20 Maja 2026, 14:40:28 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka mimośrodowa  (Przeczytany 2635 razy)

Offline prezio

Szlifierka mimośrodowa
« dnia: 19 Kwietnia 2015, 12:51:51 czas Polski »
Witam,

Krótki pytanie.
Nie mam doświadczenia z pneumatycznymi jedynie z elektrycznymi.
Pytanie jakie są plusy i co wybrać pneumatyczna czy elektryczną.
Kompresor jest c.a. 200-220 litrów/min.
Dziękuję
R
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Szlifierka mimośrodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2015, 13:37:39 czas Polski »
Pneumatyczne stosuje sie do szlifowania gdzie moze sie zapalić pył. Na łódkach z laminatu takich bączków uzywałem. No i trzeba mieć kompresor a to masz.

Pneumatyczna jest tańsza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:05:03 czas Polski »
Jest tansza, ale trza ze soba ciagnac komresor
Rowniez jest lzejsza i poreczniejsza;)
Zastanawia mnie tylko czy mala waga nie wplywa na to ze trzeba dluzej szlifowac.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2015, 19:31:42 czas Polski »
Pracuje w sklepie z zaopatrzeniem do lakierni i mam dostęp do pneumatycznych.
Są lżejsze (Ciężar nie powinien być wcale duży bo przy dociskaniu grzeje się papier i traci swoje właściwości), cichsze nisz ta co mam ja z Juli, nie psuje się wiele podzespołówi nie zużywają szczotki :) natomiast jeśli chodzi o minusy to z pewnością to że kompresor nie zawsze jest pod ręką, a kompresor nie zawsze jest pod ręką ;D  pozdrawiam

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2015, 08:10:20 czas Polski »
Pneumatycznych narzędzi używa się przede wszystkim tam gdzie jest wilgoć, czyli w miejscach niebezpiecznych do używania narzędzi elektrycznych - np. wulkanizacja, stocznie itp. Ale byle kompresor nie obsłuży narzędzi zapewne, po drugie kompresor to też spory hałas, po trzecie duży kompresor będzie brał dużo prądu.

Offline wstefan

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2015, 15:09:34 czas Polski »
i do szlifierki musi być spory kompresor (wydajny) albo baaaardzo wielka butla, bo zużycie powietrza jest ogromne ( zgodnie ze strona http://www.bosch-professional.com/pl/pl/pneumatyczna-szlifierka-mimosrodowa-28109-ocs-p/) to 8,5l/s.
Kiedyś bawiłem się u kolegi takim cudem - super sprawa ale butla 100l nie starczała na długo :(

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2015, 15:29:45 czas Polski »
Dziekuje za informacje.
Kompresor i tak jest , ale w wiekszosci do malowania i czyszczenia + pus pare roznych malych rzeczy, wiec go nie bede przemeczal.
A że nie ma niebezpieczeństwa wilgoci etc, to zdecyduje sie na elektryczna. Dziekuje za informacje

------
Robert

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Kwietnia 2015, 20:44:04 czas Polski »
Napisz potem co kupiłeś i jak się sprawuje.

Offline prezio

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwietnia 2015, 00:51:38 czas Polski »
Oczywiscie - zakupy bede robil w maju/czerwcu - dosc duze wiec zapewne opisze co i jak (uruchamiam warsztat).
Dziekuje za informacje
------
Robert