05 Maja 2026, 09:53:40 czas Polski

Autor Wątek: Szafka pod akwarium typu CUBE  (Przeczytany 5913 razy)

Offline Jakub82

Szafka pod akwarium typu CUBE
« dnia: 23 Lutego 2015, 15:36:05 czas Polski »
Z uwagi na fakt, że mój synek jakiś czas temu zażyczył sobie złotą rybkę, kupiliśmy welonka i kulę, jednakże niem mogłem patrzyć się jak ta rybka się męczy w związku z powyższym należało kupić troszeczkę większe akwarium , a co za tym idzie zbudować szafkę na której stało, sama szafka miała pasować do mebli które już stoją więc popełniłem projekt, który w konsekwencji już jest prawie zakończony, z samej realizacji nie mam zdjęć. Całość wykonana z płyty fornirowanej i elementów dębowych. Brak jest jeszcze uchwytów z uwagi na to, że muszą być te same co w pozostałych meblach i czekam na przesyłkę. Teraz jeszcze wpadłem na pomysł aby ukryć oświetlenie i górną szybę, która non stop się brudzi. Kilka zdjęć szafeczki i planu wykonania pokrywy.

Offline BuziolPaint

Odp: Szafka pod akwarium typu CUBE
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2015, 15:44:08 czas Polski »
Szkoda że docelowe akwarium jest trochę węszę niż na projekcie ;) ale i tak super, a oświetlenie koniecznie ukryj.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2015, 15:53:39 czas Polski »
Dodałeś fotki do  ''krok po kroku'' masz jakieś pośrednie fotki z wykonania?

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2015, 15:58:29 czas Polski »
Świetna robota, jedynie do czego mogę się przyczepić ;) to wypełnienie frontów tzn. front szuflady wygląda jakby były od innego mebelka. Chyba że w pozostałych meblach wygląda to tak samo to nie mam uwag.
Praca na +
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2015, 15:59:53 czas Polski »
Całkiem nieźle, ale...
1. Dość spore prześwity miedzy szufladą a drzwiami i szufladą a blatem. Dla zamaskowania można zrobić wstawki (kawałek płyty) w poprzek szafki. Oczywiście za frontem szuflady. :)
Tyle o stolarce. :)

Dalej...
2. Za mało wody w akwarium.
3. Nie widać, ale zdaje się, że pod akwarium brakuje pianki.
4. Grzałka zdaje się, że jest bez regulacji temp., więc termometr tylko szpeci. Sprawdź, czy grzałka jest potrzebna. Temp. dla welonów nie musi być wysoka. Odpowiednią ilość ciepła powinno dać się otrzymać z temp. otoczenia i od lampki.
5. Dużo żywych roślin. Welony mało nie robią ;) więc coś musi oczyszczać wodę. Dobrze, gdy rośliny sadzone są w ziemi ogrodowej zasypanej warstwą żwirku.
O podmianach pewnie wiesz, ale przypomnę, że woda odstana. Wymianie podlega ok. 1/3 objętości.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2015, 16:10:17 czas Polski »
Kozio w tym dziale dodajemy tak jak w opisie tj. "oraz ze zdjęciami zarówno z procesu realizacji jak i z finału". Co do przestrzeni pomiędzy szufladą, a drzwiczkami to jest 5mm tak to wygląda z uwagi na białą płycinę z tyłu szafki i użycie lampy błyskowej.

Grzałka tylko chodzi w tej chwili temp 30 st. z uwagi na to, że rybka ma ospę , zasoliłem wodę i powoli kończę leczenie. Pod akwarium jest oryginalnie przyklejony jakiś materiał, a i tak dolna szyba opiera się na nóżkach około 3 mm nad poziomem blatu. Ale dzięki za rady to pierwsze akwarium od 25 lat od poprzedniego.

Co do frontów to płycina płaska w sufladzie z uwagi na fakt, że uchwyt będzie mocowany na płycinie tak jak w innych meblach, płyciny w drzwiczkach tylko ofrezowane. Ale zwróciłem teraz dopiero uwagę, że na zdjęciu płycina deko ciemniejsza na szufladzie , nie wiem czemu w świetle naturalnym nie ma różnicy.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2015, 16:19:21 czas Polski wysłana przez Jakub82 »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2015, 16:19:45 czas Polski »
Ten materiał, to szary papier. :) Jak kleili, to się przykleił. :)
Uwierz, że nawet 1mm luzu, to dużo. Z resztą miałeś akwarium, więc wiesz o tym.

Kozio ma rację.
"oraz ze zdjęciami zarówno z procesu realizacji jak i z finału". Chyba źle zrozumiałeś to zdanie. Z resztą nazwa działu mówi sama za siebie. :)

Offline mario78

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2015, 16:20:50 czas Polski »
Szafeczka nie jest duża ale pracy przy niej troszkę było. Mi się podoba jedynie szkoda że nie masz zdjęć z realizacji.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2015, 16:22:43 czas Polski »
''Krok po kroku'' to znaczy kilka fotek z kilku etapów - patrz realizacje np amigorga...
Broń Boże nie chcę nikogo pouczać, ale nie ma fotek z przebiegu pracy.
Chciałbym podpatrzeć jakieś rozwiązania ;D
Mimo to fajna produkcja

Offline Jakub82

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2015, 16:42:29 czas Polski »
Kozio masz rację co do nazwy działu ale sam opis jest taki "W dziale tym można umieszczać własne projekty, z krótkim opisem oraz ze zdjęciami zarówno z procesu realizacji jak i z finału." słowo zarówno odnosi się do finału również , dla równowagi wrzucę kilka fotek z wykonania pokrywy ;D,

O co chodzi z ta gąbką , faktycznie masz rację, że to jest papier pod spodem, ale czy muszę dawać gąbkę jeżeli akwarium jest 3mm nad blatem gdyż stoi na nóżkach?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2015, 16:53:44 czas Polski »
Zarówno, znaczy, że fotki z całego procesu. :) Gdyby było: "z procesu realizacji LUB finału", to nie byłoby sprawy. :) To tak na przyszłość. :) Nikt Tobie głowy nie urwie, ale zawsze warto popatrzeć, jak ktoś coś tworzy. Albo, żeby się czegoś dowiedzieć, albo podzielić się wiedzą i doświadczeniem z realizatorem.
Gotowe prace można wstawić w galerii.

Te nóżki, to pic na wodę. Służą do ozdoby. :) Miałem taką kostkę, to wiem. :) Bezpieczniej jest postawić akwarium na piance. A żeby nie tracić nóżek, można je przykleić taśmą obustronną do zbiornika. Co prawda będą wisiały 1-2 mm nad blatem, ale to pikuś w porównaniu z zalaną podłogą. :)

Offline Jakub82

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2015, 17:04:48 czas Polski »
Na takie realizacje krok po kroku będę  musiał posprzątać warsztat :P , a co do pianki faktycznie kupię. Kilka fotek wrzucę z procesu wykonania pokrywy , będzie to taki sam proces jak i przy wykonywaniu blatów , troszeczkę zmienię frez.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2015, 17:15:28 czas Polski »
Tu projekt pokrywy , całość zatnę pod kątem 45 st i połączę na lamelki. Myślę że powinno dobrze wyglądać.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2015, 17:55:37 czas Polski »
zawsze warto popatrzeć, jak ktoś coś tworzy

Chyba że nie chcesz zdradzać tajemnic tylko się pochwalić :P

Offline Jakub82

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2015, 17:59:33 czas Polski »
Kozio będą fotki , ale atakujesz  ;)