wejść.
Ja inaczej rozwiązuje takie tematy ale pasuje mi, że właśnie w tym celu to zrobiłeś.

Offline Andriu

« Odpowiedź #1581 dnia: 10 Lutego 2017, 09:27:28 czas Polski »
to jest szafka  kuchenna  pod  płytę indukcyjną, blat 38mm.    kilka razy się spotkałem  że płyta  indukcyjna  miała  aż 55 mm grubości bo wystają  4 takie okrągłe wiatraczki. bez tej obniżonej płyty  nie zmieściłbym  indukcji,  nie chce  aby te wiatraczki  dmuchały  ciepłe powietrze do  szuflady ze sztućcami więc  daję tą  płytę obniżoną.  ostatnio przy blacie  3 cm x 60 cm głębokości, i płytce na ścianie  2 cm  to   musiałem obniżyć płytę  i dać  profil  aluminiowy  oklejony od czoła  bo mi  1 cm  tej listeweczki wychodził,  a  to by się nie utrzymało. najgorsze są płyty  gazowe które mają  doprowadzenie gazu  od spodu na środku, normalnie  ostatnia którą montowałem  mimo  zastosowania specjalnego kolanka  wystawała  tyle że  tarła o ściankę  tylną szuflady  blumowskiej   niskiej czyli 85.
to są prowadnice blum antaro. tej kuchni będzie ich 9
no i  powiększone szafki górne  tj o wys  108 cm na  troje klap podnoszonych na aventosach

Offline Andriu

« Odpowiedź #1582 dnia: 10 Lutego 2017, 09:32:01 czas Polski »
w belmebie za tandemboxy antaro płące  około 120 niskie  i 150 wysokie, cały komplet, zaślepki, mocowania frontu, tyłu i  mocowanie szybek bocznych

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #1583 dnia: 10 Lutego 2017, 09:36:25 czas Polski »
Coś wygrałem ? :D

Te wiatraczki to właśnie wspomniany przeze mnie termoobieg. Płyty takie nie wchodzą w niski blat jeśli pod płytą jest piekarnik. W innych przypadkach jest ok

I taka mała uwaga. Przy termoobiegu tej płyty tam nie powinno być. Ma dmuchać w szuflady.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2017, 09:39:39 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Andriu

« Odpowiedź #1584 dnia: 10 Lutego 2017, 09:50:34 czas Polski »
ej termoobieg masz w piekarniku, a to jest chłodzenie płyty,  nie widziałeś jeszcze  długiego widelca  do grilla  wbitego w ten wiatraczek  i przez  to  płyty do wymiany. gadałem wówczas z serwisantem  i powiedział, żeby w miarę możliwości  płyty indukcyjne od spodu przysłaniać

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #1585 dnia: 10 Lutego 2017, 10:03:04 czas Polski »
No ale chłodzenie to termoobieg z technicznego punktu widzenia.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #1586 dnia: 10 Lutego 2017, 10:06:51 czas Polski »
to jest szafka  kuchenna  pod  płytę indukcyjną, blat 38mm

A co z cyrkulacją powietrza? Z tyłu masz szczelinę by był obieg?

Płyty takie nie wchodzą w niski blat jeśli pod płytą jest piekarnik.

Z tego co pamiętam u siebie to piekarnik miał korpus niższy niż jego front, i w tym obniżeniu właśnie się schowały wystające wihajstry od płyty indukcyjnej.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2017, 10:10:46 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline Andriu

« Odpowiedź #1587 dnia: 10 Lutego 2017, 10:41:17 czas Polski »
tak jest ale  jak  piekarnika. Pod moją płytą nie będzie piekarnika,  bo będzie w słupku?

Offline demolkaa

« Odpowiedź #1588 dnia: 10 Lutego 2017, 16:58:23 czas Polski »
Andriu zobacz sobie ten sklep szuflady masz taniej http://melbo.pl/pol_m_Akcesoria-Meblowe_Szuflady_Kompletne-zestawy-200.html
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Andriu

« Odpowiedź #1589 dnia: 10 Lutego 2017, 22:23:25 czas Polski »
dzieki dodałem do ulubionych