30 Maja 2026, 23:12:09 czas Polski

Autor Wątek: Mechanizm pod stolik frezarki (dolnowrzecionowej)  (Przeczytany 4434 razy)

Offline prezio

Mechanizm pod stolik frezarki (dolnowrzecionowej)
« dnia: 22 Kwietnia 2015, 10:54:30 czas Polski »
Nie wiem czy juz bylo, ale nie szkodzi wrzucic.
Wiele osob uzywa lewarka do podnoszenia frezarki we wlasnorobkach (stolikach), a jest ciekawy mechanizm.
Moze sie komus przyda (ja mysle o wykorzystaniu tego - jestem "leniwy: zeby sie ciagle schylac pod stol ;) no i za stary - plecy bola;)

http://lumberjocks.com/projects/86773
https://www.youtube.com/watch?v=QfjeS5jolBs
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
Odp: Mechanizm pod stolik frezarki (dolnowrzecionowej)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2015, 23:35:01 czas Polski »
Prezio zajrzyj do mojej galerii - jest tam stolik do frezarki z windą  - zasada działania taka sama tylko że nie trzeba dorabiać kosza (pasuje do chyba każdej frezarki nie tylko tych z okrągłą obudową).
http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=item;in=399

Offline wstefan

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2015, 08:59:46 czas Polski »
Mily: a nie kosi Ci się to na boki, nie masz problemu z równoległością?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2015, 14:55:40 czas Polski »
Nie,  wszystko chodzi prościutko.  Moja frezarka nie ma luzów na prowadnicach,  jest sztywno przykręcona do wkładki a ta do stołu. Ta winda jest kopią nie produkowanej (bo zmodyfikowanej) Woodpeckers'a bodajże do Hitachi itp. Wszystko sztywne nie telepie się na boki. Do jednorazowych przejazdów nawet nie blokuję na frezarce - trzyma wysokość na samej śrubie. Jedyna "ingerencja" (odwracalna) to wyjęcie pręta ogranicznika głębokości i zastąpienie go śrubą jak na zdjęciu.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwietnia 2015, 17:12:58 czas Polski »
mily68 - a pokaż jak to wygląda od góry blatu gdzie śruba wychodzi.

Offline a3756

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2015, 23:08:26 czas Polski »
a możesz coś bliżej ten mechanizm opisać bo nie mogę załapać jak to działa?
Dobra chyba załapałem śruba przepuszczona tam gdzie regulacja głębokości frezowania. Ale to nie każdej frezarki da się dopasować przynajmniej przy moim boschu tego nie widzę.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2015, 23:11:58 czas Polski wysłana przez a3756 »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2015, 23:18:26 czas Polski »
Napisałem, że pasuje CHYBA do każdej - nie sprawdzałem.
Obejrzyjcie dokładnie. Zamiast ogranicznika głębokości jest śruba do której przykręcony jest na sztywno płaskownik z dospawaną nagwintowaną tuleją w którą wchodzi śruba w blacie.
http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=item;in=368
Śruba na Torx'a bo taką akurat miałem. Można dorobić sobie korbkę :) Ja do szybkiego podnoszenia/opuszczania np. przy zmianie frezów używam wkrętarki z odpowiednim bitem. W blacie otwór (nie na wylot rzecz jasna) a pod łbem śruby podkładka. Ważne aby do nagwintowanej tulei w którą wchodzi śruba przyspawać gruby i raczej krótki płaskownik (cienki i długi chyba mógłby się lekko wyginać jeśli jakaś frezarka będzie miała luzy na prowadnicach). Winda była mi bardzo potrzebna a to był jedyny patent jaki znalazłem w sieci możliwy do zrobienia prosto, szybko i samemu i bez bzdetów w rodzaju podnośnika samochodowego kopertowego który ponoć lubi jeździć pod frezarką podczas regulacji wysokości (chyba że się go przykręci). Poza tym potrzebuję miejsca pod maszyną - nieraz po pracy składuję tam aktualnie używane narzędzia, frezy itp. Od jakiegoś czasu kombinuję z odciągiem pod blatem gdyż fabryczny plastik nie da się założyć (maszyna siedzi dość głęboko w blacie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2015, 23:49:54 czas Polski »
Może tutaj będzie lepiej widać o co chodzi...

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2015, 00:19:08 czas Polski »
hehehe ja zawsze myślałem ze to stara klamka do drzwi ;D
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwietnia 2015, 00:30:27 czas Polski »
Wiesz, te stare były chyba z amelinium - mogłaby taka nie wytrzymać ;)