25 Kwietnia 2026, 21:25:30 czas Polski

Autor Wątek: Krzesło ogrodowe, jakie drewno?  (Przeczytany 9380 razy)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Krzesło ogrodowe, jakie drewno?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Kwietnia 2015, 07:36:34 czas Polski »
- jesion mocny w połączeniach , bardzo  słaby na warunki atmosferyczne

O jesionie już  pisaliśmy  ;).
siedzenia i oparcia z jesionu

Offline sandvinik

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Kwietnia 2015, 08:53:37 czas Polski »
przeczytaj jeszcze raz co napisałem prosze-pytałem czemu tylko jeden gatunek autor chce użyć skoro może użyć 2 by uzyskać ciekawe efekty wizualne-jakie dwa gatunki, czy dwa gatunki etc-a to już wola tego kto to robi.
im twardsze drewno tym lepsza zabawa :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Kwietnia 2015, 09:06:58 czas Polski »
Z przedstawionych gatunków na zewnątrz nadaje się dąb, mniej sosna ( gdybyś miał modrzew, to wybierz modrzew). Jesion jest piękny, ale nie nadaje się na zewnątrz.
Ja mam meble z dwóch gatunków: sosna i dąb,  stoją na tarasie od 10 lat, ale pod zadaszeniem. Na zimę są rozkręcane i chowane pod dach.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2015, 09:10:40 czas Polski wysłana przez amigorg »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Kwietnia 2015, 09:25:45 czas Polski »
przeczytaj jeszcze raz co napisałem

Przeczytałem,

Napisałeś tak :

dąb i jesion dobrze do siebie pasują-daj nóżki i poręcze z dębu, siedzenia i oparcia z jesionu, a drugie krzesełko odwrotnie

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Kwietnia 2015, 13:41:24 czas Polski »
A w jaki sposób mocujecie deski siedziska jeśli macie prostą konstrukcję z metalu? Bo zrobiłem deski sosnowe do starej ławki, pomaluje chyba coś z sadolin lub vidaron bo nic innego nie ma na miejscu. Tylko nie wiem czy stosować śruby stolarskie - grzybki - czy nie lepiej wkręty od spodu. Deski grube na 32 mm szerokie na 51 mm długie na 160 cm - mocowania w 3 podporach. Wystarczą wkręty, bo śruby na pewno uszkodzą delikatnie deski.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwietnia 2015, 16:19:29 czas Polski »
Chyba użyłbym śrub zamkowych np. fi 6mm

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Kwietnia 2015, 16:27:26 czas Polski »
Tylko one przy dokręcaniu zmasakrują deko deskę. W sumie dlaczego nie stosuje się np konfirmatów?

No ale powiedzmy że śruby zamkowe fi 6 mm - otwór ma być chyba 7 mm nawiercony? Jest jakaś zasada przy płotach żeby nie rozłupało sztacheta, żeby właśnie dać większy otwór pod śrubę.

Offline Sonia

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwietnia 2015, 18:08:38 czas Polski »
Tylko one przy dokręcaniu zmasakrują deko deskę. W sumie dlaczego nie stosuje się np konfirmatów?

Konfirmatów używa się raczej do płyt wiórowych - mają inaczej skonstruowany gwint. Znając budowę drewna wyobraź sobie co w drewnie zrobi konfirmat a co wkręt. Oczywiście można, wszystko można, tylko po co?
*Stolarstwo to sztuka maskowania*

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Kwietnia 2015, 18:36:50 czas Polski »
Ja pod śrubę fi 6 robię otwór wiertłem 6mm i lekko wbijam wtedy ten kwadratowy łepek dobrze trzyma przy dokręcaniu.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Kwietnia 2015, 13:26:04 czas Polski »
1. A czy taka śruba nie będzie lepsza?

Delikatnie nawiercić na wysokość łepka i wtedy idealnie zlicuje się z powierzchnią deski.

2. Vidaron Olej do mebli - http://www.vidaron.pl/produkty/olej-do-drewna - pod niego nie daje się impregnatu żadnego? Bo w karcie tego oleju ani słowa o impregnacie, zadzwoniłem na infolinię ale Pani też czytała z karty  ;D . Mam sosnowe deski na siedzisko i oparcie i chciałem je pomalować na Palisander szlachetny bo metalowa konstrukcja będzie na czarno pomalowana.

3. Czy jest sens zrobić kapinos od spodu deski siedziska? Bo mógłbym trójkątnym frezem zrobić frezowanie tak 5 mm od krawędzi dookoła żeby woda skapywała sobie jak przy deskach tarasowych. Co Wy na to?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Kwietnia 2015, 14:49:40 czas Polski »
zrobić kapinos

Obowiązkowo.

Są podobne jak te śruby  nakrętki meblowe

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #26 dnia: 20 Kwietnia 2015, 19:31:10 czas Polski »
Te śruby i nakrętki to się eriksony nazywają.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Kwietnia 2015, 22:53:45 czas Polski »
Kapinos więc będzie, po obwodzie ok 3 mm od krawędzi - oczywiście frezowanie nie będzie jak tutaj do samego końca tylko dokładnie po obwodzie - i na 3 mm głęboki, na szybko prototyp:

Śruby dopasuje te imbusowe chyba. Co do malowania do widziałem dziś olej Vidaronu i deko za jasne to jest. Wezmę chyba z Vidaronu:
1. Impregnat Ochronno-Dekoracyjny bezbarwny jako stricte impregnat - http://www.vidaron.pl/produkty/impregnat-ochronnodekoracyjny
2. Lazura Pro Ochronno-Dekoracyjna - jako wykończenie http://www.vidaron.pl/produkty/lazura-pro-ochronnodekoracyjna

Bo z tego co czytam na tej stronie http://www.jan-majster.pl/porada,29,jak_zabezpieczyc_drewno_czyli_najczesciej_zadawane_pytania_do_firmy_vidaron_faq.htm

"7. Czym najlepiej zabezpieczyć altanę przed zmiennymi warunkami atmosferycznymi?

Na początku musimy sobie zadać pytanie: o jakim stopniu połysku powłokę chcemy osiągnąć:
a) powłoka matowa – stosujemy Impregnat Ochronno-Dekoracyjny Vidaron (Impregnat Ochronno-Dekoracyjny bezbarwny Vidaron + dwie warstwy Impregnatu Ochronno-Dekoracyjnego Vidaron kolor.)
b) satynowy połysk - w celu zabezpieczenia przed grzybami, sinizna i owadami stosujemy bezbarwny Impregnat Ochronno-Dekoracyjny Vidaron a jako warstwę nawierzchniową stosujemy Lazurę Ochronno-Dekoracyjną Vidaron (Impregnat Ochronno-Dekoracyjny bezbarwny Vidaron + dwie warstwy Lazury Ochronno-Dekoracyjnej.)
c) połysk – w celu zabezpieczenia przed grzybami, sinizna i owadami stosujemy bezbarwny Impregnat Ochronno-Dekoracyjny Vidaron a jako warstwę nawierzchniową stosujemy Lakierobejcę Ochronno-Dekoracyjną (Impregnat Ochronno-Dekoracyjny bezbarwny Vidaron+ dwie warstwy Lakierobejcy Ochronno-Dekoracyjnej)."

Bardziej by mi pasowało właśnie coś z delikatnym połyskiem niż takie surowe drewno.

Szczypie się tak z tym wykończeniem bo teraz to będę malował tylko deski do starej ławki metalowej, ale w najbliższym czasie będę w końcu zaczynał robić ławkę full dębową i tam już nie chciałbym zrobić wtopy.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #28 dnia: 26 Kwietnia 2015, 08:59:53 czas Polski »
Deski skończone, tylko dałem ciała bo trzeba było przed malowaniem zrobić otwory pod śruby, ale w sumie pomalowałem na razie impregnatem Vidaronu, a teraz na wierzch idzie lazura Altax z biedronki - kolor teak.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Kwietnia 2015, 11:52:56 czas Polski »
kapinosy powinny być  zrobione z drugiej  strony  desek.