18 Maja 2026, 00:06:54 czas Polski

Autor Wątek: Tarcza do cięcia drewna egzotycznego  (Przeczytany 3159 razy)

Offline diverlimit

Tarcza do cięcia drewna egzotycznego
« dnia: 08 Marca 2015, 11:46:08 czas Polski »
Witam, mam pytanie jaka piła będzie najlepsza do cięcia drewna egzotycznego (np. bangkirai )? Chodzi mi o ilośc zębów i jakiej marki.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź. ;)

Offline Ogrodoholizm

Odp: Tarcza do cięcia drewna egzotycznego
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2015, 12:43:02 czas Polski »
Co do producenta to osobiście korzystam z CMT orange tools. Do jakiej maszyny potrzebujesz tą tarcze ? Do ukośnicy czy piły stołowej.
Jeśli chodzi o ukośnice, przez jakiś czas pracowałem na tarczy producenta AEG. Nie powiem żebym był zadowolony bo na modrzewiu syberyjskim nie dawała rady.
Wymieniłem na CMT 291.216.48M i jestem bardzo zadowolony. Modrzew syberyjski bez problemu. W tamtym sezonie kilka twardszych gatunków takich jak Kempas czy Bangkirai i jestem zadowolony. Ważne jest abyś przy wyborze tarczy do ukośnicy patrzył czy ma negatywny kąt natarcia.
W tym tygodniu domówiłem jeszcze kilka tarczy do ukośnicy i piły stołowej
CMT 292.216.80M Ukośnica - typowa tarcza do twardego drewna i egzotyków
CMT 285.040.10H Stołowa - uniwersalna
CMT 271.250.42M Stołowa - to jest jakaś ultra cienka piła, do cięcia wzdłużnego i poprzecznego. Sam nie wiem czy to będzie dobre bo słyszałem, że te cienkie piły wpadają w wibracje. Zobaczymy, przetestuje i napisze jakie mam wrażenia.

Jeśli nie masz dobrego sklepu gdzie możesz kupić takie tarcze. Zadzwoń bezpośrednio do nich. Fajna obsługa, zrobią Ci na pewno lepsze ceny niż w sklepie czy na allegro.
Ogrodoholizm - Zieleń Uzależnia :)

Offline diverlimit

Odp: Tarcza do cięcia drewna egzotycznego
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2015, 14:07:00 czas Polski »
Potrzebuję do piły stołowej, mam Bosha pte 10. Dzięki za informację, na pewno zajrzę sobie na te tarcze, które podałeś.