Witaj, ponownie odpowiadając na twoje pytania:
- jeden rodzaj akumulatora do wszystkich urządzeń i tak i nie. Rozumiem zależy na czasie pracy, więc akumulator jak największej pojemności, tak by nie trzeba było co chwilę ładować, ale za to waga wzrasta i jak kolega powyżej słusznie zauważył waga jest niezwykle istotna przy pracy przez cały dzień, dlatego mam 18v i 10,8 ta druga bardzo fajna i leciutka, dwa aku w tym przypadku do jednego sprzętu jak najbardziej zasadne. W pierwszym przypadku 18v mam aku 3 Ah i pozwala na pracę cały dzień przy wierceniu małymi średnicami, dlatego dokupiłem do drugiego akumulatora drugie body. Do dużych średnic lub otwornic używam bądź stacjonarnej wiertarki, lub na wyjeździe z zasilanej z sieci wiertarki ręcznej wolnoobrotowej firmy Makita (ta przy zablokowanej koronce fi60 potrafi nieźle rączkę wykręcić)
- o wkrętarkach pisałem powyżej, teraz pozostały sprzęt jak szlifierka, pilarka, strug czy inne, takiego sprzętu używa się głównie w warsztacie również na świeżym powietrzu, lub przy stanowisku pracy podczas montażu i tutaj polecam jednak zasilanie sieciowe, takie urządzenia mają duże zapotrzebowanie na prąd. Żyjemy w czasach gdzie na brak prądu w gniazdku nie powinniśmy narzekać i tego sprzęt polecam na kablu.