29 Maja 2026, 23:18:26 czas Polski

Autor Wątek: Ustawienie stołów w strugarce  (Przeczytany 12161 razy)

Offline gumajunior

Ustawienie stołów w strugarce
« dnia: 02 Marca 2015, 11:51:54 czas Polski »
Witam
zakupiłem strugarko - grubościówkę i mam pytanie co do ustawienia stołów względem siebie, u mnie stół podawczy jest pod lekkim kątem i nie wiem czy ma tak być?  zdjęcia poniżej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Ustawienie stołów w strugarce
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2015, 11:59:27 czas Polski »
Podawczy podniesiesz równo z odbiorczym to ma być idealna równa linia na całej długości stołów

Offline gumajunior

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2015, 12:07:17 czas Polski »
to biorę się za przeróbkę, będę musiał trochę podpiłować gniazda bo to wada fabryczna.
 Jak podnoszę lub obniżam to pochylenie jest jednakowe

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2015, 12:14:41 czas Polski »
Sprawdź też, czy wał z nożami jest równoległy do powierzchni stołów.

Offline fireffox

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2015, 13:31:03 czas Polski »
Jaki to jest model strugarki?

Offline gumajunior

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2015, 14:34:54 czas Polski »
Jaki to jest model strugarki?

ERBAUER  ERB052BTE

Offline sajo

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2015, 14:46:54 czas Polski »
Podawczy podniesiesz równo z odbiorczym to ma być idealna równa linia na całej długości stołów
byłem ostatnio w leroyu, z zamiarem kupna. Wziąłem z działu innego taki duży kątownik stanleya ;) żadna z wyrówniarek marketowych nie trzymała linii.

Offline def

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2015, 14:52:25 czas Polski »
Nie bądź gorączka. Zanim zaczniesz dewastację sprzętu (szlifowanie) sprawdź jak jest toto zawieszone. Gdzieś musi się coś odkręcać i przykręcać i może to jest miejsce regulacji. Może być tak, że jakiś "orzeł " uderzył kantówką i coś pokrzywił a potem sprzedał. Wał z nożami musi być w idealnym położeniu z blatem zdawczym (wysokość noży na całej szerości blatów ) ale blat podawczy musi być równoległy z zdawczego niezależnie od stopnia opuszczenia. Regulacji możesz dokonać na dowolnym blacie, byle po regulacji były równoległe. Sprawdź jeszcze rozporę mimośrodów blatu podawczego.

Offline def

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2015, 17:18:52 czas Polski »
Nie wiem czy kupiłeś "nówkę" i jak wygląda konstrukcja mocowania blatów, ale przy nówce każda ingerencja pilnikiem lub szlifierkką to utrata gwarancji. Jeśli da się coś przyszlifować to można też coś podłożyć; rozsądną ilość podkładek bez ryzyka utraty gwarancji. Warunek, gwinty muszą łapać rozsądną ilość zwojów, co można uzyskać nowymi odpowiedniej długości śrubami. Dokręcanie śrub w aluminium to chirurgia, bo zerwiesz gwint. Podkładki mają charakter odwracalnych zmian, szlifowania za friko nie uzupełnisz, nie mówiąc o precyzji ręcznego szlifowania czegokolwiek. Swoją drogą pokaż nam jak wygląda zawieszenie i regulacja a nie jak jest krzywo,...

Offline gumajunior

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2015, 18:19:48 czas Polski »
Swoją drogą pokaż nam jak wygląda zawieszenie i regulacja a nie jak jest krzywo,...

proszę

można pod szlifować lekko te tuleje-kwadraty prowadzące

ale ja podniosłem stół odbiorczy poprzez wywalenie tych tulejek

jest już dużo lepiej, nic więcej nie da się zrobić poza planowaniem stołu podawczego, jednym rogiem jest ugięty, fotki potem

mechanizm napędowy taki sam jak w każdym chinczyku

Offline def

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2015, 19:24:53 czas Polski »
Posunięcie prawidłowe, ale,... Fizyka nie lubi próżni. Te tulejki jednak koślawo, ale stabilizowały luzy, które pewnie teraz są lub niedługo nastąpią. Pomyśl aby tuleje zstąpić jakąś formą mimośrodu (tulejki z mimośrodem. Stare zachowaj jeśli strugarka jest na gwarancji. Jeśli jesteś dobry w metalu lub masz kogoś, kto jest i nie zależy Ci na gwarancji, można pokusić się poprawieniem fabryki. Nigdy nie zawiesiłem oka na tak małym sprzęcie, więc więcej Ci chyba nie doradzę. No może wbudowanie całej strugarki w stolik podobnie jak to robią koledzy z pilarkami. Będzie bezpieczniej.

Offline gumajunior

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marca 2015, 19:38:03 czas Polski »
Fizyka nie lubi próżni. Te tulejki jednak koślawo, ale stabilizowały luzy

tulejki pod szlifuję z wysokości i wstawię z powrotem co by gwintu nie zrywało

Offline def

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marca 2015, 19:44:30 czas Polski »
Gdybyś robił mimośrody w miejsce tulei z kwadratowym kołnierzem, możesz końcówki z gwintem zarobić na końcu tak, aby podkładkę zastąpić blaszką wygiętą w "półmotylek" z otworem na gwintowną regulację wychylenia mimośrodu. Pośrodku masz śrubę z której możesz napinać i poziomować powierzchnię blatu. Powinno się udać i strugarka będzie nadal "faryczną dziewicą".,,,,

Offline def

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Marca 2015, 19:51:19 czas Polski »
Jak zeszlifujesz, to choć powinno leżeć, w wyniku wibracji , napięć, się uniesie. Zawsze będziesz ją ustawiał. Eliminuj luzy, nie licz na drapane. Jak nie przewidzisz, to się zemści. Sprawdź noże, bo nawet nie zobaczysz jak fruwają.

Offline gumajunior

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marca 2015, 21:00:39 czas Polski »
Gdybyś robił mimośrody w miejsce tulei z kwadratowym kołnierzem, możesz końcówki z gwintem zarobić na końcu tak, aby podkładkę zastąpić blaszką wygiętą w "półmotylek" z otworem na gwintowną regulację wychylenia mimośrodu. Pośrodku masz śrubę z której możesz napinać i poziomować powierzchnię blatu. Powinno się udać i strugarka będzie nadal "faryczną dziewicą".,,,,

wystarczy jak jest teraz, profesionalnej strugarki z niej nie zrobię

już gotowa do pracy

To by było na tyle, jak nawali to dam znać  ;D