28 Kwietnia 2026, 07:06:21 czas Polski

Autor Wątek: Szorstki lakier  (Przeczytany 8603 razy)

kwita

• Gość
Odp: Szorstki lakier
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Czerwca 2015, 12:31:49 czas Polski »
...chodzi o to , że różnych rozcieńczalników do różnych sposobów malowania tym samym lakierem, bo większość uważa że ten sam rozcieńczalnik lecz w różnych proporcjach, np. do pistoletu więcej, do wałka mniej a do pędzla jeszcze mniej... :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Czerwca 2015, 12:36:10 czas Polski »
.chodzi o to , że różnych rozcieńczalników do różnych sposobów malowania tym samym lakierem

Daj no kolego jakiś konkretny  przykład , bo ja też mam wątpliwości czy dobrze
Cię rozumiem

kwita

• Gość
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2015, 22:53:07 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Czerwca 2015, 10:29:39 czas Polski »
Bardzo interesujące.

Szczerze mówiąc to jestem kompletnie zaskoczony bo nie miałem pojęcia że można i tak. Dzięki za informacje.
Niemniej, jest to farba a nie lakier, a branża dedykowana jest szkutnictwu, a tu są trochę inne wymagania.
Podobnie jest w stolarstwie na skalę przemysłową. Lakiery są trochę inne bo i muszą spoełniać inne wymagania związane z masową produkkcją mebli.
Na poziomie hobbistycznym, majsterkowicza lub nawet zawodowego stolarza będziemy używać lakierów od dostępnych w sklepach a tu nie spotakałem się z materiałami wymagającymi różnych rozcieńczalników w zależności od sposobu nanoszenia. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie i informację o produktach. Jetsem otwarty na nowości.

Kolejny słoneczny dzień w Londynie. Czas wracać do odnawiania Teakowych mebli ogrodowych.
Wieczorem założę nowy wątek temu poświęcony, bo ciekawy temat i materiały.

Pozdrawiam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Czerwca 2015, 13:17:15 czas Polski »
Pamiętać należy o jednym .

Rozcieńczalnik  a  rozpuszczalnik

Te dwa określenia są mylone i używane zamiennie; mówi się  że  rozpuszczalnik rozpuszcza, a rozcieńczalnik "tylko" rozcieńcza.

Rozpuszczanie - substancja w stanie półstałym / pół ciekłym, jaką jest żywica po dodaniu rozpuszczalnika  przechodzi   stopniowo  w stan ciekły - a  za tym  spada  lepkość   roztworu   (potocznie mówimy że żywica jest coraz rzadsza), czyli rozpuszczanie żywicy powoduje także jej rozcieńczanie (spadek lepkości).

Rozcieńczanie - spadek lepkości (potocznie mówimy, że farba jest rzadsza) spowodowany dodatkiem rozcieńczalnika - ale  rozcieńczalnik nie zmienia stanu skupienia żywicy czyli nie powoduje jej przejścia ze stanu pół ciekłego/półstałego do stanu ciekłego, a więc  jej nie rozpuszcza; inaczej - rozpuszczanie to także rozcieńczanie, ale  rozcieńczanie nie jest rozpuszczaniem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Czerwca 2015, 16:15:36 czas Polski »
Brzmi to sensownie, tylko czy w sformuowniu
a  za tym  spada  lepkość   roztworu   

nie powinno być "gęstość roztworu"?
A tak na marginesie, to ciekawe czy spadek gęstości powoduje również spadek lepkości?
Logicznie myśląc to tak, ale nie wiem co na to powiedziałby chemik.
Może koleżanka z Dekoralu nam pomoże?

Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Czerwca 2015, 18:29:06 czas Polski »
Moje doświadczenie  mi mówi :
 rozpuszczalnik -  stosować do mycia   ( rozpuszcza materiał błonotwórczy - co daje miększą powłokę )
rozcieńczalnik -   stosować do rozrzedzenia roztworu (nie rozpuszcza materiałów błonotwórczych  - powłoka twardsza ) )

Może jakiś chemik coś doda od siebie .?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Czerwca 2015, 21:53:15 czas Polski »
Dodając rozcieńczalnika do lakieru spada lepkość i gęstość. Lepkość bardziej... tak się dzieje w przypadku lakieru. Ten stosunek lepkość/gęstość jest różny dla innych substancji (to tak na marginesie)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Czerwca 2015, 09:22:01 czas Polski »
Witam.
Kilka fotek mojej podłogi lakierowanej 10 lat temu lakierem Domalux.
Lakier był na wysoki połysk, ale jak pisałem połysk lakieru spada z czasem i teraz jast półmat.

Pozdrawiam