Też buduję stołową ale na bazie Parkside.
Co by łatwiej wytłumaczyć załączam prosty rysunek stolika - pokazany jest do góry nogami.
To są moje pierwsze kroki z pracą w drewnie i już kupa radości ale też co chwila zacinam się na jakimś problemie.
Dlatego proszę o pomoc i poradę.
Kupiłem w markecie budowlanym końcówkę blatu kuchennego z płyty MDF o wymiarach 60 na 60 cm i grubości 3,5 mm. na środku wyfrezowałem gniazdo pod stopę pilarki. Nogi to płyty wiórowe oklinowane (stare meble). Pilarka pięknie wpasowana, stabilna, tarcza ustawiona pod kątem prostym do stołu. Przychodzę dziś do warsztatu przymierzając się do budowy sanek do pilarki i porażka. Po sprawdzeniu poziomu stołu okazuje się, że jest on wklęsły - odkształcił się ok. 2 mm tak jak pokazuje czerwona linia na rysunku. Nie wiem co robić. Czy ratować konstrukcję czy zaczynać wszystko od nowa na innym materiale? Wydawało mi się, że grubość blatu 3,5 cm przy 60 centymetrach szerokości będzie trzymała stabilność ale niestety tak nie jest. Na razie mam taki pomysł, że na brzegach blatu wstawię dwa profile stalowe o kwadratowym przekroju (pokazane na niebiesko na rysunku) i skręcę je śrubami z blatem. Czy wyprostują one blat na całości powierzchni, czy tylko przy końcach, a po środku i tak pozostanie wklęsły? A może powinienem wstawić stalową płytę pośrodku blatu tak jak w projekcie Pragmatycznego Przemka?
Dziękuję z góry za Wasza pomoc.