18 Sierpnia 2026, 11:02:25 czas Polski

Autor Wątek: Budowa pilarki na bazie Dedry  (Przeczytany 11823 razy)

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
Budowa pilarki na bazie Dedry
« dnia: 24 Lutego 2015, 00:52:28 czas Polski »
Dzisiaj zacząłem przerabiać moją starą poczciwą Dedrę.
Konstrukcja stalowa ze szkolnej ławki, blat z płyty laminowanej 130 x 80 w blacie będą 2 ceowniki do wózka + przykładnica stalowa i chyba frezarka.
Co do frezarki to jeszcze rozważam czy nie zrobić oddzielne.

Mam pytanie odnośnie "zaślepki" tarczy, czy macie jakiś patent na wyfrezowanie otworu w blacie pod taką zaślepkę jak na ostatnim foto (rysunek na sklejce)

Wszelkie sugestie bardzo wskazane :)
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2015, 01:02:02 czas Polski wysłana przez Keleven »
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline ObywatelRP

Odp: Budowa pilarki na bazie Dedry
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2015, 05:49:32 czas Polski »
Może zaslepke trzeba prostokątną zrobic

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2015, 07:49:37 czas Polski »
Czekam na więcej zdjęć z realizacji na razie wszystko wygląda ok, a nawet trochę śmiesznie z taką skrzynią pod blatem ale ma spełniać swoje zadanie więc niech jest ;D chyba uciekło Ci sporo wystającej piły co?? na oko 3-4cm wystaje mam rację??

Zaślepkę najprościej zrobić kwadratową i frezować przy szablonie chyba że masz cyrkiel do frezarki to powinieneś zrobić to bez problemu ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2015, 09:00:16 czas Polski »
czy macie jakiś patent na wyfrezowanie otworu w blacie pod taką zaślepkę
Z każdej strony kresek przymocuj ściskami listwy i przy pomocy pierścienia kopiującego frezarki "objedź " otwór frezem palcowym  - najpierw wytnij otwór na wylot wewnątrz o mniejszych wymiarach, następnie rozszerz listwy o 10 mm z każdej strony i wyfrezuj rant na głębokość wkładki.
Jak nie masz pierścienia kopiującego, to możesz korzystać z brzegu stopy frezarki. Wtedy listwy prowadzące muszą być odpowiednio szerzej.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2015, 10:32:46 czas Polski »
Zrobić prostokątną jest najłatwiej ale to trochę za łatwo...
No chyba że odechce mi się zabawy w owale to zrobię prostokątna ;)
Co do piły to na foto nie jest podniesiona na maxa,
przy całkowitym podniesieniu wystaje o 5mm więcej niż w oryginale :)
Może i trochę śmiesznie :P ale dorobię skrzynie na urobek i będzie git :)

amigorg nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, chodzi mi o zaokrąglenia na końcach.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2015, 13:20:09 czas Polski »
Co do wkładki zrób szablon z kawałka hdf, następnie na taśmę dwustronnie klejącą do blatu i za pomocą frezarki z tuleją kopiującą wykonaj zagłębienie na grubość wkładki dookoła, środka nie ruszaj, następnie wytnij środek wyrzynarką tak aby został rant który wyfrezowałeś, tu nie musisz już nadzwyczaj dokładnie tego wykonywać, najprościej, najszybciej i najskuteczniej

Offline def

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2015, 15:27:40 czas Polski »
,... Przepraszam, że się wcinam, ale myślę, że podchodzisz do sprawy zbyt tradycyjnie. Tak robią wszyscy, ale z elektronarzędziami. Ty możesz wykroić w swoim blacie otwór na cały blacik Dedry i nie stracisz nawet milimetra z jej parametrów (słusznie prawi @Buziol). Jeśli zawiesisz "moim" sposobem za Dedrą frezarkę, to uzyskasz nie tylko regulację wysokości pracy, ale i możliwość regulacji kątowej. Gdybyś zastosował zasadę szybkiego wpinania panelowego bocznego blaciku, to otrzymasz opcjonalne warianty zastosowania kolejnych bajerów.
Ważne. Ławka szkolna wykonana jest z cienkośniennego profila i konstrukcja na spawach zacznie pękać. Wykonaj dolne rusztowanie z gwintowaną regulacją poziomowania Dedry. To usztywni Ci konstrukcję nośną. Na rusztowaniu oprzyj zawiesie frezarki, może bocznego wózka,...
Jeśli pójdziesz tą drogą, Dedrę należy przekręcić o 90*,... Wtedy sanki powinny pokrywać się z bokami ławki i mogą być szersze niż stały blat.,,,, będą również obsługiwać frezarkę

Offline Yar0

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2015, 16:48:22 czas Polski »
Napisz prosze, jak sprawdza Ci sie ta dedra? Potrzebuje kupic cos niewielkiego i wlasnie mysle o niej.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2015, 17:38:28 czas Polski »
Ty możesz wykroić w swoim blacie otwór na cały blacik Dedry i nie stracisz nawet milimetra z jej parametrów

Przerabiałem już to rozwiązanie niestety oryginalny blacik trzeba by było splanować bo jest tragiczny z tego względu używałam najczęściej sanek.
Blat Dedry jest grubszy więc zyskałem parę milimetrów :)

Ławka szkolna wykonana jest z cienkośniennego profila i konstrukcja na spawach zacznie pękać.

Konstrukcja jest wykonana z profila zamkniętego 30x30x2 nie jest to typowa ławka jaką pamiętamy z podstawówek.
Konstrukcja na pewno będzie wzmocniona i podwyższona.

Dedrę należy przekręcić o 90*,... Wtedy sanki powinny pokrywać się z bokami ławki i mogą być szersze niż stały blat.,,,, będą również obsługiwać frezarkę

Pomysł nie głupi, ale culagę chcę wykorzystać również do frezarki.

Napisz prosze, jak sprawdza Ci sie ta dedra?

D...y nie urywa, mam ją już z 7lat, po małym tuningu nawet nie źle rżnie ;)
Przy dobrej tarczy kroję dębinę jak masło.
Powiem tak, jak miałbym teraz kupować za 800zł (7lat temu kosztowała niespełna 400zł) to na pewno bym dołożył i kupił Makitę lub Boscha

Offline Yar0

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2015, 20:30:13 czas Polski »
800 w zyciu bym nie dal:) W casto jest za teoche ponad 600zl.  Mialem kupowac makite mlt100 ale szkoda mi 1,5kzl na cos co bede uzywal pewnie raz na miesiac. Co poprawiales w swojej dedrze? Silnik bardzo jest glosny? Mysle nad taka jak Twoja albo nad krajzega tez dedry z silnikiem indukcyjnym. Poszlaby w blat plus porzadna culaga do tego.

Offline RobRob

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2015, 20:50:41 czas Polski »
Yar0 miałem tą dedrę chodziła u mnie z 10 lat i padła,nie opłacało się reperować dałem coś koło 450 zł
ale to nadaję się tylko do cięcia drewna na opał i tez nie za bardzo większy sęk i piła już ma bicie

Offline Filip

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2015, 21:16:39 czas Polski »
"Precyzyjna pilarka do drewna". Panowie, nie zastanawiać się. Tylko brać.

Offline Yar0

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2015, 21:44:05 czas Polski »
Czyli lepiej wziac dedre 7726? Zrobienie dla mnie blatu z rowkami i culaga to nie problem. Mlt100 pierwszy raz widzialem na zywo kilka dni temu w casto i sie zawiodlem.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2015, 22:03:22 czas Polski »
Dzisiaj miałem niewiele czasu ale coś tam zrobiłem.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2015, 22:09:17 czas Polski »
Elegancko!
Będziesz robił drugą wkładkę do konta 45?
Na czym się opiera ta wkładka?