10 Maja 2026, 08:00:13 czas Polski

Autor Wątek: Bosch PTS 10  (Przeczytany 37067 razy)

Offline darkowski

Odp: Bosch PTS 10
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Października 2015, 23:10:54 czas Polski »
Po pierwsze witam, jako nowy użytkownik forum.
Chciał bym odkopać trochę wątek, by nie śmiecić na forum.
Stałem się szczęśliwym(?) posiadaczem pts 10 i powiem wam, że mam kilka wątpliwości co do tej maszyny.
  • Rowki prowadzące nie są równoległe do tarczy - czy jest jakaś opcja regulacji? Po pierwszych oględzinach cały agregat zamontowany jest na wałku i nie wygląda na to by dał się regulować.
  • Tarcza po starcie opada minimalnie, co przy cięciu zagłębień ma katastrofalne skutki co do wymiaru. Też tak macie?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Darek
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Października 2015, 23:54:19 czas Polski »
Odwróć pilarkę do góry nogami, spróbuj przesunąć pręt, na którym wisi agregat z uchwytami mocującymi do blatu. Nie pamiętam dokładnie jak to było. W każdym razie niewiele bo niewiele ale dało się przesunąć. Tak samo obejrzyj mechanizm podnoszenia, zlikwiduj luzy, dokręć śruby. Przy okazji daj trochę smaru aby lekko chodziły mechanizmy - ja okresowo tak robię.
Od razu zrób sobie sanki do cięć poprzecznych i pod kątem 45 stopni - zwiększysz dokładność. Zrób też z drewna twardego, w ostateczności ze sklejki wkładki " zero clearance" i da się pracować.
Zajrzyj tu:

i tu: 
http://forum.domidrewno.pl/przyrzady/przyrzady-pomocnicze-do-pilarek-stolowych/

Offline darkowski

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Października 2015, 00:03:36 czas Polski »
Odwróć pilarkę do góry nogami, spróbuj przesunąć pręt, na którym wisi agregat z uchwytami mocującymi do blatu. Nie pamiętam dokładnie jak to było. W każdym razie niewiele bo niewiele ale dało się przesunąć. Tak samo obejrzyj mechanizm podnoszenia, zlikwiduj luzy, dokręć śruby. Przy okazji daj trochę smaru aby lekko chodziły mechanizmy - ja okresowo tak robię.
Od razu zrób sobie sanki do cięć poprzecznych i pod kątem 45 stopni - zwiększysz dokładność. Zrób też z drewna twardego, w ostateczności ze sklejki wkładki " zero clearance" i da się pracować.
Zajrzyj tu:

i tu: 
http://forum.domidrewno.pl/przyrzady/przyrzady-pomocnicze-do-pilarek-stolowych/
Dziękuję bardzo za informację.

W weekend spróbuje pokombinować i dam znać jak wyszło. Tak jak piszesz, zakres regulacji będzie pewnie niewielki, ale zawsze coś. Ten pręt zamocowany jest w trzech aluminiowych uchwytach. Z tego co zrozumiałem mam je poluzować i spróbować przestawić?

Co do sanek i wkładki to będą moje pierwsze projekty na tej maszynie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Października 2015, 00:12:54 czas Polski »
Nie cytuj wszystkiego tylko wybrany fragment , a jeżeli jest  post po poście nie cytuj wcale.

Pamiętam, że trochę się namęczyłem. Po poluzowaniu musiałem "wantować" długim śrubokrętem ale dało się. Ale najpierw dok ładnie obejrzyj, aby czegoś nie urwać. Dopiero jak ustawisz agregat rób wkładkę, bo cały agregat lekko się przesunie. Także oczko przy przykładnicy musisz na nowo wyzerować.

Offline darkowski

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Października 2015, 00:17:09 czas Polski »
Przepraszam za cytat. (się nie powtórzy  ;))

Cenne informacje. Już nie mogę doczekać się weekendu. Puki co maszyna stoi w pokoju i kusi.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Października 2015, 08:14:58 czas Polski »
Zrób też z drewna twardego, w ostateczności ze sklejki wkładki " zero clearance" i da się pracować.

Witam
 czemu dokładnie ma slużyć wkładka zero clerance, po co to jest?
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline jawor

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Października 2015, 08:31:59 czas Polski »
Głównie ma zapobiegać wyrwaniom materiału od spodu, oprócz tego zauważyłem, że w mojej mlt jest dużo czyściej wewnątrz piły, wcześniej trociny był wszędzie i to w sporych ilościach mimo stosowania odciągu. Przypuszczam, że zmniejszenie szczeliny spowodowało poprawę ciągu w układzie i lepsze zbieranie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Października 2015, 08:41:50 czas Polski »
Dodatkowo jeśli jest jakiś cienki i długi odpad z brzegowania to zawsze wpadał do środka i zapychał wylot.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Października 2015, 09:33:37 czas Polski »
cienki i długi odpad z brzegowania
Dzięki za odpowiedzi
Brzegowianie to jak rozumiem wyrównywanie materiału za pomocą piły a nie wyrówniarki?
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline darkowski

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Października 2015, 10:30:31 czas Polski »
czemu dokładnie ma slużyć wkładka zero clerance, po co to jest?
Dodam jeszcze, że przy cięciu wąskich elementów daje lepsze podparcie, a przez to dokładniejszy rzaz.

Offline jawor

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Października 2015, 10:59:21 czas Polski »
To już nawet nie tylko podparcie, ale też bezpieczeństwo - przy szerokich otworach wąski i w miarę długi element wpada do środka jednocześnie wystając nad blat, wtedy różnie może być - po każdym cięciu trzeba wyciągać co jest upierdliwe

Offline ekd

« Odpowiedź #26 dnia: 01 Lutego 2016, 08:27:36 czas Polski »
Witam.
Przymierzam się do zakupu pilarki stołowej. Ze względu na $$ biorę pod uwagę PTS 10. Makita MLT 100 odpadła po przyjrzeniu się jej wózkowi. Takich luzów nie mają chyba nawet najmniej starannie wykonane SAM'y. Lata toto we wszystkich kierunkach w każdej pozycji. Lipa. W Bosch'u wadą wydaje mi się lekko podniesiony stolik sanek w stosunku do reszty stołu. Pytanie do użytkowników tej piły: czy różnica poziomów nie powoduje przypadkiem krzywego ustawienia ciętego materiału w stosunku do tarczy? Jest chyba podniesiony z lewej strony. Przecież to nie gwarantuje nam cięcia 90 stopni...?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lutego 2016, 12:55:16 czas Polski »
Mniejsze elementy trzeba dociskać do powierzchni wózka, dłuższe elementy można lekko podeprzeć z prawej strony wysuwając do góry podporę rozszerzenia blatu). Najlepiej wykonać sanki drewniane suwane po dwóch prowadnicach przy czym prawa lekko wyżej aby wyrównać poziom,
Wykonaj też kilka wkładek "zero clearance" (https://woodgears.ca/delta_saw/insert.html )

Offline ekd

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Lutego 2016, 23:54:18 czas Polski »
Sanki i wkładki- wiem, szkoda, że trzeba pamiętać o docisku z lewej strony. Powinno się kłaść materiał i tyle. A czy przypadkiem wkładka "zero clearance" działa wtedy, gdy materiał sunie bezpośrednio po niej i nie szarpie go ostrze od spodu? Jeśli jest podniesiony, to wisi nad wkładką...
Czy poziom tej wkładki jest do wyregulowania? Widziałem, że jest nieco "zapadnięta" względem stołu.
No i jeszcze jedno. Nie da się jakoś obniżyć tego ruchomego blatu? Np. przez zeszlifowanie dolnych płaszczyzn plastikowych prowadnic?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lutego 2016, 09:37:48 czas Polski »
Są wkręty pod wkładką służące do regulacji wysokości wkładki i trzeba to zrobić, jest też regulacja ustawienia tarczy w położeniu 90 stopni i 45 stopni. Nie ma sensu zeszlifowanie prowadnic wózka- można tylko zepsuć , jest tylko możliwość niewielkiej korekty luzów bocznych. W praktyce ważniejsze jest równoległe ustawienie powierzchni tarczy w stosunku do rowków - w niewielkim zakresie jest to możliwe od spodu, przesuwając agregat na prowadnicach mocujących do blatu. Za dużo z tej piły nie wyciśniesz, ja ją użytkuję ponad 5 lat i znając jej wady i jak je zniwelować radzę sobie. Jeżeli chcesz mieć więcej dokładności musisz dołożyć 2 -2,5 tyś i kupić BOSCH-a z wyższej półki.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2016, 09:42:05 czas Polski wysłana przez amigorg »