22 Czerwca 2026, 16:28:30 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat Wióra :-)  (Przeczytany 14083 razy)

kwita

• Gość
Odp: Warsztat Wióra :-)
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Maja 2015, 10:43:44 czas Polski »
Odnośnie styropianu, w piwnicy domku mam warsztat, podłoga beton. W planach mam położenie styropianu 50mm i na to płyty OSB. Jednak jak się stoi parę godzin, szczególnie w zimie to daje po kolanach. A z każdym dniem jesteśmy starsi ;). Przybywa lat i doświadczenia

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Maja 2015, 11:00:32 czas Polski »
Też mam styropian + siatkę stalową 10 x 10 cm + wylewkę pod płytkami w garażu - warsztacie. W zimie mam tam 8 - 12 stopni a i tak od podłogi "ciągnie" zimno, trzeba mieć ciepłe obuwie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Maja 2015, 11:39:17 czas Polski »
Mam około 10-12 stopni w zimie ale beton robi swoje, niby człowiek się rusza ale nogi cały czas na betonie. Zakładam buty do chodzenia po górach, idealne...ale czasem nie chce się wiązać więc inne i kolana szybko dają znać...Nie ma co wywoływać wilka ;)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Maja 2015, 08:22:42 czas Polski »
Gdzie Wy macie beton po 350 zł/m3?  W łódzkiem za B20 płaci się max 200 zł/m3 + ok. 250 zł/godz. pompa do 28 metrów.

Faktycznie deko przesadziłem z ta ceną, kolega ostatnio zalewał ogrodzenie i za beton B20 płacił ok 210 zł/m3 za pompę się dopłaca ok 50 zł/m3. Nie wiem skąd mi się wzięło te 350 zł, ale w sumie to chyba lepiej że taniej :)

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Maja 2015, 12:14:19 czas Polski »
po co styropian pod posadzką? żeby ładnie pękała jak coś ciężkiego upadnie? to ma być warsztat nie ganek przy domu-poza tym polecam dać grubiej wylewki niż skuwać-żeby nie za dużo cementu mogą być cegły, kamienie, popiół, cokolwiek byle nie suporex czy podobne, kamień kredowy też odpada bo lubi pić wodę.

Ano po to żeby była jakaś izolacja cieplna, nie wiem z jakimi masz posadzkami do czynienia ale z tego co czytam to wnioskuję, że z takimi za czasów Gierka, nawrzucać co się da i zalać betonem, a raczej piachem z domieszką cementu - Później posadzka pęka wraz z pracą budynku albo wysadza ją mróz. Nie trzeba spadających przedmiotów. ;)
Dobrze zrobiona posadzka na styropianie nie ma prawa pękać nawet pod dużym naciskiem, pod warunkiem że będzie to beton a nie piach z dodatkiem cementu, odpowiedni styropian, odpowiednie zbrojenie a nie wrzucanie wszystkiego co się zowie metalem.
 Jak powiada mój dziadek inż. bud. "Lej wodę syp piasek, materiału nie żałuj"

...żeby ładnie pękała jak coś ciężkiego upadnie?

Kiedyś stawialiśmy prasę hydrauliczną do forniru waga ok 4 t. musieliśmy ją toczyć na stalowych rurach (fi10) ponieważ inaczej się nie dało wstawić na miejsce, spadła nam ze 3 razy na posadzkę (podsypka, chudziak, styropian 10cm, wylewka 12cm, zbrojenie - pręt fi 12 spawana kratownica) po za delikatnym zadraśnięciem posadzki nie było nawet ryski.
Prasa stoi do dzisiaj, posadzka też..
 Nie wiem co Ci upada ciężkiego, ale uważaj na nogi ;)

to ma być warsztat nie ganek Nawet na tarasie nie pokusiłbym się wsypywania śmieci - cegły, kamienie, popiół, ponieważ taras czy też ganek jest bardziej narażony na czynniki atmosferyczne.
Na temat popiołu nie będę się rozpisywał- tani cement = duża zawartość popiołu = niska jakość betonu

Jest cement i cement
http://www.lafarge.pl/wps/portal/pl/7_2_1-Komunikaty_prasowe?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connectlib_pl/Site_pl/AllPR/Press+release+Exemple_1346936362521/PressReleaseHeader
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline krzyś48

« Odpowiedź #35 dnia: 07 Maja 2015, 17:17:38 czas Polski »
No to dorzucę kamyczek :P
- 10 cm styropianu na posadzkę trochę dużo ,z ziemi raczej zimno nie przenika
- bardziej izolowałbym fundament budynku,żeby nie przemarzał + ściany o suficie nie wspomnę :P
- w środku także styropianem bym oddzielił wylewkę od ściany(fundament)
- słyszałem że nie powinno się spawać zbrojenia (drut może się zahartować i zwyczajnie    pęknąć)
- ot takie info ot betoniarza hobbisty :D
Pozdrawiam jak się mylę to poprawiajcie  ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Maja 2015, 17:31:10 czas Polski »
Witam i przepraszam, że się wracam :-D za dwa tygodnie będę budował fundamenty pod dom i przy okazji pod warsztat. Moje pytanie jest takie. Warsztat będzie miał wymiary 8m x 4,5m. Będzie wykonany z płyty warstwowej i szkieletu drewnianego. Co radzicie? Postawić go na płycie zbrojnej? Czy robić fundamenty?  Jeśli tak, to czy mogę je zrobić na powierzchni? Ewentualnie na glebokosc łopaty w głąb?  Jeżeli płyta zbrojona wystarczy, to jaka grubość?

wysłane z mojego xperia z3 przy użyciu tapatalk

Offline krzyś48

« Odpowiedź #37 dnia: 11 Maja 2015, 00:04:24 czas Polski »
Żeby nie zostało pytanie bez odpowiedzi ,to postaram się odpowiedzieć ,choć fachowcem w tej materii nie jestem.
Generalnie chodzi o to ,żeby nie budować na czarnej ziemi(mróz i te rzeczy)
Jeśli budujesz fundamenty pod dom to wiesz na jaką głębokość masz kopać(plan budynku)
Idąc tym tropem ,można coś w podobnym stylu zalać tylko ciut szersze niż grubość ściany no i żeby wytrzymało obciążenie( dorzucić zbrojenie).
Ja byłbym za tym rozwiązaniem ,dlaczego ?bo można zrobić tak
-wykopać odpowiedni wykop pod fundament
-zbrojenie +beton
-i na to budować z płyty
-a w środku wylać warstwę słabego betonu
-można dać styropian np.4 cm
- i warstwa betonu mocniejszego z dylatacją od ściany(fundamentu)
- można by było wrzucić zbrojenie (w zależności od użytkownika,co tam będzie stało)
Jeśli lepiej tobie wylać płytę ze zbrojeniem to także trzeba się pozbyć czarnoziemu nawieźć pisku+ stabilizacja wibratorem i dopiero na to wylewać.
To tyle z mojej strony i jak to pisze nasz wspólny znajomy "jak się mylę to mnie poprawcie" :)
Ktoś kiedyś pisał że jest budowlańcem to może coś więcej by zdradził :-\
Pozdrawiam ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Maja 2015, 19:22:30 czas Polski »
Dzięki Krzyś.  Z tego co wiem to na zachodzie większą część domów powstaje obecnie na płytach fundamentowych i zadko stosuje się fundamenty... Myślisz że zbrojona płyta o wymiarach 8x4,5 na 25/30 cm byłaby za słaba na warsztat? Jak już wspomniałem, będzie on drewniany, obity płyta warstwowa wiele będzie lekki. Nie robilym sobie problemów i zastosował fundamenty jak pod dom jednak niestety nie będę miał koparki dostępnej w czasie kiedy muszę zrobić ten warsztat...

wysłane przy użyciu tapatalk
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2015, 19:24:09 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline Wióro

« Odpowiedź #39 dnia: 11 Maja 2015, 22:56:22 czas Polski »
Tak między czasie stelaż pod pierwszy blat. Szukam materiału na wykończenie w ogóle nie obciążającego mojego portfela czyt z odzysku i w zasadzie już mam takie coś ::) ze sklejki. myślę że się nada.  Btw ten stelaż już jakiś czas temu robiłem, obecnie już stelaż pod drugi blat roboczy jest skończony.  Zdjęcia z postępu prac:

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #40 dnia: 12 Maja 2015, 07:18:52 czas Polski »
Bedzie ci sie dobrze przy tym "korycie" pracować?
Mogłeś wystawić 10 cm za krawędź bo tak to ciezko sie stoi przy blacie gdzie stopa nie mieści sie pod blatem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Wióro

« Odpowiedź #41 dnia: 12 Maja 2015, 10:55:52 czas Polski »
Bedzie ci sie dobrze przy tym "korycie" pracować?
Mogłeś wystawić 10 cm za krawędź bo tak to ciezko sie stoi przy blacie gdzie stopa nie mieści sie pod blatem.

jasne że tak... bo blat będzie prawdopodobnie ze sklejki 30mm i bedzie wypuszczony 10-20 cm, zobacze jak przypasi... pozatym zawsze mogę dorobić podparcie ;-)
zastanawiam się nad zrobieniem otworów pod sciski w tym właśnie wypuście.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Maja 2015, 11:11:57 czas Polski »
Trochę szkoda miejsca pod blatem, z czasem okaże się, że zaczyna go brakować na sprzęt, narzędzia. Nie mogłeś zburzyć tego koryta?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #43 dnia: 12 Maja 2015, 11:56:27 czas Polski »
Zrób wielka klapę. Na mało używane rzeczy albo otwory na drzwi wykuj

Offline headu

« Odpowiedź #44 dnia: 12 Maja 2015, 21:08:13 czas Polski »
załóż zawiasy na samą sklejkę, i będziesz miał miejsce na graty a jeśli to zabudujesz to zrobi się myszowisko :p