23 Czerwca 2026, 21:57:35 czas Polski

Autor Wątek: Dom dla psa  (Przeczytany 11643 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Dom dla psa
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Lipca 2013, 14:37:59 czas Polski »
Było mówić, wysłał bym paczką ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Przemek

« Odpowiedź #31 dnia: 02 Lipca 2013, 14:44:48 czas Polski »
Może jak będę budował dla drugiego psa to pokombinuje inaczej z klepkami albo coś innego jeszcze - może strzechę  ::)
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Lipca 2013, 16:55:29 czas Polski »
Buda ok. a dach - mogłeś dać płaską blachę ale i tak najważniejsze żeby główny lokator był zadowolony, prawda?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Lipca 2013, 20:59:19 czas Polski »
Przemek   - masakra >:( dach  do poprawki  tak nie  możesz zostawić  !, a tak ładnie  szło.   - 850 punktów

Offline Przemek

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lipca 2013, 22:27:15 czas Polski »
No nie musi się wszystkim podobać, wg mnie tragicznie nie jest, może na zdjęciu tak wygląda bo robiłem z góry bardziej i optycznie dach przytłacza. Na chwilę obecną raczej tak zostanie. Może jak będę robił kolejną dla 2 psa to zrobię inaczej.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Lipca 2013, 07:48:21 czas Polski »
Teraz pora na inną realizację, zupełnie nie stolarską , przed zimą chcę ocieplić ścianę której nie wyrobiłem się w zeszłym roku przez co musieliśmy 3 razy dokupywać opału  :-\ Wczoraj udało mi się zacząć budować rusztowanie z krokwi i jętek które zostały z budowy dachu. Jak się z tym uporam to pomyślę nad kolejnymi pracami w drewnie.
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Lipca 2013, 10:01:38 czas Polski »
Przemku a jak u Ciebie z dachem - ocieplony? Prawie 20% ciepła ucieka przez dach... Widzę też że i od frontu jest kawał nieocieplonej ściany. Pewnie tam masz strych ale to nie oznacza że tej kondygnacji już nie musisz obkładać styropianem (czy wełną - zależy co kto kładzie). Pamiętaj - ciepło idzie do góry. Największe oszczędności będą przy ciepłym dachu, ocieplonych CAŁYCH, WSZYSTKICH ścianach od góry do dołu a także szczelnej stolarce otworowej (trzeba pamiętać o wentylacji coby nie zawilgocić czy nie zagrzybić chałupy...)

Offline Przemek

« Odpowiedź #37 dnia: 03 Lipca 2013, 11:47:33 czas Polski »
Tam gdzie nie ocieplane jest strych i na suficie leży 30cm wełny więc raczej nie ma problemu z ucieczką ciepła, jak załapię kasy to tam wyżej też coś zrobię żeby było łądnie ale kasy niestety na chwilę obecną nie mam.
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Lipca 2013, 13:52:05 czas Polski »
Ech, no tak... Stały problem z kasą - skąd my to znamy... Na szczęście dużo robisz sam więc przynajmniej tu jesteś finansowo "do przodu" :) .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Lipca 2013, 19:31:38 czas Polski »
Przemek - jak  masz ścianę  południową to  warto  w ocieplenie wpasować skrzynie na kolektor  słoneczny     powietrzny  zrobiony  samemu  z puszek od  piwa :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #40 dnia: 03 Lipca 2013, 21:36:43 czas Polski »
Tak to południowa ściana, o kolektorze myślałem ale zrobionym ze starego grzejnika panelowego ale to też plany na dalszą przyszłość. A z ciekawości jak wygląda taki z puszek bo to dla mnie nowość :)
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Lipca 2013, 21:39:45 czas Polski »
Z grzejników widziałem ale z puszek po piwie?  Możesz Tomku zamieścić jakąś przykładową fotkę?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lipca 2013, 22:00:02 czas Polski »
A z ciekawości jak wygląda taki z puszek bo to dla mnie nowość
Nie będe  śmiecił  ,  bo pytasz.
Będę taki robił  oraz  dachowy   (blacha   trapezowa  ) do     warsztatu
 Puszki    z  odpowiednio   wyciętętymi  denkami  skleja sie silikonem  w  rury , a potem uklada  w rzędy  . Całość  leży  na foli  odblaskowej  ocieplonej wełną od  spodu  w  skrzyni   przykrytej    szkłem  lub  poliwęglanem   .Dolot powietrza   pcha   wetylatorek  ,  a  na wylocie   60- 80*. ::)
Zastosowanie :  dosuszanie  drewna  , piwnicy , dogrzanie  garażu  itp :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Lipca 2013, 22:04:18 czas Polski »
Tomku, ciekawy patent :) Muszę poszukać w sieci. A ja głupi swoje puszki zbieram i do skupu wywożę...

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lipca 2013, 23:13:57 czas Polski »
OFFFFFFFTOP chłopaki... admini zajęci, żeby pilnować i sprzątać ;) sami pilnujcie porządku ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek