16 Maja 2026, 22:35:32 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi wejściowe  (Przeczytany 17154 razy)

Offline def

Odp: Drzwi wejściowe
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Kwietnia 2015, 14:50:50 czas Polski »
Filong, to inaczej płycina. Skrzydło drzwiowe składa się z ramiaka; ramki zewnętrznej-nośnej, i wypełnienia, czyli mogą to być filongi, filongi + przeszklenie, samo przeszklenie. Są jeszcze drzwi z ramiaka z okładzinami jednej płytowymi (fajans) . Filmy Rosjanina są bardzo dobre, ale jak tu kolega zauważył, drzwi zewnętrzne powinny przy naszym klimacie posiadać czopy przechodzące przez cały ramiak (na wylot i zaklinowane). Aby dobrze zaklinować otwory na czopy powinny mieć kształt trapezu; szerzej od zewnętrznej krawędzi ramiaka. Składać na klej, obciąć, zafelcować , okuć zawiasy, kieszeń na zamek, wpuścić baskwile. W Twoim przypadku, do niedawna, albo jeszcze i dzisiaj ten przepis jest aktualny: zgłoszenie w wydziale architektury zamianę okna na drzwi.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2015, 14:55:22 czas Polski wysłana przez def »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Kwietnia 2015, 17:33:05 czas Polski »
A u mnie owo wypełnienie, zwane jest kasetonem. :)

Offline def

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Kwietnia 2015, 18:01:09 czas Polski »
Bardzo słuszna uwaga. "Kasetowe drzwi" to też dobra nazwa. Zaryzykowałbym tezę, że kasetowe mają wiele drobnych filongów, płycin.
  Wracając do filmików, to pan  z YT jest w posiadaniu bardzo profesjonalnych frezów i półfabrykaty wykonuje na gotowo. Można też wykonać wszystkie części z kantami i po złożeniu małą ręczną frezarką "przelecieć" kanty i też będzie "piknie". Nigdzie nie spotkałem łożyskowanych zawiasów do ciężkich drzwi, a takie udało mi się zdobyć z wtórnego rynku do moich drzwi z mosiężnymi zawiasami czołowymi, które się wycierały. Łożyska fi 8 mm posiadają funkcję łożysk oporowych.

Offline Filip

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Kwietnia 2015, 19:08:51 czas Polski »
Filong to płycina. Wypełnienie między ramiakami, wchodzi w nutę.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Kwietnia 2015, 19:47:11 czas Polski »
Nigdzie nie spotkałem łożyskowanych zawiasów do ciężkich drzwi,

Np. takie     http://www.zawias.pl/pl,2,6,11,21,do-drzwi-bezfelcowych.html

kto odpowie , co takiego  na filmie  kolega stolarz wkładał w nutę ( okrągłe coś ) przed osadzeniem filongów

Offline Filip

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Kwietnia 2015, 20:10:00 czas Polski »
Silikonowe wkładki. Stabilizują płycinę - żeby się nie przesuwała, jednocześnie umożliwia przesuwanie się jej w razie zmian wilgotności. Fajny patent.

Offline def

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Kwietnia 2015, 20:29:24 czas Polski »
@tomku, oj takie. Przy okazji, to są zawiasy prawe i lewe. Felc; nawet z "gumką" w tych skrzydłach można wykonać na stronie przeciwnej do osi zawiasów. Oczywiście wszystko zależy od potrzeby szczelności i potrzeby wyciszenia.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Kwietnia 2015, 09:22:04 czas Polski »
To może ktoś podpowie jak zrobić drzwi płytowe

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Kwietnia 2015, 10:44:20 czas Polski »
Robert dobrze gada. Tez chętnie sie dowiem skoro mówicie ze te z filongami sa trudne do wykonania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline def

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Kwietnia 2015, 11:09:37 czas Polski »
To jest pytanie podobne do: jak się myje brodę? Odpowiedź: tak samo, tylko się nie kuca. Z drzwiami jest bardzo podobnie. Zupełna dowolność, ale minimum należy wykonać. Tym minimum jest ramiak nośny; trzymający geometrię i dający możliwość zafelcowania (jak jest taka potrzeba), zamocowania zawiasów, zamka z klamką lub gałką.  Ramiak może być nieco słabszy ponieważ "obłożony" płytą (sklejkową, pilśniową,...) uzyskuje sztywność. Można zatem zrezygnować z czopów ale zastosować łączenie na zakładkę. Środek "oszczędnościowo" wypełnić żebrowo króciakami. Im mądrzej, tym będą żywotniejsze i sztywniejsze.
Można też na płycie ponaklejać podłogówkę (jedno lub dwustronnie ) i też wyjdą jakieś drzwi do gospodarczych pomieszczeń. Takie drzwi już tu były omawiane.
   Wszystko było trudne a teraz to łatwizna; YT , Forum, ... żeby zostać politykiem, nawet do szkoły
nie trzeba chodzić. Drzwi z filongami też za pierwszym razem krawędziaki poukładać na płytę, porysować, wyciąć najpierw "samiczki" -otwory, dopracować czopy (nie za ciasno i nie za luźno, samo pójdzie. Uważać na felcach. O głębokość felca przedłużyć bok poprzecznego krawędziaka. Żeby nie było zmyły, ponumerować w pary łącza i strony prawe. Zaciosy do wycięciazaznaczać krzyżykiem. Oglądać kilka razy zanim coś odetniesz,...
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2015, 11:21:45 czas Polski wysłana przez def »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Kwietnia 2015, 12:27:29 czas Polski »
Oglądać kilka razy zanim coś odetniesz,...

To jest podstawa- a i tak w połowie cięcia z orientujesz się  , że to powinno być  w innym  miejscu. :)

Ja od początku sugerowałem by robić płytowe , bo filongi to  nie takie ciepłe , za dużo zakamarków do wchłaniania  wilgoci i swobodnego  spływu wody  deszczowej , trudniejsze  w wykonaniu , i po co takie drogie.
Podstawą do wykonania płytowych drzwi , w swoim zakresie , będzie możliwość przyklejenia z obu stron płyt ( sklejka , mdf itp ) na równej powierzchni i dobrego równego docisku ( prasa, lub prosta podłoga + obciążenie , albo ściski na około + obciążenie w środku  itp.
Do tego w  środek rama z poprzeczkami , a między nie styropian .
Takie drzwi możesz wedle uznania ozdobić od zewnątrz pionowymi deseczkami itd.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Kwietnia 2015, 00:28:18 czas Polski »
hohoh dużo do oglądania.
Dzięki serdeczne RobRob,
co do jesionu to nie wiem, coś tu ktoś o meblach jesionoych pisał, że się nie nada na zewnątrz.

Offline RobRob

« Odpowiedź #28 dnia: 26 Kwietnia 2015, 06:17:35 czas Polski »
Chodzi mi o to czy jesion nadaje się na drzwi wewnętrzne,bo nigdy nie widziałem jesionowych drzwi w pomieszczeniach

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Kwietnia 2015, 08:29:55 czas Polski »
Jarek prezentował swoje drzwi jesionowe:   http://www.domidrewno.pl/?s=drzwi+jesionowe