22 Czerwca 2026, 21:02:47 czas Polski

Autor Wątek: świdry do korby  (Przeczytany 3128 razy)

Offline headu

świdry do korby
« dnia: 14 Kwietnia 2015, 20:25:57 czas Polski »
Może ktoś pomoże :) jakie świdry (najlepiej o średnicy 20mm) nadają się do korby stolarskiej, próbowałem coś kupić na necie i zawsze kupowałem z powodu niewiedzy przeznaczone pod wiertarkę elektryczną.
Potrzebne mi bardzo bardzo bo tam gdzie będe w najbliższym czasie pracować sobie nie ma prądu :)

Offline headu

Odp: świdry do korby
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2015, 21:15:32 czas Polski »
kurcze pisze jak totalny analfabeta :( sorry

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2015, 21:52:42 czas Polski »
To są te które na czubku (  żądle ) mają gwint taki jak wkręty do drewna

Offline Michudn

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2015, 22:37:39 czas Polski »

Nowe korby przystosowane są chyba do mocowania na sześciokąt, ale w ręku nigdy takiej nie miałem. W każdym razie, jeśli masz starą korbę z dwoma szczękami z kwadratowym nacięciem, to najlepiej jest kupić świder z mocowaniem na kwadrat:

http://do-drewna.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=716

Nie wiem, czy w Polce można kupić gdzieś jeszcze nowe świdry z takim mocowaniem. Na fine-tools za zachodnią granicą są na pewno.

Offline headu

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2015, 23:33:06 czas Polski »
To są te które na czubku (  żądle ) mają gwint taki jak wkręty do drewna

Właśnie kupiłem juz kilka takich ale te gwinty są strasznie drobne i tak naprawdę nie prowadzą świdra w taki sam sposób jak te stare z trzonkiem, poza tym z dwóch krawędzi (w przeciwieństwie do wiertła standardowego)  jedna krawędź pogłębia i zdziera kolejne warstwy a druga obcina brzegi i wyrównuje, strasznie to kiepskie :(

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2015, 06:27:33 czas Polski »
Daj zdjęcie , bo kupiłeś jakieś badziewie ( pewno płaski ) , bo taki jak kolega niżej pokazał jest ok.

Offline headu

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwietnia 2015, 19:58:33 czas Polski »
dokładnie te same co kolega opisał kupiłem, wczoraj nabyłem coś ciekawego http://www.narzedziak.pl/luna-wiertlo-do-drewna-czteroostrzowe-z-chwytem-szesciokatnym-14-32mm.html i zobacze co to będzie

Offline Michudn

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2015, 22:17:18 czas Polski »
Kupiłem dwa egzemplarze z tych o których pisałem. Jeden 8mm i drugi 12mm. Ten mniejszy ma dwa ostrza nacinające, większy faktycznie ma tylko jedno. Jak nim wiercę, na początku odchylam korbę od pionu w stronę ostrza, do momentu aż natnę całą powierzchnię i dopiero po tym zabiegu korbę prostuję i zaczynam wybierać drewno.