20 Maja 2026, 01:51:51 czas Polski

Autor Wątek: Zaciski/ściski  (Przeczytany 24104 razy)

Offline Kuba

Zaciski/ściski
« dnia: 23 Czerwca 2013, 20:33:14 czas Polski »
Witam wszystkich na forum!

Ostatnio noszę się z zakupem zacisków lub ścisków (nie wiem jak jest bardziej poprawnie) i znalazłem takie coś http://www.dluta.pl/product/rurowy-zacisk-srubowy-bessey-seria-bpc.html oraz ten sam typ tylko inny producent i różnice techniczne http://www.partnar.pl/ .
Potrzebuję żeby zaciski/ściski były długie, będę ich potrzebował w najbliższym czasie do realizacji własnych stołu. I teraz nie wiem czy jest sens porywać się na ściski "normalne" które żeby miały metr kosztują całkiem sporo, czy może ktoś miał styczność z tego typu sprzętem i spełnia on swoje zadanie?

Pozdrawiam,
Jakub

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
Odp: Zaciski/ściski
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2013, 22:25:03 czas Polski »
Kuba tak zanim zaczne odpowiadac to po pierwsze grzecznosc wypada zeby sie najpierw przedstawic w stosownym dziale. W ten sposob powstaje swoistego rodzaju szacunek braci. W przypadku nie przedstawienia sie a zaczecia od razu od pytan sprawiasz wrazenie cwaniaka i osoby ktorej jedyna misja jest wyciagniecie potrzebnych informacji i nic poza tym. Jestem daleki od wyciagania podobnych wnioskow ale mam nadzieje ze rozumiesz moje stanowisko. Tworzymy tu paczke pasjonatow i mamy zawsze nadzieje ze nowa osoba jest taka jak my.
A teraz odpowiadajac na Twoje pytanie. Sciski rurowe to dobra sprawa a bessey to gorna polka i super jakosc. Dobrze byloby miec wszystko jak najlepsze ale nie zawsze sie da. Sciski rurowe to prosta konstrukcja ktora daje sobie swietnie rade jako pol profesjonalny scisk.

Offline Dominik

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2013, 23:10:52 czas Polski »
Takie ściski możesz samemu zrobić w jedno popołudnie wystarczy troche materiału szlifierka kontowa i spawarka wiem bo sam robiłem takie ściski tylko że zamiast rury używałem profila zamkniętego. A co do wypowiedzi kolegi to bardzo przepraszam że się nie przedstawiłem wcześniej i robie to teraz. Witam wszystkich kolegów po fachu.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2013, 23:12:29 czas Polski wysłana przez Dominik »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2013, 23:16:19 czas Polski »
Armagedon dobrze mówi... zapraszam do działu przedstaw się

Co do rurowych - miałem jakieś noname, teraz mam Besseya. Różniaca w konstrukcji? Bessey ma nóżki lepsze, można śmiało je dociskać (rączka się mieści nad stołem), nie przewracają się same na stole. Dodatkowo blaszki są jakieś lepsze - nie zdarzyło mi się, aby ścisk się ślizgał po rurze. Kupujesz rury np 1m + nypel, i w razie potrzeby skręcisz nim same rury, masz wtedy ścisk np. 10m ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2013, 07:24:57 czas Polski »
To jest podstawa  do  łatwej pracy jeśli  się  nie  przewracają

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2013, 12:33:39 czas Polski »
Racja, nie ma nic gorszego jak się coś pieprzy przy klejeniu, nerwy, czas....
Pozdrawiam Jakub.

Offline Kuba

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2013, 22:59:51 czas Polski »
dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wątpliwości zostały rozwiane.

@Armagedon
Przepraszam najmocniej. Co racja to racja. Jednak zapewniam, że do cwaniaków stoję na przeciwnym biegunie. Jeśli tylko mogę to wtrącam swoje 3 grosze, o ile może to komuś pomóc lub być zdaniem wartościowym w jakiejkolwiek dyskusji:) szacunek mam ogromny do wiedzy i doświadczenia wszystkich zebranych tutaj jak i na innych formach, mam więc nadzieję, że zostanie mi zapomniane to "drobne" faux pas.

Offline gnite

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2013, 19:31:00 czas Polski »
Mam kilka tych partnarów, nie są ideałem ale jak najbardziej spełniają swoje zadanie. Fakt, że trzeba dobrze trzymać jedną ręką żeby się nie przewróciły, ale to nie jest duży problem i nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były z tego powodu jakieś kłopoty. Był to akurat jeden z bardzo niewielu zakupów tanich narzędzi których nie żałuję.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2013, 19:39:29 czas Polski »
Jeśli to jedyna ich wada to od biedy można by wymyślić coś "na szybko" - jakiś "anty-przewracacz". Sam się zastanawiam nad ich kupnem więc jak piszesz że są ok. to nie pozostaje nic innego jak tylko szykować kasiorę i zamawiać...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:28:02 czas Polski »
to się da   zrobić  ,    może forma  jakiejś  podstawki

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:50:40 czas Polski »
np. z wyżłobionym miejscem dopasowanym pod stojący ścisk. Jednak wadą jest ilość takich podstawek razy czas potrzebny na ich wykonanie - robota na wolną chwilę jak mniemam co oczywiście nie dyskwalifikuje samych ścisków...

Offline gnite

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2013, 22:41:15 czas Polski »
Podstawki na niewiele się zdadzą. Powinienem chyba trochę rozwinąć temat tego "przewracania". Otóż one nie mają gumowych nakładek, przy dokręcaniu ślizgają się po materiale i chcą się obracać razem ze śrubą. Raczej trzeba by wymyślić coś pod tym kątem. Próbowałem kawałki gumy na taśmie dwustronnej ale to się nie trzymało. O dziwo z samą taśmą jest całkiem dobrze, tylko schodzi z czasem i zostawia ślady. Oprócz tego dobrze psiknąć jakimś smarem na śrubę, też pomaga. Wiadomo, że te od Bessey będą lepsze, ale tak jak mówię, jak dla mnie sprawują się dobrze no i bardzo dobra cena.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2013, 22:51:27 czas Polski »
Czyli jak rozumiem stała szczęka jest stała a ta która dociska przy dokręcaniu śruby/dociskaniu chce się kręcić w prawo? Co mają do tego nakładki? Jakie nakładki, w którym miejscu? Między tą ruchomą szczęka a materiałem? Może użyć jakiegoś bardziej specjalistycznego kleju?

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2013, 23:16:30 czas Polski »
a wkleic na przyklad korek na klej? u mnie to zdawalo egzamin

Offline gnite

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2013, 08:08:33 czas Polski »
To zdradź jaki klej i jakiej grubości korek, chętnie przetestuję.