02 Maja 2026, 18:32:21 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa na bazie Niteo z Biedronki.  (Przeczytany 7934 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Pilarka stołowa na bazie Niteo z Biedronki.
« dnia: 01 Marca 2015, 23:36:55 czas Polski »
Witajcie

Nastał ten moment, że i ja mogę się pochwalić pilarką stołową przerobioną z pilarki z Biedronki za 120 zł.
Zasadniczo to całość opisałem na swojej skromnej stronie http://pragmatycznyprzemek.pl/006-jak-zrobic-pilarke-stolowa/
Jeśli komuś nie chce się czytać to może też obejrzeć film jak to wykonuję krok po kroku.
006 Jak zrobić pilarkę stołową

mily68

• Gość
Odp: Pilarka stołowa na bazie Niteo z Biedronki.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca 2015, 23:48:03 czas Polski »
Już mi się podoba :)
Stronkę dodałem do zakładek. Będę często zaglądał.
Czekam na efekt finalny i oczywiście jestem ciekaw kolejnych realizacji.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2015, 01:43:57 czas Polski »
No i elegancko. :)
Polecam zrobienie prowadnicy jaką wykonałem ostatnio, o ile posiadasz spawarkę.
 http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/budowa-blatu-i-przykladnicy-do-pilarki-i-frezarki/
Ustawianie i cięcie rewelacja, a materiał kosztował mnie ok 30zł.
Jak by co to służę pomocą.
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2015, 07:44:28 czas Polski »
Blat znajdzie jakieś stałe miejsce czy zawsze będziesz musiał go kłaść między dwa stoły? ;) a tak trochę odbiegając od tematu czemu nie zrobisz/nie naprawisz  sobie ściany? ;) albo przynajmniej nie zakryjesz jej płytą osb np. ;) myślę że przyjemniej by się pracowało i filmiki również lepiej by się oglądało jeśli byś działał właśnie na tle ładnej ściany ;)

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2015, 07:59:46 czas Polski »
Bedzie blat na szafce.
Ściana jest do skucia bo jest zalana woda z dachu ale lepiej wyglada tak niz jak bedzie skuta i czekała na lato do całkowitego wysuszenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2015, 08:36:22 czas Polski »
Bardzo lubię oglądać filmy, dlatego też pytałem jak je nagrywać i montowac.
Masz fajne intro, jakość HD i dobry czysty montaż, ale brakuje tam światła.
Myślę że kilka ledówek na lekkim prostym statywie załatwi sprawę i będzie oszczędnie.
Wiem że wszystkim łatwo się mówi a ciężej wykonuje, ale jesteś sprawny manualnie więc pewnie szybko się z tym uporasz.

Jestem już subskrybentem i będę oglądał Twoje prace.
Pozdrawiam Przemek

Offline motorover

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2016, 21:47:34 czas Polski »
Też buduję stołową ale na bazie Parkside.
Co by łatwiej wytłumaczyć załączam prosty rysunek stolika - pokazany jest do góry nogami.
To są moje pierwsze kroki z pracą w drewnie i już kupa radości ale też co chwila zacinam się na jakimś problemie.
Dlatego proszę o pomoc i poradę.
Kupiłem w markecie budowlanym końcówkę blatu kuchennego z płyty MDF o wymiarach 60 na 60 cm i grubości 3,5 mm. na środku wyfrezowałem gniazdo pod stopę pilarki. Nogi to płyty wiórowe oklinowane (stare meble). Pilarka pięknie wpasowana, stabilna, tarcza ustawiona pod kątem prostym do stołu. Przychodzę dziś do warsztatu przymierzając się do budowy sanek do pilarki i porażka. Po sprawdzeniu poziomu stołu okazuje się, że jest on wklęsły - odkształcił się ok. 2 mm  tak jak pokazuje czerwona linia na rysunku. Nie wiem co robić. Czy ratować konstrukcję czy zaczynać wszystko od nowa na innym materiale? Wydawało mi się, że grubość blatu 3,5 cm przy 60 centymetrach szerokości będzie trzymała stabilność ale niestety tak nie jest. Na razie mam taki pomysł, że na brzegach blatu wstawię dwa profile stalowe o kwadratowym przekroju (pokazane na niebiesko na rysunku) i skręcę je śrubami z blatem. Czy wyprostują one blat na całości powierzchni, czy tylko przy końcach, a po środku i tak pozostanie wklęsły? A może powinienem wstawić stalową płytę pośrodku blatu tak jak w projekcie Pragmatycznego Przemka?
Dziękuję z góry za Wasza pomoc.

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2016, 22:00:42 czas Polski »
Az tak bardzo Ci to wklesięcie będzie przeszkadzać?
A on na początku był prosty bo ciężko mi sobie wyobrazić by na takim odcinku się tyle ugięło.

Offline motorover

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2016, 22:30:25 czas Polski »
A on na początku był prosty bo ciężko mi sobie wyobrazić by na takim odcinku się tyle ugięło.
Już nie wiem czy było prosto na początku. Dopiero po jakimś czasie nauczyłem się cały czas kontrolować kąty i wymiary :) Jednak cały czas wisi pod blatem pilarka która coś tam waży. Może przyczyną jest nieogrzewany budynek w którym mam warsztat. Raz jest mróz, a jak napalę w kozie to + 20 i za parę godzin znów mróz.
Az tak bardzo Ci to wklesięcie będzie przeszkadzać?
Nie wiem. Może nie. Nigdy przedtem nie pracowałem na pilarce. tak na prosty rozum to może być problem z uzyskaniem kąta prostego jak na załączonym rysunku (oczywiście w przesadzonej formie). A może te 2 mm to jest tak mały odchył, że nie będzie miał przełożenia w praktyce. Boję się jednak, że się narobię, zrobię sanki i wszystko pójdzie do śmietnika (znaczy się kozy).

Offline motorover

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2016, 21:37:41 czas Polski »
Przyszłą mi do głowy jeszcze jedna możliwa przyczyna. Niezabezpieczone brzegi płyty złapały wilgoć i napuchły. Przymiar opiera się na napuchniętych brzegach i po środku widać szparę.
Myślę co by brzegi zaimpregnować pokostem rozcieńczonym 1:1. Jak myślicie? Pomoże? Powinienem poczekać aż płyta wyschnie czy mogę od razu malować? Z czekaniem może być mały problem, bo nie mam gdzie jej wysuszyć - przyjdzie czekać do lata.

Tak, czy siak, wstawiam profile metalowe. Zawsze zwiększą stabilność, a profil z przodu stołu wykorzystam jako element prowadnicy do culagi.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2016, 21:40:44 czas Polski wysłana przez motorover »

Offline aramis44

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2016, 23:24:59 czas Polski »
Jeśli płyta napuchła od wilgoci, to najpierw wysusz a potem impregnuj. Aczkolwiek wątpię żeby wróciła do oryginalnych wymiarów JEŚLI to kwestia nawilgnięcia.

Co do wzmocnień, zamiast metalowego profilu możesz też dać deskę, na przykład podłogówkę, na sztorc pod blat. A jeśli już profile stalowe, to raczej prostokąty (ustawione pionowo) niż kwadraty - mają dużo większą wytrzymałość na zginanie.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marca 2016, 10:34:51 czas Polski »
Jak napuchla na brzegach to poodcinaj nadmiar.  I sprawdź prostosc i grubość blatu.