22 Kwietnia 2026, 10:42:07 czas Polski

Autor Wątek: Stolik szachowy  (Przeczytany 3149 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
Stolik szachowy
« dnia: 21 Kwietnia 2015, 19:13:54 czas Polski »
Oto blat na stolik szachowy jeszcze nie sklejony. Czy można sklejać tak jak na zdjęciu ? Będę kleił białym klejem wikolem. Czy potrzebne są lamelki - kołki płaskie ? Muszę jeszcze skombinować chociaż jeden ścisk stolarski długości co najmniej 65 cm. Może ktoś by pożyczył ? Nie wiem, czy w szkole mi pożyczą.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Stolik szachowy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2015, 20:04:54 czas Polski »
Jak nie masz ścisków użyj patentu który pokazuje na swoim filmie (mniej więcej 7 minuta jak nie chcesz całego oglądać) 013 Budka Lęgowa Typu A z palety cz 1

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2015, 15:20:46 czas Polski »
Dzięki za radę. Kleił blat chyba będę etapami - najpierw po cztery listwy, a potem całość.

Plan prac jest następujący.
Blat:
1) wyżłobienie wgłębień 1,5 mm na pola czarne 5,2 x 5,2 cm oraz obramowanie 2cm przy użyciu strugarki Parkside i dłuta. Pamiętać, że pole A1 jest czarne - chyba że da się jeszcze odwrócić deseczkę.
2) sklejenie blatu
3) wycięcie pól czarnych oraz obramowania z forniru/obłogu 1,5 mm oraz przyklejenie do blatu
4) szlifowanie blatu
5) ew. frezowanie krawędzi blatu

Oskrzynia
1) wykonanie czopów i wpustów
2) sklejenie oskrzyni
3) przymocowanie blatu do oskrzyni
4) wykonanie szuflady

Czy wykończyć stół olejem czy lakierem ?

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2015, 10:08:36 czas Polski »
Oto jedno pole próbnie wybrane - na środku strugarką - a na brzegach dłutem. Muszę tylko uważać, żeby nie uszczerbić brzegów białych pól. Licząc 5 minut na pole, to potrzebuję 32 x 5, jakieś 3 godziny na całą szachownicę. Jeszcze muszę też wypróbować to wręgowanie na strugarce, żeby obramowanie 2 cm zrobić.

Offline sandvinik

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2015, 22:26:34 czas Polski »
jakie drewno na czarne pola? i napisz jakie wrażenia ze szlifowania całości po sklejeniu-czy nie będzie problemów z brzegami pól?
czemu nie wybrałeś lipy na blat? mieciutkie do obróbki i bielutkie jak mleko-tylko lakierem bezbarwnym i voila.
mi się marzy stoliczek szachowy jesion albo leszczyna na białe i orzech włoski albo dąb na czarne. tylko ja chce zrobić najpierw blat dolny i ranty z innego drewna i dopiero pola w środek.
myślałeś jak zrobić napisy? lakierem do drewna? wypalane? wycinane?

powodzenia przy pracy.
im twardsze drewno tym lepsza zabawa :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2015, 08:55:14 czas Polski »
Wklejam zdjęcia wybierania pól czarnych i obrzeża strugarką i dłutem. Są to na razie próbne deseczki, bo mam trzy zapasowe. Te zasadnicze leżą i czekają - mam nadzieję, że się nie wypaczą przez parę tygodni leżenia w domu. Ten projekt tak wolno się posuwa, że może założę blog stolarski :-) Ale to może, jak będę robił drugi stolik szachowy - wtedy zrobię czarne pola z metalu - miedź lub mosiądz - ci Wy na to ?

Zrobiłem wręg 2cm szer i 2 mm głębokości strugarką. Niestety strugarka w czasie przesuwu zagłębia się drewno tak że na początku mam głębokość 1 mm, a na końcu 2,5 mm. Muszę więc wyrównać dłutem.
Strugarką też napocząłem czarne pola, ale tu uzyskałem max 1 mm głębokości, muszę więc dłutem wyrównać.
Do ostrzenia dłuta muszę wyciągnąć szlifierkę i kupić kamień szlifierski 800 - tyle zorientowałem się z jutjuba - i że trzeba chłodzić wodą.
Trudno powiedzieć, czemu wybrałem jesion. Po prostu to drewno mi się podoba, mam w domu schody z jesionu. W lipie nic nie robiłem, słyszałem, że jest dobra do rzeźbienia, więc pewnie łatwiej byłoby dłutować.
Na czarne pola kupiłem mahoń 1,5 mm na Stalowej. Na obrzeże mam jesion twardziel też 1,5 mm.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2015, 09:05:40 czas Polski »

myślałeś jak zrobić napisy?
Jeszcze nie wiem. Najchętniej wypalane, ale nie mam wypalarki. Z forniru, to zbyt pracochłonne chyba. Czekam na natchnienie :-) Z lenistwa to można na pisać flamastrem...

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2015, 07:58:08 czas Polski »
Załączam prototyp szachownicy.

Dłuto ostrzyłem na osełce. Na szlifierce mimo chłodzenia wodą, zmieniał się kolor ostrza, więc szkoda mi było psuć dobre dłuto.

Zastanawiałem się czy dałoby się frezarką zrobic te czarne pola na głębokość 2 mm.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2015, 10:29:40 czas Polski »
Dłuto ostrzyłem na osełce. Na szlifierce mimo chłodzenia wodą, zmieniał się kolor ostrza, więc szkoda mi było psuć dobre dłuto.

Obawiam się że jeśli kolor zmieniło to już jest zepsute

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2015, 19:57:35 czas Polski »

Zastanawiałem się czy dałoby się frezarką zrobic te czarne pola na głębokość 2 mm.

Jak najbardziej, potrzebny tylko odpowiedni szablon i pierścień kopiujący.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwca 2015, 21:42:56 czas Polski »
I ostre dłuto do wykończenia narożników :)