18 Kwietnia 2026, 08:25:54 czas Polski

Autor Wątek: Inne Marki  (Przeczytany 7020 razy)

Offline prezio

Inne Marki
« dnia: 16 Kwietnia 2015, 12:03:00 czas Polski »
Hej,
Wrzucam w inne, bo nie mysle konkretnie o jakiejs maszynie a jedynie o markach.
Pytam bo jestem ciekaw czy ktos z was ma doswiadczenie z tymi urzadzeniami (markami)
- Draper (www.drapertools.com)
- Charnwood (www.charnwood.net)
- FOX (http://www.serracon.co.uk/fox-woodworking-machinery.html)
- Silverline (http://www.silverlinetools.com/en-GB/Products/Power%20Tools)

Rozumiem , ze to bardzie jest skoncentrowane na rynek brytyjski, ale moze ktos cos wie ;)
Moze warto tez podac jakiees doswiadczenie z innymi markami (budzetowymi;)
rozumiem ze Makita, DeWalt, Bosch sa znane i lubiane - ale nie kazdy zawsze ma kase wydac 2000 na pilarke;) czy 3000 na grubosciowke;)

Milo by bylo poczytac jakies opinie o budzetowych urzedzaniach.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline velsyster

Odp: Inne Marki
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2015, 20:43:03 czas Polski »
Hej,
Wrzucam w inne, bo nie mysle konkretnie o jakiejs maszynie a jedynie o markach.
Pytam bo jestem ciekaw czy ktos z was ma doswiadczenie z tymi urzadzeniami (markami)
- Draper (www.drapertools.com)
- Charnwood (www.charnwood.net)
- FOX (http://www.serracon.co.uk/fox-woodworking-machinery.html)
- Silverline (http://www.silverlinetools.com/en-GB/Products/Power%20Tools)

Wszyscy w/w to importerzy chinszczyzny. W odroznieniu od :
[qoute]Makita, DeWalt, Bosch sa znane i lubiane [/quote]
producentow chinszczyzny.

Teraz tylko kwestia czy dany towar biora lepszego chinczyka, czy od najtanszego.
Np ta wklejana przez Ciebie w innym watku tasmowka Charnwooda wyglada identycznie jak bernardo. Pewnie rozni sie szczegolami. Bernardo i Charnwood to wyzsza polka niz np Einhel.

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2015, 00:07:42 czas Polski »
Czyli defacto i tak wszystko to chiny:) choc Charnwood ma w uk montownie i byc moze cosik dorabiaja. Wiec importuja podzespoly.
Ja sie bardziej sklaniam na Draper, nie ma zlych opinii z foxem roznie, choc Charnwood nie zbiera jakis tam zlych opinii.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2015, 00:11:27 czas Polski »
Nie dam sobie reki uciac, ale zakladam ze Bernardo tez ma montownie w Austrii. Raczej nic nie dorabiaja, jesli ktos dorabia to chinczyk na ktorym moga to wymoc jak zamawiaja tego tysiace rocznie, oni tylko skladaja do kupy, bo taniej przewiezc w pakownych kawalkach.

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwietnia 2015, 16:09:49 czas Polski »
Niestety bteraz wszystko jest z Chin;(
Jednakze tak jak pisales - jedni robia lepiej inni gorzej.
Moze warto podzielic sie doswiadczeniami , ktore marki sa w miare robione , a ktore mniej.
Makita na w B edfordshire montownie - ale czy maja produkcje , to nie wiem.
------
Robert

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2015, 16:20:36 czas Polski »
Bernardo to pewnie maluje tylko :)
ja tam nie mam nic do chińskich produktów, bo są różne rodzaje kontroli jakości, chińczycy też potrawią robić wysokiej jakości produkty. Ale skoro można taniej, mniej się przykładać, a ludzie i tak kupią...

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2015, 17:19:08 czas Polski »
Dlatego nwarto pytac o opinie innych ;)
A co myslicie ogolnie o elektronarzedziach Lidl'owych - Parkside?
------
Robert

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2015, 18:20:37 czas Polski »
Narzędzia PARKSIDE mają licznych zwolenników, ja również do nich należę, założyłem nawet wątek o tych narzędziach i ma ponad 13 tyś wyświetleń, tu:  http://forum.domidrewno.pl/znalezione-w-sieci/elektronarzedzia-parkside/

Offline Jake28

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2015, 22:00:43 czas Polski »
Co do Drapera mam jakieś tam graty i nie narzekam, ale tez jakoś ostro ich nie używam.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwietnia 2015, 10:53:14 czas Polski »
Panowie a miał ktoś styczność z urządzeniami firmy Erbauer? Mam obecnie możliwość kupna wyrówniarko-grubosciowki tej firmy ale zastanawiam sie czy nie dozbierac kasy i kupic cos lepszego?
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Arek15

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2015, 23:22:16 czas Polski »
Silverline-używałem piły tarczowej założonej na ukośnicy-piła niby gruba ale przy cięciu uciekała w bok i nie sposób było uciąc coś pod kątem, piła teraz tnie opał:)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2015, 00:15:53 czas Polski »
Draper nie jest zły. Mam sporo narzędzi ręcznych tej firmy. Nie wiem Gdzie produkowane nie chce mi się szukać. Elektronarzędzi nie posiadam ale dotykalem w sklepie. Porownywalbym do parksaid.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline molu

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2015, 09:16:04 czas Polski »
Silverline - mam (miałem) trzy strugi ręczne - #4, 5 i 7. Czwórka i siódemka ok (chociaż i tak musiałem sporo szlifować). Piątki się pozbyłem - stopa w łódkę. Chyba ze 2 mm prześwitu było jak położyłem ma blacie.

T.

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipca 2015, 14:54:59 czas Polski »
Widzę, że temat stary, ale konsekwentnie polecam Charnwooda - używałem w UK i używam w Polsce. Mają chyba niezłego Chińczyka, bo stosunek jakość/cena super