01 Czerwca 2026, 08:27:20 czas Polski

Autor Wątek: Montaż prowadnic pod duże obciążenia  (Przeczytany 3111 razy)

Marcin M

• Gość
Montaż prowadnic pod duże obciążenia
« dnia: 01 Marca 2015, 17:29:22 czas Polski »
Witam

Mały projekcik mam w głowie. Mianowicie w kuchni w zabudowie w miejsce jednej z szufladek chcę wmontować wysuwane siedzisko o wymiarach samej szuflady. Znalazłem już odpowiednie prowadnice - nośność 65kg dla pary (120zł za komplecik ). Moje pytanie brzmi - jak to zamontować? Na standardowe wkręty? Na śruby przelotowe z płaskim łbem? Szafka z szufladami jest zasłonięta z obu stron, więc ewentualnych śrub nie będzie widać. Chodzi o to żeby prowadnice się nie urwały lub nie wyrwały z materiałem.

Pozdrawiam.

Offline Paweł 46

Odp: Montaż prowadnic pod duże obciążenia
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca 2015, 17:54:53 czas Polski »
Jak nie widać boków szafki, to daj śruby i płaskownik z zewnątrz przez całą szerokość szafki.
Wtedy będzie solidnie, nic się nie wyrwie, ani nie wygnie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2015, 19:02:49 czas Polski »
Można też przykręcić to na euro wkręty 6,2x16.
Jeżeli ma to być wysuwane siedzisko to pomyśl też o zamocowaniu szafki do podłoża, tak żebyś się nie zdziwił, że jak usiądziesz to szafka Cię nakryje  ;D

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2015, 10:43:51 czas Polski »
Jest jeszcze opcja montażu bez prowadnic. Po prostu tak jak się to kiedyś robiło, do boku "szuflady - siedziska" przykręcę listwę ze sklejki o odpowiedniej długości i grubości. Do boku szafki pod i nad prowadnicą szuflady przykręcę listwy ze sklejki tak, żeby prowadnica z szuflady chodziła między nimi. Kiedyś tak się robiło szufladki i teraz tylko kwestia żeby zrobić to odpowiednio masywne. Wysokość otworu na szufladę wynosi 13,5cm, więc można porobić kawałki po 4cm wysokie i grube np na 18mm, ze sklejki, mam taki materiał. Myślicie, że da to radę?
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2015, 10:46:42 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline profes12

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2015, 09:32:29 czas Polski »
Mam obawy, czy te prowadnice 65kg na parę wytrzymają, no chyba że to dla dzieci, bo dorosły to min 75kg, a do tego zakładaj że graniczne 65 kg dla równomiernie rozłożonego ciężaru, często siada się na skraju, do tego siła dynamiczna w momencie samego siadania. Może lepiej byłoby w tej drugiej opcji tj. półka i listwy w szafce, dla pewności zrobić ramkę stalową siedziska na to płytę, zastosować łożyska do ramki i do korpusu, analogicznie jak w metaboxie, tylko łożyska metalowe odpowiedniej średnicy, lecz pojawi się problem by całość równo zgrywała się z frontami. Mam nadzieję, że pomogłem i dałem do myślenia. Moim zdaniem wysuwane siedzisko może być kłopotliwe, co innego wysuwany blat, to jest ciekawe rozwiązanie i czasem się przydaje.