20 Czerwca 2026, 19:42:08 czas Polski

Autor Wątek: Poleci ktoś sprawdzoną frezarkę  (Przeczytany 13988 razy)

Offline mk1265

Poleci ktoś sprawdzoną frezarkę
« dnia: 30 Marca 2015, 22:58:45 czas Polski »
witam
Drodzy koledzy potrzebuje sprawdzoną frezarkę górnowrzecionowa do zastosowań półprofesjonalnych (użytkowana kilka razy w tygodniu po kilka godzin) Dotychczas używałem frezarek noname które dostałem w jakimś rozliczeniu niestety to nie dla mnie jedna spalila sie a inne głównie nie trzymały stałej wysokości stopy. Albo puszczała całkowicie blokada i odbijała albo po prostu się luzowała i stopa zmieniała wysokość. Jak dociskałem blokadę mocniej to albo puszczał gwint albo całkowicie pękało i dopadało. Drugim problemem było mocowanie freza nie dało się mocno dokręcić bo blokada odbijała i w czasie dłuższej pracy frez po prostu się odkręcał. Denerwujące jest to szczególnie przy robieniu rowków bo tak zalezy na równej głębokości na całej linii. Pod uwagę brałem czerwonego einhela, zielone bosche czy czerwonego meeca ale wydają mi się one na pierwszy rzut oka amatorskie z drugiej strony nie stać mnie jeszcze na hitachi czy niebieskiego boscha. Czy któryś z kolegów którzy dużo więcej korzystają z frezarki niz jak raz na jakiś czas na polecenie jakiejś frezarki w której nie będzie problemow z blokadami stopy czy frezu. Z góry dziękuje za pomoc

Offline konradk1k

Odp: Poleci ktoś sprawdzoną frezarkę
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2015, 23:55:32 czas Polski »
Określił byś jeszcze do jakiego materiału będzie głównie wykorzystywana lub jakiej mocy potrzebujesz.

Jeśli szukasz czegoś w miarę porządnego to polecił bym Makite. Chyba najtańszy sprzęt do profesjonalnego użytku i w miarę wytrzymały.

Ja osobiście z Makity mam zestaw RT0700CX2J. Dość ciekawa alternatywa bo w zestawie masz jeden wymienny silnik i różne "przystawki"; klasyczną dwuręczną, małą z możliwością pracy pod kątem i małą krawędzową. Do tego jeszcze kilka akcesoriów.
Cena coś koło 700zł za zestaw.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marca 2015, 00:03:44 czas Polski »
poszukaj na forum temat frezarek był wielokrotnie poruszany

Offline mk1265

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2015, 00:08:55 czas Polski »
Zastanawiałem sie nad tym zestawem tylko czy te 700w to nie za mało ja głównie robię w drzewie sosnowym świerkowym, Robię najczęściej rowki 18mm, obrabiam krawędzie frezami kształtnymi. Co do tego to myslalem żeby kupić dwie jedna krawędziowa makteka nie wiem czy ktoś korzystał i jakąś standardowa o większej mocy

a13

• Gość
Poleci ktoś sprawdzoną frezarkę
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2015, 07:10:49 czas Polski »
Może taka:
http://www.tritontools.com/pl-PL/Model/TRA001
pod stolik ma możliwość podnoszenia, automatyczna blokada, duża moc.
Mam taka jest OK.
Znajdź dokładny opis na forum.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2015, 07:17:42 czas Polski »
Skoro ma zarabiać. To jesli boisz sie o 700 zł za makite to kup festoola za 1500 i na pewno ci sie nie popsuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline mk1265

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2015, 07:53:34 czas Polski »
Właśnie nie ma zarabiać :P Robię rzeczy na własny użytek domek letniskowy altanke i inne tego typu rzeczy i w chwili obecnej nie zależy mi na sprzęcie profesjonalnym bo mnie po prostu na niego nie stać:P Poza tym festool za 1500zl ??:)

Offline pawel49

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marca 2015, 08:56:36 czas Polski »
Myślę, że tak makita rt0700xc jest godna polecenie. Posiadam taką. Ma regulacje obrotów, więc do większego freza sobie dostosujesz, a rowek 18mm zrobisz bez problemu. Wiadomo, że jak będzie głęboki rowek to na 2-3 przejścia. Ostatnio praktycznie cały dzień wycinałem nią za pomocą szablonu frezem 8mm i w klejonce sosnowej 20mm robiłem na wylot na 3 przejścia. Dużo też zależy od dobrego frezu (ja miałem globusa za 35zł i był bardzo dobry).
Wczoraj też zauważyłem,że maktec ma mocną frezarkę 1600W za 550zł.

kozio

• Gość

Offline mk1265

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marca 2015, 10:01:19 czas Polski »
A ma ktos osobiście któryś z tych maktek'ów MT362 lub MT372 Wiem że to linia makity ale jak jest z jakością bo może bardziej oplacaloby sie kupic dwie frezarki niz jedna makite rt0700. Jak jest w makteku z blokadami stopy i frezy ?

Offline sajo

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2015, 10:29:03 czas Polski »
DW621. Duuużo lepsza od Makity małej, różnica mocy odczuwalna. Mam obie i tylko po nią sięgam. Makita do krawędziowych rzeczy. W Makicie mi się frezy blokowały czasami, w DW621 nigdy.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2015, 10:31:37 czas Polski wysłana przez sajo »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marca 2015, 11:35:18 czas Polski »
Gryzą się tutaj posty... :D. Ma być do zastosowań profesjonalnych ale nie ma być profesjonalna... ;). Jak to rozumieć? Ja mam Parkside, ma ponoć 1200 W, do moich zastosowań wystarczy, choć zawiodłem się na mocy. Przy frezie puszkowym 35 pali płytę laminowaną a przy zmniejszeniu obrotów nie daje rady. Ale poza tym jest ok. Za te pieniądze nie można spodziewać się cudów.

Offline mk1265

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2015, 12:04:36 czas Polski »
Napisałem na początku że do zastosowań pół profesjonalnych:) nie mam zakładu stolarskiego gdzie frezarkapracuje cale dnie ale po pracy zawsze chodzę do stolarni i coś tam nią robię:) Zawiodłem się na marketowkach ale jak to mówią jak dają to sie bierze :) Chciałbym po prostu frezarkę która nie będzie sprawiać problemu z odkręcającymi się frezami czy zmiana położenia stopy.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marca 2015, 12:10:51 czas Polski »
Ja kupiłem Graphite, mocna, tania, nie ma luzów. Jak dla mnie jest ok. Jedyny minus to twarde sprężyny, ale pójdzie pod stolik, więc sprężyny wyciągnę. A kupiłem ją bo na forach (m.in. na tym) polecali.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2015, 15:22:26 czas Polski »
woodek to można wyjąć sprężyny?? ;D kurde nie pomyślałem o tym żeby tak zrobić w mojej frezarce parksaida i męczę się z ustawianiem ;p