21 Kwietnia 2026, 03:06:41 czas Polski

Autor Wątek: Szachownica na blacie stolika  (Przeczytany 9619 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
Odp: Szachownica na blacie stolika
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marca 2015, 11:42:10 czas Polski »
a w blacie wyfrezować otwór na głębokość 1cm
Niestety dla mnie to nieosiągalne  :(

Do robsona: wykonałem próbę olejem z bejcą, jaki miałem w domu, na kawałku miękkiego drewna świerkowego - patrz załącznik. Efekt, faktycznie nie jest zadowalający. Jeszcze rozważam:
1) wykonanie pieczątek z tego drewna świerkowego i nanoszenie bejcy olejowej taką pieczątką na docelowe drewno - np. jesion.
2) nanoszenie wydrukiem - "metodą Jarka" - wydruk z drukarki laserowej i rozpuszczalnik Nitro.
3) wypalenie - tylko trza by wymyślić kwadrat stalowy na długim pręcie, albo jako końcówka do wypalarki

Za tydzień przed Niedzielą Palmową w sobotę będę się bawił tym fornirem na kursie (ponoć). Zobaczę, co potem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marca 2015, 15:13:28 czas Polski »
To może ja troszkę pogdybam :P
Nie wiem jak to się nazywa,ale wycinasz rowki np. nożykiem jednorazowym szachownicę i wklejasz drucik miedziany albo mosiężny i dopiero bejcujesz ,lakierujesz .
Nie wiem czy to by zdało egzamin ale coś takiego po szarych komórkach mi lata :)
A drugi pomysł ,myślę że prosty :-\ tniesz cienkie listewki na paski a potem na kwadraty, z tego połowę bejcujesz z jednej strony.I tak przygotowany tzw. przeze mnie gruby fornir naklejasz na deseczkę,płytę ,osb ,lub na co chcesz. :)
Tak mnie naszło w czasie  popołudniowej kawy i lektury DiD ;)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2015, 15:34:32 czas Polski »
Tak mnie naszło w czasie  popołudniowej kawy i lektury DiD 
Właśnie w ten sposób dokonuje się postęp ludzkości  :)

Tylko myślę, co ten drucik pomoże, ale oczywiście jestem otwarty na wszelkie pomysły. Wydaje mi się, że ta bejca może płynąć w kanalikach w drewnie, więc tam trzeba by ją zatrzymać. Albo nanosząc małe ilości - stempel, albo żeby w tych kanalikach w drewnie już była inna bejca - bezbarwna - wtedy ta kolorowa się nie przebije.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2015, 15:42:34 czas Polski »
Możliwość jest jeszcze taka, drukujesz na spodzie od naklejki na plujce (Steve Ramsey tak robił) przyklejasz, lakierujesz i gotowe. Bez cięcia i cudowania!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2015, 16:03:44 czas Polski »
Tylko myślę, co ten drucik pomoże
Podkreślam że to są moje luźne przemyślenia i mogę się mylić :-\
Żeby wstawić drucik musisz naciąć włókna drewna na np. 1 mm,i to już powinno  gwarantować że bejca dalej nie powędruje,a drucik zamaskuje,podkreśli,oddzieli i będzie ozdobą  :)
"Jeśli się mylę to mnie popraw" cytując klasyka :P ;) :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2015, 16:09:27 czas Polski »
drukujesz na spodzie od naklejki na plujce
No tak, jest taka możliwość. Chciałem się tylko upewnić, co to znaczy "spód od naklejki" ? Czy chodzi o taki błyszczący papier, który pozostaje po papierze samoprzylepnym ? Czy obojętnie na której stronie tego papieru się wydrukuje, czy trzeba na tej stronie, która była przyklejona ?
Jeszcze pozostaje rozłożyć moją szachownicę 44 cm x 44 cm na strony A4 wymiaru 21 cm x 29,7 cm, czyli 6 kartek potrzeba.

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2015, 16:26:30 czas Polski »
a tak ambitnie było na początku :D
jeszcze jeden pomysł do rozwagi:
http://www.instructables.com/id/solid-wood-Chess-board/?ALLSTEPS
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2015, 16:28:53 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Marca 2015, 17:04:58 czas Polski »
jeszcze jeden pomysł do rozwagi
Ten pomysł znam. Tylko on wymaga posiadania pilarki, której nie mam. Mogę zamówić pocięcie desek na paski szerokości 6 cm tam gdzie będę je kupował. Potem je skleję w domu, ale potem już precyzyjnie nie utnę prostopadle na szerokość 6cm. Chyba że znajdę gdzieś stolarza w okolicy, który mi to potem utnie. Na razie nie znam. W Castoramie nie przecinają obcych materiałów. Poza tym mogą się nie zgodzić na przecinanie paska 6 cm ze względów bezpieczeństwa.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Marca 2015, 17:13:21 czas Polski »
a tak ambitnie było na początku

Najlepiej jak samo by się zrobiło?

do okleiny nie potrzeba wielkich narzędzi

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2015, 10:05:54 czas Polski »
do okleiny nie potrzeba wielkich narzędzi
Zastanawiam się, panie majster, jak zrobić równą powierzchnię stołu, gdy fornir będzie położony tylko na środku. Jeśli zaś dojadę z fornirem do krawędzi stołu, to pytanie jak wykończyć krawędzie, aby ładnie wyglądało.

Obywatel Karson nie pokazał, jak wygląda jego szachownica po przyklejeniu forniru.

Poza tym nigdzie mi się nie spieszy :)

Offline profes12

« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2015, 10:19:42 czas Polski »
Witaj, wpadłem na pomysł, aby przy minimalnym parku maszynowym udało się zrobić coś ciekawego, trochę mozolnej pracy ale może się udać. Tylko dla cierpliwych.
1) Płytę podstawową która będzie jednocześnie konstrukcją szachownicy, trasujesz dokładnie na kwadraty, następnie przy pomocy dłuta usuwasz materiał w miejscach gdzie miałby się znaleźć inny kolor drewna, na głębokość 2-4mm zależnie od następnego kroku.
2) Kupujesz obłogę, mi udało się kupić 4mm z jatoby, ręcznie wycinasz kwadraty, szlifujesz krawędzie by dopasować do wyżłobionego miejsca szachownicy i wklejasz najlepiej na kleju poliuretanowym - poprzez spienienie wyrówna nierównoległość powierzchni wklejanej z podłożem.
3) Całość po wklejeniu i wyschnięciu szlifujesz i szlifujesz aż do gładkości całej powierzchni.

Od twojej precyzji i cierpliwości zależy uzyskany efekt, tak by nie trzeba było szpachlować krawędzi pomiędzy poszczególnymi gatunkami drewna. Najprościej będzie z cienką obłogą. Ewentualne szczelinki przy grubszej obłodze, możesz zniwelować robiąc ostatecznie fazę pomiędzy poszczególnymi polami szachownicy, zastanawiam się jedynie czy ją robić już od początku, czy też po wyszlifowaniu.

Ot taki sposób na zrobienie szachownicy bez użycia elektronarzędzi. Długa i mozolna praca, jak się uda satysfakcja gwarantowana.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2015, 11:55:13 czas Polski »
Bardzo mi się podoba ta propozycja. Lubię mozolną pracę w drewnie, o ile czas i żona pozwoli :)

Czy może jakieś sugestie, gdzie kupić ten obłóg, fornir - rozumiem, że grubość ma być przynajmniej 2 mm, aby było to sztywne. Jeśli będzie cienkie, to odwzorują się nierówności nieuniknione przy pracy dłutem (przynajmniej przeze mnie). Dłuto - rozumiem im szersze tym lepsze , np czy szerokość ostrza 3 cm będzie dobra, gdy pole szachownicy będzie miało 5,5 cm, może nawet 6 cm.

Offline profes12

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2015, 12:06:05 czas Polski »
Odnośnie pracy dłutem nie jestem specjalistą, koledzy z forum pewnie pomogą. Obłogę kupisz: hurtownie stolarskie, internet, chociaż ja polecam podjechać do stolarza lub producenta drzwi, możliwe że za darmo lub za dobry uśmiech dostaniesz ścinki, tym bardziej że i tak docelowo tniesz je na wymiar 5,5-6cm, z takich małych odpadków stolarz lub producent raczej nic nie zrobi, a tą pracę trzeba lubić więc powinni pomóc.