16 Czerwca 2026, 17:03:32 czas Polski

Autor Wątek: Budowa pilarki na bazie Dedry  (Przeczytany 11764 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Budowa pilarki na bazie Dedry
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Marca 2015, 12:55:20 czas Polski »
kupiłem używaną wraz ze stolikiem . blokada głębokości frezowania jest zepsuta, dlatego planuje wstawić ją pod stolik (muszę przerobić ten z kompletu) i dorobić takie rozwiązanie wysuwania frezu jak Twoje

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #31 dnia: 04 Marca 2015, 07:16:29 czas Polski »
Też mam taką tylko Nutool 900 W. Blokada oczywiście padła ale to tylko śruba m8 i dałem pokrętło zamiast niej coś takiego
http://allegro.pl/m8x20-2-szt-pokretlo-pokretla-nozka-fv-i5062795372.html

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #32 dnia: 04 Marca 2015, 08:10:25 czas Polski »
To samo mam z tą blokadą, też wstawiłem śrubę od krzesła biurowego - tą co się reguluje wysokość oparcia. Ale najlepiej to zwykła śruba i dospawać jakiś dzyndzel, bo jednak wajcha jest dużo łatwiejsza do obsługi jedną ręką.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #33 dnia: 04 Marca 2015, 12:22:23 czas Polski »
Dokladnie to tą samą dałem u siebie ale planuję taką jak w oryginale, znacznie wygodniejsza w użyciu.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #34 dnia: 04 Marca 2015, 13:10:14 czas Polski »
No i elegancko ;D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #35 dnia: 04 Marca 2015, 21:29:43 czas Polski »
Ale z tym włącznikiem to bym odpuścił. Po pierwsze zobacz czy on jest do 16A, co prawda ta frezarka pewnie nawet 1000 W nie ma, ale lepiej dać coś co ma lepsze styki. Po drugie taki włącznik jest niebezpieczny wg mnie - miałem tak samo przy pile i za łatwo można wystartować maszynę.

Jak już chcecie po taniości a porządnie to kupcie sobie za 12 zł tzw. Eske, czyli bezpiecznik automatyczny np B16 - bezpiecznik ma po pierwsze odpowiednie styki i wytrzyma prąd do 16A czyli maks co można w chałupie na jednej fazie wycisnąć. Po drugie taka eska przy załączeniu stawia pewien opór i żeby go załączyć trzeba się deko wysilić. A żeby go wyłączyć to wystarczy musnąć i mechanizm od razu pstryknie na 0 - praktycznie bez naszej pomocy.

Trzecie wyjście - iść na targ i kupić u Białorusinów wyłącznik 2F lub 3F po ok 15 zł gdzie załącz działa z oporem, a wyłącz działa po delikatnym muśnięciu - identycznie jak w DYMA-8. Jutro postaram się wrzucić fotkę. Spora zaleta tego wyłącznika to to, że rożłącza wszytkie styki, czyli F i N - bez tej funkcji nie da się zamontować soft startu. Kupiłem taki soft start na alllegro za chyba 12 zł z przesyłką i zamontowałem do piły - super sprawa, piła delikatnie się rozpędza, nie ma takiego kopnięcia jak oryginalnie.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #36 dnia: 05 Marca 2015, 07:51:40 czas Polski »
Kurde, nie mam już możliwości edycji...

Tutaj fotki tego wyłącznika ruskiego (пнвс10у2) :

Na targach to mają teraz i Polacy, są wersje 2F i 3F.

EDIT.
Taaa, opisałem się odnoście obciążalności prądowej wyłącznika kolegi, a ten mój jak się okazuje ma "tylko" do 6,3A czyli ~ ok 1500W - deko dziwne, bo styki ma dosyć porządne.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2015, 08:03:14 czas Polski wysłana przez przemoprzem »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #37 dnia: 26 Marca 2015, 14:34:39 czas Polski »
Dzisiaj postawiłem na bezpieczeństwo i dorobiłem klin i przerobiłem wózek do nowego blatu.

Ten klin to dorobiłeś od podstaw sam czy zamontowałeś coś co było w zestawie? Ja mam pilarkę bez klina i tak kminie jak go dorobić, ewentualnie będę walczył w sklepie żeby to zwrócić (wałek co się mocuje tarczę ma bicie więc może uda się zwrócić) i kupię coś innego z klinem fabrycznym.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Marca 2015, 16:12:52 czas Polski »
Klin przerabiałem, fabryczny był wyższy z mocowaniem osłony, jeżeli masz miejsce na na zamontowanie to żaden problem dorobić ale jeżeli ma bicie to ja bym starał się zwrócić.
Wrzuć jakieś fotki tej pilarki.
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #39 dnia: 26 Marca 2015, 17:16:12 czas Polski »
Model to Vander VPT717 - wygląda u mnie tak:

Od początku miała luzy na wałku i w sumie żałuję że ją kupiłem. Nie wiem czy teraz uda mi się odzyskać kasę. Z tego co patrzę to chińczyki już robią "nowsze" modele i już z klinem i to sporo taniej niż ja kupiłem, najwyżej bym kupił coś tańszego z gwarancją door to door i tyrać ile wlezie.

W sumie myślałem nad takim patentem jak Ty, czyli kupić jakąś małą stołową i zaadaptować do niej blat - przynajmniej masz gotowy mechanizm opuszczania/pochylania. Ale jak patrzę na allegro to sporo sobie ludzie wołają za używkę chociażby (powystawowe), a nadal to będzie na silniku szczotkowym (chyba - może się mylę!!). I się zastanawiam czy nie iść na całość i zagadać z tokarzem żeby mi zrobił fajny wałek (zrobi pod wymiar i porządniej niż te gotowe, a cena identyczna) i mam silnik indukcyjny 2,2 kW 3F - o ile opuszczanie tarczy to pestka, to na pochylanie już nie mam pomysłu żeby to zrobić w miarę tanim kosztem i z sensem. No i kwestia mocowania klina ....

Pokaż zdjęcia jak masz ten klin mocowany.

Ta moja to chinol jak się patrzy, śmiem twierdzić że jak wszystko noname na allegro itp pochodzi z tej firmy Shanghai World-Pro Import & Export Co., Ltd. http://www.worldpro-tools.com/products3.asp?productSort=59&myKeyword=&page=4 , moja to będzie chyba WPCS126 Circular Saw. Np frezarka Eurotec WPER110 2800WATT to jest model o identycznej nazwie http://www.worldpro-tools.com/products3.asp?productSort=62&myKeyword=&page=2 - co ciekawe Chińczyk nie kantuje aż tak na mocach  ;D Tą frezarkę też mam na oku, bo ma regulację na śrubę więc pod stolik idealne no i 12mm frezy.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Kwietnia 2015, 22:55:52 czas Polski »
Witam, ostatnio dorobiłem prowadnicę do frezarki ze sklejki 18mm i miarę do piły +lipko z pleksi.
Miara powstała z taśmy mierniczej 5-cio metrowej Dedry - była najtańsza i co najważniejsze płaska.
Pozostało pomalować i przykręcić jakąś okładzinę do prowadnicy (profilu), może macie jakieś pomysły
z czego to zrobić? Myślałem o MDFie jednostronnie laminowanym.

Offline Cornholio

« Odpowiedź #41 dnia: 27 Kwietnia 2015, 17:20:09 czas Polski »
Elegancja francja Keleven. Bardzo starannie wykonane.

Wkrótce również zamierzam wykonać niemal idenyczną przykładnicę, stąd mam kilka pytań:

• Na poprzednich fotkach, na kątownikach, zastosowałeś podkładki z białego tworzywa. Co to za tworzywo? Od roku chyba próbuje znaleźć coś odpowiedniego
  • W jaki sposób wykonałeś taki zacny wskaźnik (lipko?) ?
  • Przykładnicę wykonywałeś ściśle wg jakiegoś konkretnego planu z netu, czy wymiary sam dobierałeś? - Chodzi w szczególności o proporcje szerokości głównej prowadnicy do zaciski mimośrodowego.

Pozdrawiam :)

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Kwietnia 2015, 21:36:04 czas Polski »
Strasznie szybko wszystko wrzucałem i stąd brak szczegółowego opisu :)

1. hahaha, też się głowiłem dłuższy czas - Deska do krojenia z IKEA  ;D
2. Lipko zrobiłem z pleksi 3mm, od spodu zrobiłem rysę rysikiem i przejechałem flamajstrem, otwory w kształcie elipsy wykonałem na frezarce, frez jak na foto.
3. Wzorowałem się na filmach i zdjęciach ale wymiary dobierałem sam, zacisk mimośrodowy zrobiłem z pręta fi30/30mm nabyłem drogą kupna przez allegro ;)sprzedawany na centymetry, kupiłem dwie sztuki jakby poszło coś nie tak ale wszystko wyszło za pierwszym razem.
Przykładnice zrobiłem z profila 50x30x2mm, na końcu od spodu przykleiłem podkładkę filcową ok 1,5mm dla lepszego przesuwu, reszta to płaskowniki 3mm

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.