04 Lipca 2026, 20:09:00 czas Polski

Autor Wątek: klin w pilarce  (Przeczytany 10854 razy)

kwita

• Gość
Odp: klin w pilarce
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marca 2015, 14:06:53 czas Polski »
za wieszanie na klinie osłon
...to ciekawe, bo większość pilarek ma osłony nad tarczą, czy to Metabo, Bosch czy nawet Festool i to dostępne w sprzedaży

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marca 2015, 14:09:52 czas Polski »

Klin
oddalony od tarczy 2mm
niżej od tarczy 2mm
cieńszy od rzazu  o,5mm
szeroki przy blacie 50 mm

kwita

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marca 2015, 14:12:12 czas Polski »
Wygląda to mniej więcej tak, z wymiarów by się zgadzało, tylko że nie jest niższy. Niektóre pilarki Festool za kilka tysięcy mają to samo

Offline DM

« Odpowiedź #18 dnia: 01 Marca 2015, 14:34:47 czas Polski »

Offline Jakub82

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Marca 2015, 16:27:11 czas Polski »
Ja mam Bosch gts10 professional i tam klin jest na stałe z osłoną której również nie da się zdemontować , wchodzi w grę tylko usunięcie całego klina, nie chcę tego robić i zostaje tylko dorobienie nowego bądź dobranie z innych pilarek tej samej firmy.

Offline gołąb

« Odpowiedź #20 dnia: 01 Marca 2015, 18:12:55 czas Polski »
W festoolu ts 75 ta sama historia - obydwa kliny (ten do wkładki do cms i ten od pracy z ręki) są sporo wyższe niż tarcza.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Marca 2015, 19:59:39 czas Polski »
Zamontowanie osłony na klinie , jest niewłaściwe , ale z drugiej strony wygodniejsze dla pracującego na maszynie . Inaczej ,   zrobiony   musiał  by  być wysięgnik zamocowany gdzieś z boku blatu . A blaty są małe , co ograniczało by pracę na tej  maszynie . Jest to jakimś kompromisem dla producenta .
Jeśli maszynka ma swoje  stałe miejsce , można samemu dorobić dłuższy wysięgnik do  górnej  osłony  , z boku a najlepiej zawieszony od sufitu .

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marca 2015, 20:41:33 czas Polski »
W Metabo TKHS 315C jest możliwość dużej regulacji klina w pionie i w poziomie. Oryginalnie też jest montowana osłona na klinie ale w razie potrzeby jest możliwość opuszczenia klina około 1 cm poniżej górnej krawędzi piły. Ja mam u siebie teraz klin ustawiony prawie równo z piłą i jeszcze można go opuścić.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Marca 2015, 21:20:10 czas Polski »
ale czasami przeszkadza
W czym przeszkadza? [/quote]

Miałem raz przypadek, gdzie musiałem zrobić wybranie wewnętrzne, półokrągłe w elemencie na 15 cm wysokim, 160 długim i 4 cm grubości. Wybranie miało 13 cm na wysokość i 2 cm głębokości. Na frezarce nie mogłem tego zrobić i została tylko pilarka.
Z klinem bym tego nie zrobił.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #24 dnia: 01 Marca 2015, 22:01:31 czas Polski »
jacekmt10 to twoja piła? Nie czyścisz tarczy bo wygląda strasznie. ;)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #25 dnia: 01 Marca 2015, 22:11:28 czas Polski »
Tarcza jest po cięciu sosny (trochę żywicy jest) i na zdjęciu wygląda gorzej niż jest w rzeczywistości

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Marca 2015, 22:43:08 czas Polski »
W Metabo TKHS 315C jest możliwość dużej regulacji klina w pionie i w poziomie
Ja mam Metabo TKHS 315E i ma wycięcie pionowe na dole klina a to powoduje regulację tylko w pionie... Utnę tak jak radził Amigorg i tyle. Na razie nie ma kłopotu bo tę tylko sklejkę i płyty. Przy cięciu drewna zakładam klin

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Marca 2015, 10:46:18 czas Polski »
W Festool CS70 klin jest wciskany. W BHP aktualnie dopuszczalne są osłony na klin dla tarcz do 315mm. Powyżej już  osłony są osobno montowane. Dbając o swoje zdrowie staram się unikać pracy bez klina.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline motorover

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:22:11 czas Polski »
Będę budował pilarkę stołową na bazie ręcznej pilarki Parkside 1350. To będzie moja pierwsza praca więc przewiduję prostą konstrukcję. Przeczesuję forum w poszukiwaniu wszelkich informacji i już wiem jak bardzo ważny jest klin w tego rodzaju maszynach. W internecie jest dużo konstrukcji tego typu ale w tych najprostszych nie przewidziano klina.  Może ktoś z forumowiczów natknął się na niewyrafinowany projekt (skomplikowanego nie będę umiał zrobić) budowy i montażu takiego klina. Będę wdzięczny za linka.