26 Czerwca 2026, 20:10:56 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 322513 razy)

kwita

• Gość
Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #360 dnia: 06 Czerwca 2015, 22:25:18 czas Polski »
Dzięki... Materiału mam jeszcze na dwie, teraz pójdzie już szybciej, wymiary wiadome, tylko ciąć, frezować, skręcać i malować...co do wysokości, żonka chciała wyższą niż sklepowe, ponoć jak jest więcej ziemi to lepsza wilgotność dla roślinek :). Jedna już pomalowana, folia w środku a na górze jeszcze ramka kończąca :D

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #361 dnia: 14 Czerwca 2015, 00:20:10 czas Polski »
I kolejne trzy donice gotowe
Miały być wcześniej ale czas nie z gumy ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: 15 Czerwca 2015, 19:50:21 czas Polski »
Mój pierwszy mebel :-) były pewne obawy ale przyrząd do połączeń kołowych wolfcraft dał radę :-) z pomocą kolegi keleven powstała szafa ubraniowa o wymiarach 2300/1236/600.  Nie wrzucam do realizacji krok po kroku bo klejenie i cięcie wykonała hurtownia a samo kolkowanie to za mało. 

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #363 dnia: 15 Czerwca 2015, 20:04:40 czas Polski »
a co to za dziwny wymiar 1236? Miejsca w prawo jeszcze trochę było.
Mogłeś zrobić do sufitu i na nóżkach wtedy byś w lewo nad listę podłogową i zlicował ze ścianą.
W sumie miejsce na nóżki masz wtedy zaprzesz się o sufit i szafa nie ma prawa się kołysać :)
A tak to nie mam uwag.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: 15 Czerwca 2015, 20:11:42 czas Polski »
Nie mogłem dostać odpowiednich nóżek więc sobie podarowalem bo urlop uciekał. W lewo nad listwą ok, ale w prawo nie mogłem pójść dalej bo tam jest przejście i byłoby zbyt wąsko.  Wymiar 1236 to 1200 półki plus dwa boki po 18mm. Wiem że wymiary nie przemyślane bo odpadów trochę zostało z całego formatu

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: 15 Czerwca 2015, 20:16:24 czas Polski »
Dodatkowo górę szafy z górna półka polaczylem pretem gwintowanym i zamaskowalem go rurką taką jak na wieszaki. Pomyślałem że tak szeroka półka bez podparcia może się po czasie zamienić w łuk od obciążenia.  W sumie nawet ładnie wyszło.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #366 dnia: 21 Czerwca 2015, 22:36:49 czas Polski »
Okorowałem już ręcznie 200 belek i powoli zaczynam przykręcać.
Jeszcze trochę mi zostało do okorowania, ale dla odmiany i żeby ciągle nie robić tego samego, płot nabiera kształtów.
Góra będzie oczywiście wyrównana.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline arturs

« Odpowiedź #367 dnia: 21 Czerwca 2015, 22:46:05 czas Polski »
ja działam dalej z tarasem..
we wtorek cały dzień przy grubościówce..
potem frezowanie, zrobione 130 desek 2.3m i 150 1.1m na takim oto sprzęcie:

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #368 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:41:42 czas Polski »
@Paweł 46 - roboty dużo, ale efekt będzie fajny.
@arturs - normalnie maszyna do produkcji trocin ;)

Ja przez weekend zrobiłem dwa fotele na taras. Teraz muszę zrobić jeszcze dwa, ławkę i stolik w tym samym stylu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: 22 Czerwca 2015, 17:51:31 czas Polski »
Ale fajne śmiszne ;D
Ciekawe.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #370 dnia: 22 Czerwca 2015, 18:03:27 czas Polski »
Arturs. Sam robiłeś tę maszynkę?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2015, 18:09:16 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #371 dnia: 22 Czerwca 2015, 18:36:15 czas Polski »
Pokaz cos wiecej obcej maszynce

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:06:49 czas Polski »
Ale ciężkie roboty sobie wymyślili przed wakacjami :D. Ja już powoli przygotowuje się do urlopu

kozio

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:07:50 czas Polski »
A co zaplanowałeś na dni wolne?

Offline arturs

« Odpowiedź #374 dnia: 22 Czerwca 2015, 21:41:33 czas Polski »
Arturs. Sam robiłeś tę maszynkę?

no sam to nie, ale miałem parę lat temu swój udział w tworzeniu.. teraz dorabiałem blat bo frez nie chciał wleźć do tego co był a szkoda było rozszerzać otwór dla jednej roboty .. taka maszynka stoi u mojego Ojca, zrobiliśmy ją też z Dziadkiem do warsztatu bo się przydaje.. tu akurat robiliśmy deski dla mnie na taras.. ja z Ojcem przy grubościówce najpierw jakieś 7-8 godzin - deski wcześniej osztorcowane na pile (konstrukcji podobnej jak przedstawiona na zdjęciu frezarka ;) ) i potem na dwa razy po 3mm z grubości do zakładanej 28mm,  a dziadek najpierw zakładał noże do głowicy freza (z zawodu narzędziowiec, mimo 82 lat poszło mu całkiem gładko z ustawieniem), zajął się frezowaniem, potem dokończylimy i deski na taras z wątku o tarasie zrobione..
a maszynka - najprostsza z możliwych - silnik, pasek, wałek.. koła do paska ze sklejki ale dają radę.. ściski produkcji naszych wschodnich sąsiadów z czasów kiedy byli jeszcze naszymi przyjaciółmi.. nie do zdarcia w porównaniu z chińską tandetą..

dzisiaj przyszedł z allegro sadolin (różnica na puszce 11l pomiędzy allegro a marketami - 50zł), w juli na promocji kupiłem olej tarasowy i jak pogoda pozwoli działam dalej..
jak chcecie zdjęc maszynek to jak będę u Ojca to parę fotek cyknę bo parę samorobnych maszyn tam jest.. mam u siebie na działce jeszcze prawie identyczną piłę z małym silnikiem 1 fazowym 2kW, duża piła 3.6kW, strugarka i coś tam jeszcze..
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2015, 21:47:24 czas Polski wysłana przez arturs »