17 Maja 2026, 19:41:55 czas Polski

Autor Wątek: Jak to się nazywa ??? Gdzie to można kupić  (Przeczytany 3890 razy)

Offline Ogrodoholizm

Jak to się nazywa ??? Gdzie to można kupić
« dnia: 08 Marca 2015, 00:47:24 czas Polski »
Witam, po długiej przerwie.
Drodzy koledzy potrzebuje waszej pomocy. Ostatnio kupiłem piłę stołową. Stara niemiecka elektra beckum pk 250. Oczywiście jest nie kompletna. Co prawda w małym stopniu, ale brakuje mi...... no właśnie jak to się nazywa ? Chodzi mi o tą osłonkę na piłę. Montowaną na tej płetwie. Wpisywałem na allego "górna osłona" "osłona na piłę" widziałem na jednej ze strona ale za 400 zł. Musi być gdzieś w necie tańsza opcja. Jeśli wiecie jak to wpisać byłbym wdzięczy.

Druga rzecz jaka jest mi potrzebna to popychacz. Też nie mogę tego znaleźć. Wiem wiem, że można samemu zrobić. Pod warunkiem, że ktoś ma na to czas :) Jeśli wiedzie gdzie to wszystko można kupić byłbym wdzięczny za pomoc. Szkoda placów :) 
Ogrodoholizm - Zieleń Uzależnia :)

mily68

• Gość
Odp: Jak to się nazywa ??? Gdzie to można kupić
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2015, 01:01:55 czas Polski »
Popychacz to 5 min. roboty. Osłona trochę dłużej ale i tak szybciej niż szukanie w necie, kupowanie i czekanie na przesyłkę. Masz czas na grzebanie w necie a nie masz żeby zrobić dwie pierdółki?
Może osłona od innej pilarki będzie pasować. Ta płetwa to klin :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2015, 07:26:20 czas Polski »
Tak jak kolega wyżej napisał. Ostatnio robiłem taki popychacz, wymiar arkusza ok. B5. Sklejka 18, wywiercone u góry dwa otwory frezem 35, rozcięte wyrzynarką na rękę, objechałem krawędzie frezem i od dołu na pile podcięte na zderzak. Ok. 20 minut. mam w planie zrobienie cieńszych i do posuwania płyty na środku. W zestawie był z drewna 8mm, na końcu ucięty w klin

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2015, 09:23:26 czas Polski »
Masz tu świetny popychacz.
Plik udostępnił Matthias Wandel
Pomalowałem czerwonym impregnatem żeby było widać w stercie wiórów.

Offline Ogrodoholizm

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2015, 12:12:31 czas Polski »
Dzięki wielkie za podpowiedzi,
Wyrzynarka, papier ścierny i zabieram się do roboty.
A wiecie gdzie można kupić tą osłonę ???

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2015, 13:06:51 czas Polski »
Ja swoją zdjąłem już dawno. Chcę dorobić poziomo nad tarczą na wysięgniku z pleksi. Oryginalna kilka razy zahaczyła o tarczę gdy odsuwałem materiał, uderzając w osłonę. Nauczyłem się po każdym cięciu wyłączać maszynę. Tyle co tnę, wolę wyłączyć i odsunąć materiał a palce itp. zachować. Klin mam zamiar skrócić, bo nie można go zagłębić do wysokości tarczy. Gdy uderzysz w osłonę, klin wtedy też się wygina. Jak ktoś już kiedyś napisał, osłona nie powinna wisieć na klinie, w Metabo tak jest i przekonałem się na własnej skórze jak to jest. Pewien gość na YT zrobił osłonę do sanek nad tarczę na całej długości cięcia, odwrócone C. Chce takie coś sobie dorobić. Chroni oczy i cały czas widzisz co się dzieje...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2015, 13:18:21 czas Polski »
Pewien gość na YT zrobił osłonę do sanek nad tarczę na całej długości cięcia, odwrócone C.
Też mam taką osłonę na sankach z pleksi 5 mm - dobrze chroni oczy:  http://forum.domidrewno.pl/przyrzady/przyrzady-pomocnicze-do-pilarek-stolowych/msg18561/#msg18561

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2015, 13:31:34 czas Polski »
A wiecie gdzie można kupić tą osłonę
Spróbuj u jakiegoś dystrybutora lub w serwisie Metabo
http://www.metabo.pl/Kontakt.47597.0.html

Offline Ogrodoholizm

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2015, 16:35:14 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi, muszę teraz coś pokombinować bo strasznie się pyli podczas cięcia. Chce mieć osłonę do której będę mógł podłączyć odkurzacz :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2015, 18:39:26 czas Polski »
chyba raczej odciag , podlaczasz go od dolu maszyny
fi 100
sama oslona nieiwiele da