01 Maja 2026, 07:18:26 czas Polski

Autor Wątek: Prośba o wycenę  (Przeczytany 3595 razy)

Marcin M

• Gość
Prośba o wycenę
« dnia: 24 Lutego 2015, 23:03:15 czas Polski »
Witam

Czy ktoś z Was jest w stanie wycenić takie oto łóżeczko ?

http://allegro.pl/lozko-lozka-pietrowe-dla-dzieci-jacek-b-dzieciece-i4905379856.html

Chodzi mi o koszt samego materiału, oczywiście konstrukcji drewnianej, bez pościeli itd. A jeśli to możliwe to również o przybliżony koszt wykonania takiego łóżeczka. Nie znam się na wycenach, a wydaje mi się, że spokojnie mógłbym sam zrobić takie łóżko dla dzieciaków mojej siostry.

Pozdrawiam

Offline Filip

Odp: Prośba o wycenę
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2015, 23:28:50 czas Polski »
I chcesz jeszcze na tym zarobić, czy z dobrej woli? Bo jak to pierwsze, to nie ma szans zrobić to taniej niż na alle.
Materiał to 300-400 zł, jeśli drewno to tarcica, a nie gotowe formatki.
Żadnej filozofii z tym nie ma. Jakbym nie miał roboty, to za tysiaka bym do tego podszedł. Ale aktualnie za te pieniądze to "boli mnie głowa". :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2015, 23:34:37 czas Polski »
Na siostrze zarabiać nie chcę, dla dzieciaków chce to zrobić, za darmo, materiał to tarcica oczywiście. Śruby pewno w markecie za parę złotych dostanę.

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2015, 23:36:35 czas Polski »
Mam mebel tej klasy. Walka ceną o klienta tak duża, że w ramach oszczędności otwory pod konfirmaty nawiercili zwykłym wiertłem. Tak więc potwierdzam co pisze Filip, "taniej se ne da", ale wkładając w to trochę serca zrobisz to w podobnej cenie z lepszych materiałów - jeśli nie weźmiesz za robociznę.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2015, 23:38:18 czas Polski »
Marcin jak masz materiał to spokojnie sam zrobisz. W zeszłym tygodniu składałem szwagrom podobne. Konstrukcja banalnie prosta. Za swoje bez szuflad dali 640 zł z sękatej sosny u nas w Łodzi. Myślę, że koszt materiału to ok. 300 - 350 zł tak na "kaprawe oko" (zależy kto ma jakie dojścia do tarcicy - część może pochodzić z odpadów po produkcji innych mebli itp.). Być może wyrka w tych cenach są robione jako fuchy żeby dorobić do pensji...
Śruby tzw. młotkowe (typ nakrętki) + wkręty do drewna bez konfirmatów. Nogi i wezgłowia klejone (chyba na czopy kryte ale gdyby było na kołki też bym się nie zdziwił).

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2015, 00:00:18 czas Polski »
Jak zobaczyłem, że sprzedano 300 sztuk to się sam zdziwiłem, bo wiem, że to lekki badziew. Sam miałem łóżko podobnej "klasy" jak byłem młody. Prosiłem o wycenę, bo nie wiem czy się w to pakować. Materiał kupiłbym sam, a nie wiem ile to mnie wyjdzie tak pi razy drzwi, jeżeli niewiele mniej niż to z allegro, to wolę kupić im takie. Ale po wypowiedziach 300-400 zł, zaczynam się zastanawiać, czy nie zrobić tak jak pisał miły, czy nie dołożyć do lepszego materiału i solidniejszego wykonania.

A co do dorabiania na emeryturze: 350zl za materiał, 50zł za prąd, śruby, napoje chłodzące, 100zł na pościel, to wychodzi spokojnie 100-150zł zysku na łóżku, razy 300 sztuk = 30000 ? Fajna doróbka, jeżeli dobrze mi się wydaje, hehe.

Offline Filip

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2015, 00:06:11 czas Polski »
To jeśli chcesz wydać te 6 stów na to coś, to kup trochę buku i zrób coś konkretnego na czopach. I tak dzieciaki z tego wyrosną, to nie ma co za dużo inwestować, bo to nie na lata. Ale badziewia też do domu wstawiać nie trzeba.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2015, 00:16:59 czas Polski »
Wystarczy mieć Dymę + wiertarkę i jak jest z czego to można trzaskać prawie taśmowo. Materace można brać od lokalnego producenta (mała firemka). Wiadomo, że i tak będą byle jakie. Zarobek 100 zł na komplecie jest ok. Pomyślcie ile takich łóżek można sprzedać miesięcznie? Te 300 sztuk to z jakiego okresu?
Materiał i wykonanie rzecz dyskusyjna. To co ja składałem mogłoby nie mieć sęków na krawędziach ale po skręceniu całość jest bardzo sztywna i stabilna (jak będzie po czasie - zobaczymy) także jak na produkt na niedługi czas wydaje się być ok.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2015, 07:14:09 czas Polski »
Przerabiałem temat 2 tygodnie temu. Przerabiałem dwa pojedyncze łóżka z Jyska na piętrowe.
Oryginalnie były nogi 5x5cm ja zrobiłem z 6x6. do tego dorobiłem drabinkę z kantówki 3x4 i 3x5
i zabezpieczenie górnego łóżka 2x10cm. Materiał kupiony z naszego miastowego żółtego domku.
tzn kantówki suszone i strugane, niestety czasem są śmigłem. Za ten materiał wyszło mi niecałe
150zł odpadami.
Jakbym robił dla siostry to bym się nie zastanawiał tylko działał :)

Offline Paulus

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2015, 07:21:50 czas Polski »
Te 300 sztuk to z jakiego okresu?

od 24 grudnia 2014. Czyli wychodzi średnio 150 łóżek na miesiąc - co daje 15 000 zł miesięcznie. Jak dla mnie bomba.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2015, 09:24:16 czas Polski »
To co ja składałem mogłoby nie mieć sęków na krawędziach ale po skręceniu całość jest bardzo sztywna i stabilna (jak będzie po czasie - zobaczymy) także jak na produkt na niedługi czas wydaje się być ok.

Moje stare łóżko też było całkiem stabilne, nawet jak stało jako piętrowe. Jednak co jakiś czas trzeba było dokręcać śruby, bo strasznie się luzowały  i całe łóżko się ruszało. Konstrukcja była jednak nie z kantówek tylko z desek bodajże 10x2 cm, kołki plus klej oraz śruby młotkowe, wszystko się z czasem zaczęło rozłazić. Kiedyś połowa wezgłowia została mi w rękach. Najlepsze jednak było to, że połączenie łóżek, kiedy jedno stało na drugim, było z samych kołków, po 2 na narożnik. W tym łóżku są chociaż śruby włożone.
A materac wiadomo, że najtańszy. Tak jaki pościel. To raczej taki magnes na klienta. Tak jak kiedyś nową lodówkę napełniali puszkami coli. Ale jak widać - działa.

Jakbym robił dla siostry to bym się nie zastanawiał tylko działał :)

I tak zrobię :D

Czyli wychodzi średnio 150 łóżek na miesiąc - co daje 15 000 zł miesięcznie. Jak dla mnie bomba.

Ciekawe ile czasu zajmuje produkcja jednego łóżka? Jak mieć kilka maszyn naszykowanych, porobione wzorniki, szablony, to może iść całkiem sprawnie. Czy ktoś się orientuje?

Dziękuję wszystkim za odzew i wycenę, bo bardzo mi to rozjaśniło w głowie :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2015, 09:37:49 czas Polski »
.....zapomniejliscie zeby od zyskow odjac podatki vat 23 , dochodowy min 19 , kaska na reklame i tworzenie strony
oraz atesty , jako ze sa to rzeczy dla dzieci i zeby dostaly sie do handlu musza takowe posiadac
... zapomnialem o gwarancji i ubezpieczeniu jak sie cos stanie z powodu wad konstrukcyjnych
a w pietrowym o to nie latwo , oraz o opakowaniu i wynagordzeniu dla pracownikow i zusie dla nich  ;)
ps
Ciekaw jestem ilu z Was prowadzi firme , skoro tak latwo liczy zyski ze sprzedazy ?

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2015, 10:16:23 czas Polski »
Przecież nikt tu nie pisze o pomyśle na biznes, tylko o wycenie. Wiadomo, że jeśli prowadzić firmę, to trzeba policzyć inne rzeczy i wtedy się z tobą zgadzam, że koszta są różne różniste. Nie prowadzę żadnej firmy ale wiem, że wyrób towarów to nie tylko cena materiału, a kosztów jest milion.

Offline studio tata

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2015, 10:18:40 czas Polski »
Marcin

.....A co do dorabiania na emeryturze: 350zl za materiał, 50zł za prąd, śruby, napoje chłodzące, 100zł na pościel, to wychodzi spokojnie 100-150zł zysku na łóżku, razy 300 sztuk = 30000 ? Fajna doróbka, jeżeli dobrze mi się wydaje, hehe.......
?

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2015, 10:30:54 czas Polski »
To taka luźna gadka a nie biznesplan  :P

Temat dorabiania na emeryturze podrzucił ktoś inny.

W temacie prosiłem a wycenę materiału, a nie prądu, narzędzi, pracownika, zusu, podatku, reklamy itd. Zaraz ktoś pomyśli, że cichaczem podpytuję, żeby w tajemnicy produkować łóżka w celach zarobkowych. A zaczęło się od chęci zrobienia łóżka dla dzieciaków...

Aha, na emeryturze nie trzeba płacić zusu  :P