11 Czerwca 2026, 23:51:40 czas Polski

Autor Wątek: Ciekawe zakupy na targowisku.  (Przeczytany 13619 razy)

Offline Arek15

Odp: Ciekawe zakupy na targowisku.
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Marca 2016, 15:19:03 czas Polski »
obok 2X no 45,  no 10 1/4, no 78, no 4, 4 1/2, 5,5 1/2 6, 9 1/2,   bedzie wartościowa półka , dziś może dojdzie no 7:)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Marca 2016, 22:50:55 czas Polski »
Musisz? No musisz? I tak się nakręca "spirala nienawiści" jak to mówią ;) Zazdraszczam półki. Moja póki co jeszcze nie jest aż tak cenna ;D

Offline Arek15

« Odpowiedź #32 dnia: 20 Marca 2016, 23:05:21 czas Polski »
będzie dobrze, z czasem przyjdzie więcej, mi już będzie ubywać bo zaczynam cztery kąty stawiać i kasy potrzeba:(
nawet nie mam miejsca i czasu nimi coś zrobić... wolności trochę by się przydało ale za wolność wypłaty nie ma:) i tak błędne koło się zamyka, możesz mieć czas i nie miec co z nim robić, lub możesz nie mieć czasu , a szczególnie nie  na to co byś chciał robić  tylko na to co musisz ...
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2016, 23:15:01 czas Polski wysłana przez Arek15 »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Marca 2016, 23:32:14 czas Polski »
Oj, Arek skąd Ty mnie tak dobrze znasz (bo trafiłeś w sedno)?
A kasy to dopiero będzie potrzeba jak te cztery kąty będziesz kończył (wiem aktualnie po sobie).

Offline Marcin Miedzinski

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Marca 2016, 18:56:52 czas Polski »
Ja również jestem na etapie wykańczania domu, do tego ciągle coś w ogrodzie, stolarkę też by człowiek chciał robić, do roboty też trzeba iść i na koniec jeszcze żona jęczy, że mi tylko robota w głowie, i że poświęcam jej za mało uwagi. Także łącze się w bólu panowie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Marca 2016, 22:41:41 czas Polski »
W zasadzie to Marcin "pozamiatałeś" - nic dodać nic ująć. Twój post to dokładnie moje słowa.
Pocieszam się, że jak dożyję do emerytury to może będzie lepiej z czasem :)

Offline criss128

« Odpowiedź #36 dnia: 10 Kwietnia 2016, 11:32:54 czas Polski »
Tydzień temu znów wybrałem sie na targowisko, tym razem o okazje było trudno. Niestety nie lubie wracać z pustymi rękami, to dwie rzeczy kupiłem, prawdopodobnie nie były to aż tak wielkie okazje, ale jestem zadowolony :) Pilarka łańcuchowa stihl 220 zł, wyrzynarka włosowa 60 zł.

Offline abyss

« Odpowiedź #37 dnia: 10 Kwietnia 2016, 12:09:56 czas Polski »
Car boot sale to loteria. Przynajmniej w Irlandii. Kupuję tam bardzo dużo rzeczy, ale można się naciąć - szczególnie jeżeli nie ma warunków by dobrze sprawdzić narzędzie. Z "kolekcji" moich niezdatnych do użytku sprzętów: dwa powerwash'e - oba miały być pełnosprawne - oba były prawdopodobnie zamrożone i pękły bloki pompy wody - niezdatne do użytku. Znajomy kupił wiertarkę, nawet podobno sprawdzał - także miała być ok. Okazało się, że po przełączeniu kierunku obrotów wrzeciona nie da się wrócić do poprzedniego kierunku bez rozbierania - blokuje się. Jednak sam kupiłem trochę różnych narzędzi z których jestem zadowolony. Ręczny "czołg" do szlifowania, UPS (z uszkodzonym akumulatorem - ale to było jasne), pistolety do klejenia, wiertła, frezy, sprzęt ogrodowy etc. Trzeba być tuż po otwarciu targowiska, czyli u nas około 8-ej. Najlepiej szukać kobiet wyprzedających rzeczy które są pozostałością po np. synach którzy wyjechali z domu albo stoisk "charity" gdzie ludzie oddają już nieużywane rzeczy na cele dobroczynne - zwykle mają tabliczkę na jaki cel zbierają. Często daję tam trochę drobnych ekstra :)  Natomiast handlarze potrafią mieć ceny wyższe niż za analogiczną nową rzecz w sklepie. Niezłe są też wyprzedaże likwidacyjne sklepów (ale trudno na takie trafić) i posezonowe obniżki z wycofanych kolekcji (np. nowa akumulatorowa wkrętarka za 5 Euro).

Offline Arek15

« Odpowiedź #38 dnia: 24 Kwietnia 2016, 17:12:33 czas Polski »
dziś trafiłem takie dłuto- po długosci(prawie 50 cm) sądzić mozna że do toczenia, rączka i pierścień mówią było pobijane więc , to jakieś ciesielskie? sygnowane isaac greaves shieffield

Offline jasiop

« Odpowiedź #39 dnia: 25 Kwietnia 2016, 09:34:32 czas Polski »
Jasio P - Rzeszów

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Kwietnia 2016, 12:59:45 czas Polski »

sygnowane isaac greaves shieffield

W Anglii Często trafiają się narzędzia stolarskie robione przez miejscowych stolarzy kilkadziesiąt lat temu.  Strugi,  dluta czy przyrządy miernicze.  Samorobki ale często wiele lepsza jakość niż dzisiejsze w sklepie

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Kwietnia 2016, 13:10:55 czas Polski »
Akurat Issac Greaves Sheffield to nie samoróbka stolarska , to była firma produkująca min. dłuta , strugi . Czasem na Ebay'u można trafić na te narzędzia. Niestety ich wiek często wyklucza ich efektywne wykorzystanie , nie wiem jak z tym dłutem ale strugi to już raczej tak. Jest zresztą taka opinia ( spotkałem się z takową na stronie opisującej historie Stanley'ów) ,że np. strugi z przed II wojny nie powinny być raczej używane. Mają wartość zabytku i dekoracyjną.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2016, 13:14:28 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline aramis44

« Odpowiedź #42 dnia: 14 Maja 2016, 22:14:32 czas Polski »
To i ja się podepnę.
Po dzisiejszym polowaniu (planowałem "ustrzelić" jakiś spustnik, niestety ulewa rozgoniła towarzystwo...) przywiozłem do domu:
korbę z grzechotką (25zł) - stan niemalże idealny, grzechotka sprawna, zero rdzy, uchwyty nie popękane.
grzebień do gwintów (3zł) - idealny
cyrkiel (10zł)
strug gładzik (5zł) - popękany, ale kupiłem w celu przeszczepu noża (z odchylakiem) - może po prostu zrobię sobie spustnik :)
strug kątnik? ze skośnym ostrzem (10zł)

Ten ostatni ma ciekawy nóż - ostrze ma dwie krawędzie tnące - dolną i boczną. Do czego mógł służyć? Na zwykły kątnik jest o wiele za szeroki - pozioma płaszczyzna cięcia ma około 40mm.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #43 dnia: 15 Maja 2016, 09:08:37 czas Polski »
Aramis - to jest strug do krawędzi płycin. Szukaj "panel raising plane". Bardzo użyteczne narzędzie.

Offline jara

« Odpowiedź #44 dnia: 30 Maja 2016, 16:31:00 czas Polski »
A mi się udało kupić śrubę trapezową za 64 zł do imadła stolarskiego dł. 54cm.
http://allegro.pl/sruba-trapezowa-i6224061175.html