20 Kwietnia 2026, 09:49:40 czas Polski

Autor Wątek: filtr powietrza  (Przeczytany 8007 razy)

Offline wstefan

filtr powietrza
« dnia: 05 Kwietnia 2015, 20:35:05 czas Polski »
Hej,

w związku z prośbami kolegów, chciałem przedstawić Wam mój warsztatowy filtr powietrza.

W całości zrobiony jest ze sklejki 10mm. Górna klapa zapinana na zapinki skrzyniowe.
W środku dwa filtry kieszeniowe 30x60x30cm od wentylacji - pierwszy wstępny (G4) drugi HEPA (P3) czyli taki jak stosuje się w maskach.
Wentylator na wyjściu  to TD-800/200 - z odzysku kosztował mnie 14zł - z przepływem 800m3/h. Zastanawiałem się czy taka konfiguracja zda egzamin (spore opory na filtrach ale wydajność wentylatora jest wystarczająca. Powietrze jest zasysane z odległości około 2-3 m (sprawdzałem organoleptycznie - świeciłem latarką w zapylonym garażu :P). "Wiatr" na wyjściu sięga około 4 m. czyli robi dość sporo zamieszania.

Wszystkie "rynienki" na filtry i ścianki boczne wyklejone uszczelkami do okien. Filtry wchodzą pasownie i nie ma opcji aby coś bokiem przeleciało :)

W fazie "twórczej" miała być możliwość wymiany filtrów beznarzędziowo i bez konieczności ściągania jednak to trochę komplikuje konstrukcję. Ostatecznie zrobiłem na klamrach skrzyniowych i jest OK :)     

I na koniec tej części kilka rzutów ze Sketchup'a

[smg id=1312]
[smg id=1313]
[smg id=1314]
[smg id=1315]
[smg id=1316]

W wolniejszej chwili zrobię zdjęcia żywego urządzenia :)
Jeżeli coś nie jest jasne, piszcie, pytajcie śmiało :)

Koszty:
arkusz sklejki 156x156 - 40zł
łożyska do wentylatora - 14zł
filtry (zamawiałem 2x2szt)-60zł
zapinki skrzyniowe - 9zł
uszczelka - 20zł
kilka wkrętów i innych drobiazgów (linka do podwieszenia itp) - 6zł
robota własna
całość: 149zł

Offline robertwuttkowski

Odp: filtr powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2015, 21:23:44 czas Polski »
Dzięki za szczegółowy opis

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2015, 09:53:38 czas Polski »
mega, wszystko tak opisane, że pytań nie mam. Dzięki.
Albo mam w sumie jedno. Nie masz w garażu okienka? żeby po prostu wydmuchiwać wentylatorem powietrze na zewnątrz? Oczywiście z możliwością, żeby skądś "swieże" wleciało. 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2015, 10:36:43 czas Polski »
Sajo na lato, to jeszcze ujdzie, natomiast w zimie wydmuchiwałbyś ogrzane powietrze na zewnątrz ( w ilości 800 m3/godz) marnując opał na ponowne ogrzanie warsztatu. Ponadto filtr wyposażony jest we wkład Hepa do dokładnego oczyszczania powietrza i o to w tym rozwiązaniu chodzi.

Offline wstefan

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2015, 12:26:05 czas Polski »
dokładnie tak jak opisał Amigorg - nie ma to najmniejszego sensu filtr HEPA łapie 99,99% (tak wiem zostaje 0,01% które wdycham :P)

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2015, 14:31:28 czas Polski »
a jakie są finalne wymiary?

Offline wstefan

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2015, 14:58:09 czas Polski »
licząc na szybko - bo nie jestem w warsztacie :(

filtr ma 30cm głebokości x2 + silnik 15-17cm - co daje około 75-78cm długości
wysokość 32cm
szerokość 62cm

Jak zamawiałem filtry nie pomyślałem dokładnie o lokalizacji - mogłem zamówić trochę mniejsze - robią dokładnie na wymiar.

Offline robinson

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2015, 22:41:11 czas Polski »
podaj  namiary na firmę co robi filtry tego typu pod wymiar

Offline wstefan

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2015, 22:58:06 czas Polski »
mam nadzieje ze nie zostanie to podciągnięte pod reklamę :)

firma Sierax
http://www.filtrypowietrza.eu/

wysyłasz mailem wymiary i robią :)

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2015, 14:53:31 czas Polski »
Witam.
Dlaczego filtr kieszeniowy, a nie kasetowy?
Powodem tego jest mniejsza powierzchnia filtracyjna filtra kasetowego czy są inne względy?
Na pewno filtr kasetowy jest mniejszy czy ma mniejszą sprawność?
Wydaje mi się, że standardowo w tego typu urządzeniach montowane są właśnie te drugie typy (kasetowe)?
Inne moje wątpliwości są następujące pomijając konstrukcję przedstawioną przez wstefan czy lepiej w tego typu konstrukcjach montować wentylatory kanałowe o konstrukcji metalowej czy plastikowej i czy nie lepiej zamontować 2 mniejsze czy nawet 3 niż jeden większy (chodzi mi nie o gabaryty tylko o sprawność)?
Wydaje mi się że montując większą ilość wentylatorów możemy wtedy mieć możliwość w sposób prosty zmniejszać bądź zwiększać wydajność? I tak jeden mógłby chodzić przez cały czas, tj w czasie naszej obecności byłoby cicho i nie było by tak dużo pyłu, a podczas nieobecności włączać pozostałe w celu dokładnej filtracji.

Nie chce być śmieszy, ale czy nie można byłoby zastosować do tego typu filtrów wentylatorów komputerowych (każdy zapewne ma stary sprzęt komputerowy) nie znam ich sprawności, ale wiem, że tego typu sprzętu jest pełno na szrotach elektronicznych?
Pozdrawiam

Offline sajo

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwietnia 2015, 15:28:17 czas Polski »
kolega użył z przepływem 800m3/h, a komputerowy ma ok. 13-20m3/h. Musiałbyś obliczyć do jakiego pomieszczenia potrzebujesz i jak szybko chcesz filtrować.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwietnia 2015, 15:34:29 czas Polski »
Tak jak pisalem tylko się zastanawiał nad tym zastanawiał em. Jednak jak wentylator kom. ma taki przeplyw to wycofuje to ostatnie pytanie bo jest w tym momencie głupie.  Nawet stosując kilka takich wentylatorów nie pokonają oporów filtra. Pozdrawiam
 A juz się wziąłem za rozbieranie syna komputera  :(

Offline wstefan

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwietnia 2015, 15:45:55 czas Polski »
główny powód to powierzchnia filtracyjna,  a co za tym idzie opory dla przepływającego powietrza jak już coś się przybrudzi :)
Pewnie można by było zastosować kasetowy np. 5cm grubości i tez by działało - może częściej należało by zmieniać/czyścić filtry.

w pierwszym poście napisałem, ze wentylator był z odzysku i taki zastosowałem. Wydaje mi się, że nie powinno  być problemu z tym że plastikowy - ich normalne środowisko pracy to kanał z przelatującym powietrzem i nie zauważyłem, żeby się jakoś elektryzował (mówię tu o sprzęcie montowanym w układach wentylacji przemysłowej nie domowej).

Co do wentylatorów z komputera raczej nie zadziałają :(
Za małe ciśnienie/podciśnienie  będą wstanie wytworzyć żeby przepchać powietrze przez filtr (opór końcowy filtra wstępnego to ok 200Pa, a Hepa to około 400Pa). W przypadku mojego wentylatora wydajność spada około 50% na wyższym biegu (znalazłem gdzieś w sieci wykres wydajności). CO do szumu - to zawsze można dodać układ to regulacji obrotów silnika :P

Stosowałem kiedyś wentylator z komputera jako wyciągający ciepłe powietrze z kanału od kominka (rura spiro 6m bez filtrów i słabo było, a wydajność wentylatora to około 120m3/h) 

Pisząc tego posta znalazłem teoretyczna wydajność wentylatora łazienkowego(http://www.wentylacja24.pl/public/assets/DOSPEL/eurocharakterystyka.png) i taki wypasiony 300m3/h nie przeciągnie powietrza - ma maks 70Pa :(

Oczywiście zachęcam do prób :)

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwietnia 2015, 16:03:05 czas Polski »
To ciekawe nie miałem nigdy do czynienia z tego typu zagadnieniami i zwracalem tylko uwagę na parametry przeplywu pomijając te dot. oporow. Wydawało mi się ze taki wentylacji lazienkowy wystarczy a tu trzeba szukać cos w stylu wentylatora jak do odkurzacza. Jakbys mógł wrzucić jakieś informacje parametry zastosowanego przez ciebie wentylatora. Wydawało mi się ze ty właśnie taki typ zastosowales.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwietnia 2015, 20:43:44 czas Polski »
Bacznie przyglądam się całej dyskusji gdyż też chce coś takiego też zmontować.
Ja mam wentylator z okapu kuchennego. Trzy biegowy myślałem, że to będzie super, ale teraz zaczeliście tutaj o jakiś Pascalach, kubikach na godzinę i zaczynam wątpić  czy ten wentylator to uciągnie.