21 Kwietnia 2026, 21:50:57 czas Polski

Autor Wątek: Baterie czy kable  (Przeczytany 4543 razy)

Offline prezio

Baterie czy kable
« dnia: 22 Kwietnia 2015, 19:28:19 czas Polski »
Moze to glupie pytanie ale czasami sie zastanawiam nad tym
W co warto inwestowac :
- zestaw narzedzi zasilanych bateriami
- zestaw na kableku

Zastanawiam sie co do mocy urzadzeń - na ile urządzenia na baterie sa słabsze (o ile sa) od ekwiwalentnych na kabelek?
Wiadomo ze bateryjne sa bardziej uniwersalne bo kabel sie nie placze, ale trzeba miec wiecej baterii i pamietac zeby ladowac.
Jakie jest wasze zdanie?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Wojtek Ś

Odp: Baterie czy kable
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2015, 19:37:08 czas Polski »
Jeżeli chodzi Ci o ich mobilność to wiadomo ze bateria wygrywa ale teraz zastanow sie nad ich parametrami. Wiadomo ze urzadzenia na baterie musza posiadac odpowiedni wspolczynnik Ah zeby ich nie ladowac co godzine no i po za tym czesto trzeba patrzec na moc danych urzadzen. Wiadomo tez ze cena urzadzen zasilanych akumulatorem rozni sie od cen maszyn na ,,kablu". Zastanow sie na czym Ci zalezy i jak bogaty jestes.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline profes12

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2015, 20:02:08 czas Polski »
Witaj, osobiście korzystam z wkrętarek Makity akumulatorowych Li-on, ładowanie 30 minut i fajnie trzymają. W większej18V mam akumulator 3Ah, przy meblach naładowanie wystarcza na cały dzień pracy, przy mniejszej 10,8V akumulator mniejszy nie powiem teraz dokładnie jaki ale chyba 1,2Ah, na cały dzień potrzebuję dwóch. Plus podstawowy w przypadku narzędzi akumulatorowych: mobilność. Większość sprzedawanego sprzętu ma zazwyczaj dwa akumulatory. Ok Makita ma swoją cenę, można coś tańszego, podstawowe kryterium którym musisz się kierować to rodzaj wykonywanej pracy: czy warsztat i wyjazdy, czy tylko warsztat z dobrze przygotowanym stanowiskiem pracy. W pierwszym przypadku nie oszczędzaj na narzędziach. W drugim jeżeli masz odpowiednie punkty zasilające (prądowe) może być kabel i do tego jakaś tańsza wkrętarka do wkręcania.

Osobiście i tak zdecydowałbym się na wkrętarki akumulatorowe.

Rozmawiając niedawno z osobą która zajmuje się dachami, uzyskałem odpowiedź że Makita nie dała rady, a aktualnie wykorzystuje Metabo, oczywiście modele z górnej półki i jest bardzo zadowolony.
Miałem okazję popracować chwilkę sprzętem Metabo i nie mam nic przeciw, bardzo fajny i poręczny sprzęt.

Offline prezio

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2015, 20:17:42 czas Polski »
Dzieki za info
Co do wkretarki - to niestety (albo stety) musi byc na baterie - jest poreczniejsza , nawet w warsztacie.
W sumie wiertarka zwytkla tez jest;)
Myslalem bardziej o kolejnych urzadzenia typu pilarki reczne, szlifierki etc. - czy warto inwestowac w bateryjne, nawet w warsztacie.
Dlaczego sie zastanawiam?
W sumie w kazdej rodzinie sprzetu czy to Makita, czy Metabo czy Ryobi - zazwyczaj baterie sa te same i mozna uzywac do tych urzadzen z tej samej matuli.
Baterie sa w tym najdrozsze, bo same body juz jest tansze i to duzo.
Majac jedna baterie (znaczy jeden typ) pytanie czy warto dokupywac urzadzenia pod te same baterie, czy sobie odpuscic i isc w kabelki - dlaczego?
Chociaz by dlatego ze na kabelku nie trzeba ladowac bateryjek, prąd w kabelku sie nie skonczy ,no chyba ze wylacza, ale jak ciemno to i na bateryjkach sie nie popracuje).
Z drugiej strony - wiecej urzadzen na baterie - trzeba miec wiecej baterii ;(
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2015, 20:52:43 czas Polski »
Dobrze kolega wyżej ujął: zastanów sie czy chcesz miec warsztat mobilny i pracować w terenie czy będziesz działał w warsztacie. Z doświadczenia wiadome jest to że wszystkie prace grubsze wykonuje się w warsztacie a montaż odbywa się u klienta. Dalsze rozważania moim zdaniem to tylko i wyłącznie Twoja decyzja ;) Fajnie jest nie potykać się o przewody i nie rozplątywać kabli ale jeżeli masz sobie kupić urządzenia różnych marek to lepiej sobie odpuść bo więcej czasu będziesz czekał na naładowanie aku niż będziesz pracował :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2015, 20:57:49 czas Polski »

Jak by rzec  żeby nie zełgać  :P
W moim przypadku ,często nie używam wkrętarki- i dlatego mam te z niższej półki.
Ale mają tą wadę że ,jak potrzebna, to prądu brak   i  dlatego zakupiłem sobie na kabelku,też chińczyk .Na dzień dobry zmieniłem kabelek na dłuższy i musiałem ciut naprawić bo za mocno zaszalałem(na wierceniu dokręcałem dla syna nakrętki w motorku)i pozrywało plastikowe blokady ,ale dało się naprawić
Ale jakbym miał ,zarabiać takim sprzętem to jednak polecam firmowe bez dwóch zdań ,pracowałem w ubiegłym roku przy dachu mikitą ,i byłem zadowolony(sprzęt majstra).
I myślę ile fachowców zapytamy na ten temat,każdy będzie miał inne zdanie. ;)

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2015, 21:09:07 czas Polski »
Myslalem o sprzecie z tej samej rodziny w stym samym systemie: np Ryobi One+
Glownie warsztat - malo co u klienta - przynajmniej nie ten czas.
Wkretarke zapewne wezme na bateryjke a dalej zobaczymy
Prawdopodobnie pojde w Ryobi. Robot ciesielskich nie robie wiec standardowa moc mi wystarcza.
Makitki sa dobre ale wychodza troche drozej niz Ryobi, a juz planuje frezarke z Ryobi wziasc - wiec nie bede zmienial za bardzo systemu tych podrecznych.
Musze chwile pomyslec i dam znac co i jak ;)
------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2015, 10:42:40 czas Polski »
Też bardzo sobie chwalę wkrętarki akumulatorowe ale mimo wszystko planuję zakup wkrętarki udarowej Makita. Jej zaletą są niewielkie gabaryty oraz waga, dwa razy mniejsza wielkość i waga. Pracuję na co dzień bardzo dużo wkrętarką i wierzcie mi, waga po paru godzinach robi swoje. Metabo wypuściło teraz bardzo fajny wkrętak aku Metabo 10,8V PowerMaxx, chyba 34Nm, gwarancja na sprzęt i aku 3 lata, waga 0,8kg. Ciekawa oferta, cena coś około 400 zł, widziałem jak szukałem wkrętarki sieciowej

Offline profes12

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2015, 11:47:57 czas Polski »
Witaj, ponownie odpowiadając na twoje pytania:
- jeden rodzaj akumulatora do wszystkich urządzeń i tak i nie. Rozumiem zależy na czasie pracy, więc akumulator jak największej pojemności, tak by nie trzeba było co chwilę ładować, ale za to waga wzrasta i jak kolega powyżej słusznie zauważył waga jest niezwykle istotna przy pracy przez cały dzień, dlatego mam 18v i 10,8 ta druga bardzo fajna i leciutka, dwa aku w tym przypadku do jednego sprzętu jak najbardziej zasadne. W pierwszym przypadku 18v mam aku 3 Ah i pozwala na pracę cały dzień przy wierceniu małymi średnicami, dlatego dokupiłem do drugiego akumulatora drugie body. Do dużych średnic lub otwornic używam bądź stacjonarnej wiertarki, lub na wyjeździe z zasilanej z sieci wiertarki ręcznej wolnoobrotowej firmy Makita (ta przy zablokowanej koronce fi60 potrafi nieźle rączkę wykręcić)
- o wkrętarkach pisałem powyżej, teraz pozostały sprzęt jak szlifierka, pilarka, strug czy inne, takiego sprzętu używa się głównie w warsztacie również na świeżym powietrzu, lub przy stanowisku pracy podczas montażu i tutaj polecam jednak zasilanie sieciowe, takie urządzenia mają duże zapotrzebowanie na prąd. Żyjemy w czasach gdzie na brak prądu w gniazdku nie powinniśmy narzekać i tego sprzęt polecam na kablu.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2015, 21:12:21 czas Polski »
Nowe normy EU cisną PL i na dach za chwilę nie wejdziemy z narzędziami przewodowymi - stąd... co chwile nowe sprzęty na akumulatory się pokazują.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2015, 21:38:18 czas Polski »
Witam.

Ja osobiście prawdopodobnie nigdy nie wrócę do kabli.
Wszystkie najczęściej używane w warsztacie elektronarzędzia wymieniłem w ostatnim czasie na wersję aku i jestem bardzo zadowolony. Skończył się odwieczny problem tysięcy kabli po podłodze.
Baterie są na tyle pojemne że nie mam problemu z brakiem prądu, poza tym cykl ładowania trwa w zależności od sprzętu od 15 do 40 min, ciężko w takim czasie rozładować dany sprzęt.

Co do mocy to osobiście uważam że te maszynki są bardzo zbliżone do swoich wersji kablowych. Np porównując sds, szlifierkę kątową czy przyrznie z wersjami kablowymi mogę stwierdzić że zarówno moc jak i czas pracy jest wystarczający.

Czekam z niecierpliwością na wideo Jarka o zagłębiarce aku, jest to jedyna maszynka której jeszcze nie dokupiłem i nadal używam kablowej, a uważam że aku mogła by uprościć prace.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2015, 21:48:28 czas Polski wysłana przez konradk1k »

Offline prezio

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwietnia 2015, 16:14:58 czas Polski »
Tak naprawde wersje bateryjne urzadzen nie sa drogie (mowie o samym body). jedynie baterie sa niejednokrotnie drozsze. I w zaleznosci od tego ile ma sie urzadzen trzeba miec odpowiednia ilosc baterii.
Z drugiej strony - jak to mowia baterie nie sa ECO - dlugo sie utylizuja;)
Ale to juz insz inszosc.
Co do kabli - fakt lepiej bezkablowo. Ale nie na wszystko warto inwestowac w baterie. Jedynie chyba to co musi byc bardziej mobilne, wkretarka, strug reczny, szlifierki - tak. Ale juz rzeczy ktory nie sa zbytnio mobilne moga zostac na kabelku.
To sa moje wnioski po czytaniu postow;) i moim doswiadczeniu ;)
Rowniez tez uwazam ze na kabelku moga miec odrobine lepsza moc dane urzadzenia. Ale tez generuja wieksze koszty, bo bateryjka pobiera pradzik przy ladowaniu i zazwyczaj pobor pradu jest mniejszy niz czas uzywania urzadzenia na kabelku.
------
Robert

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2015, 17:51:05 czas Polski »
Skoro na dachach nie mozna z kablem to gwoździarek zrobią na mini butle jak do saturatora?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2015, 18:39:51 czas Polski »
Ale są już na takie mini butle. Ostatnio oglądałem filmik i na nim właśnie było to pokazane

kwita

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2015, 20:09:01 czas Polski »
Każdy sam najlepiej wie, co, czym chce i najlepiej mu się pracuje... Uważam, że postęp techniczny jest taki że praktycznie wszystko można zrobić na aku. Z własnego doświadczenia wiem i znam wiele osób które wychwalały urządzenia aku ale często do czasu zakupu zużytych baterii. Za swoją wkrętarkę metabo 1,5 roku temu dałem prawie 1000 zł, w tej chwili można znaleźć nawet po 700 a zakup 2xaku wynosi 520zł. Już widzę ten dylemat, czy kupować baterie czy może od razu cały komplet. Metabo daje na aku też 3 lata gwarancji, więc jak przyjdzie czas wymiany, może się okazać że lepiej kupić nowe. Wiele dziedzin dąży do tego aby teraz sprzedać towar a zarabiać na serwisowaniu. Takie są teraz trendy.