20 Kwietnia 2026, 09:55:24 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat Wióra :-)  (Przeczytany 13914 razy)

Offline Wióro

Warsztat Wióra :-)
« dnia: 28 Kwietnia 2015, 23:31:41 czas Polski »
Witam,
Warsztat powstaje w starym po-gospodarskim budynku u moich rodziców. Po-gospodarskim czyt. "na górze słoma i sianko, na dole zwierząt zgrupowanko". Spadek po dziadku; od ok 28 lat służył mojemu ojcu jako warsztat-graciarnia-skład opału lecz teraz ja się tam "wprowadzam". W zasadzie to już późną jesienią 2014 roku zacząłem robić wstępne porządki na poddaszu na tzw. skład drewna teraz walczę nad ogarnięciem warsztatu poziom niżej  ::). Szkoda tylko że nie zrobiłem zdjęć przed moim wtargnięciem co bym miał jakieś porównanie  ;)
Poddasze o powierzchni ok 10m/5m(może 6m) - oczywiście skosy trochę ograniczają możliwości ale tutaj przychodzą z pomocą jeszcze "kleszcze" na których też co nieco mogę składować i sezonować :P
Na Warsztat poziom niżej mam ok 18 m2 ze względu na skład opału oraz graciarnie którą z czasem też ogarnę. Dodatkowo brak poziomów, kątów itp. Co tu jeszcze dodać na wstępie... od groma pracy przede mną oraz masa roboczo-godzin a dodam że po dniu dzisiejszym mam wypoziomowany pierwszy blat roboczy  :D jeszcze nie przykryty ale wszystko z czasem bo masa zniszczonego betonu jest do zakrycia...
zdjęcia i resztę moich prac przebytych i tych co na mnie czekają postaram się aktualizować w miarę regularnie ;)
Pozdrawiam

mily68

• Gość
Odp: Warsztat Wióra :-)
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2015, 23:37:46 czas Polski »
Trzymamy kciuki i pokaż tą "ruinę" ;)
A tak naprawdę to fajnie że masz gdzie działać :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwietnia 2015, 17:18:57 czas Polski »
Słuchaj no...

Po pierwsze powinieneś wylewkę zrobić bo bez tego to nic przyjemnego.
Trza będzie kiedyś coś poprzesuwać to będzie łatwiej a i na kołach stół się przyda.
Podłoga jest najważniejsza.
Ja stoję przed podobnym dylematem bo z racji choroby teścia muszę przejąć gospodarstwo
a te pomieszczenia to tylko diabła i pedała tam brakuje...
Postaram się wszystko udokumentować.

Wiem że to sporo roboty więc trzymam kciuki za Ciebie i nie poddawaj się.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwietnia 2015, 09:03:46 czas Polski »

dokładnie podłogo to początek sukcesu. Jednak zastanawia mnie czy podłoga z kostki (płaskiej bez faz) byłaby dobra?
Zastanawia mnie to gdyż w moim przypadku warsztat chciałbym zrobić bez projektu 25 mkw - w porywach x 2 poprzez połączenie kilku "szopek". Szopki o konstrukcji drewnianej tak wiec dobra wylewka taka prawdopodobnie nie wchodzi w grę, bobra czyli tak która po pierwszej zimie nie popęka z uwagi na przemarzanie gruntu. Więc zastanawiam mnie czy kostka byłaby dobrym rozwiązaniem?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2015, 09:08:28 czas Polski »
Możesz też zrobić podłogę z płyt betonowych chodnikowych kwadratowych,
Wybierz tyle podłoża ile potrzeba,
Rozmieszaj piasek z cementem i wysyp na podłogę, dobrze wyrównaj. Spryskaj wodą ale nie jakoś bardzo mocno, jeśli ta podłoga co jest chłonie wilgoć z podłoża to sobie resztę dobierze.
Poukładaj płyty i wypoziomuj. Gotowe i można używać prawie od razu po zrobieniu, tzn można chodzić.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwietnia 2015, 09:13:53 czas Polski »
raczej myślę o kostce takiej, której można zrobić płaską płaszczyznę, a pod nogi takie gumowe elementy ze starych opon, albo wełniane skarpetki  ;)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia 2015, 09:26:49 czas Polski »
Nie baw się w płyty, kostki itp tylko zrób sobie szalunki dookoła, wybierz dego luźnej ziemi jak jest i lej beton z betoniarni, daj siatkę zbrojeniową do wylewek lub jest coś takiego jak zbrojenie w proszku czy coś podobnego. Beton z betoniarni to będzie "siła i moc" a zapłacisz ok 350 zł za m3 - nie opłaci się dziś robić samemu betonu, chyba że masz piasek swój itp, ale i tak cement, robota itp - szkoda zachodu. Powiedzmy że dasz tej wylewki 10 cm - pod auto nawet starczy - to za 350 zł masz ok 10 m2 wylewki. A wiadomo, że jakiegoś gruzu zawsze się daje do takich rzeczy. Najtańsza kostka chodnikowa to chyba 30 zł/m2 a do tego musisz zrobić podsypkę, ubić to, czasochłonne i zapewne po czasie kostki będą siadać mniej lub bardziej.

Pokaż fotki co tam dokładnie jest, ale wylewka odpowiednio zatarta - żeby była w miarę gładka - to podstawa w warsztacie. Ja się kiszę w piwnicy, gdzie wylewka była robiona chyba nogami i to jest tragedia. Zrobiłem wózek na deski, pilarkę na kółkach i w niektórych miejscach to jest mordęga.

Ewentualnie możesz pomyśleć, żeby zatopić w wylewce rurę kanalizacyjną np fi 50 mm żeby szła od ściany na środek czy w inne miejsce gdzie będzie np stała grubościówka czy piła. Wtedy przewód idzie w posadzce i nie ma problemu z walającym się pod nogami przewodem.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2015, 09:41:50 czas Polski »
Tak beton z betoniarni byłby najlepszy jednak przed domem mam już kostkę a betoniarka swoje waży
kostka porządnie była robiona z dobrą podbudową jednak nie chce ryzykować bo ten kolos trochę wazy, widziałem co robi z gruntem jak zacznie manewrować, potrafi skręcić kostkę
Ręcznie robiony beton na mokro ciężko wypoziomować zawsze zostają jakieś dołki, a co z przemarzaniem gruntu i jego spiętrzeniem? Musiałbym chyba wybrać grunt pod wylewkę ok metra?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwietnia 2015, 10:00:58 czas Polski »
Hmm, można dopłacić do pompy, albo zamówić gruszkę już pompą - ale to musisz dopytać co i jak. Na pewno gruszka kostkę zmasakruje, chyba że robiłeś pod parking dla tirów  ;D

A kto wybiera pod wylewkę grunt na metr? Jak zrobisz to wyżej niż poziom gruntu dookoła to nic się nie stanie. Przemarzanie jest groźne jak się wilgoć dostanie i do zamarznięta woda podnosi słupki, fundamenty itp. Przecież jak się robi "chudziak" w domu to się jedynie dobrze ubija grunt i tyle.

Robisz dookoła ramkę - szalunek. Do tego dzielisz całą powierzchnię na kilka segmentów i poziomujesz sobie albo deskami, ale robisz "kopce" z betonu i na tym układasz listwy do poziomowania metalowe - tanie to jest. No i ciągniesz łatą po tych prowadnicach aż do skutku, jak mało betonu to podsypujesz i ściągasz znowu. Jak zrobisz prowadnice z desek to jak to przyschnie to można je później wytargać, jak listwy metalowe to możesz zostawić. Jak beton przyschnie to wchodzisz na wylewkę z wiaderkiem wody, pędzlem - kropisz to delikatnie i zacierasz packą styropianową. Jak masz kasę to malujesz wylewkę farbą do posadzek - ale to tanie nie jest.

Są dwie szkoły odnośnie wylewek w garażu - jedni dać styropian a drudzy nie. Znajomy twierdzi, że bez docieplenia jest lepiej bo ziemia ciepło oddaje zawsze jakieś i lepiej bez styropianu. Jakiś jego znajomy dał styropian pod wylewkę w garażu i miał zimnicę.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2015, 10:20:25 czas Polski »
Odbiegliśmy od tematu, ale zawsze warto posłuchac kogoś zanim podejmie się decyzje. Czy ktoś wie może jak wykonać wylewne jaka mozna spotkać w hipermarketach budowlanych? Tak aby nie malować farbami do betonu, bo farby nie zdają egzaminu a są dość drogie.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwietnia 2015, 10:44:29 czas Polski »
A czy pod beton nie trzeba dać jakiejś folii by nie ciągnął wody z gruntu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Wióro

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2015, 11:31:47 czas Polski »
Słuchaj no...

Po pierwsze powinieneś wylewkę zrobić bo bez tego to nic przyjemnego.
Trza będzie kiedyś coś poprzesuwać to będzie łatwiej a i na kołach stół się przyda.
Podłoga jest najważniejsza.
Ja stoję przed podobnym dylematem bo z racji choroby teścia muszę przejąć gospodarstwo
a te pomieszczenia to tylko diabła i pedała tam brakuje...
Postaram się wszystko udokumentować.

Wiem że to sporo roboty więc trzymam kciuki za Ciebie i nie poddawaj się.

Kozio, wiem... to właśnie podłoga mnie najbardziej martwi... nie dosc ze nierówności to przy poziomicy na 3metrach wyszło ze 20 cm różnicy w poziomie... więc bez podkucia z jednej strony się nie obejdzie... chyba żeby zrobić wylewkę ze spadem ale potem mi bedzie wszystko zjeżdżać...  i czy po podkuciu wylewać beton na warstwę wierzchnią którą są cegły?  Czy w wylewkę wstawic zbrojenie z prętów pospawanych w kratkę bo takie akurat mam czy sobie podarować?
muszę pozmniejszac zdjęcia bo nie chcą się załączyć...
ps . miło posłuchać rad ale jesli się to wiąże z tematem. I nie robić mi tu bałaganu, jak ktoś ma dylemat czy kostka czy płyta to swoj temat założyć lol ;-) ja będę wylewkę robić
pozdrawiam

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Kwietnia 2015, 15:05:50 czas Polski »
i czy po podkuciu wylewać beton na warstwę wierzchnią którą są cegły? 
Tak
Czy w wylewkę wstawic zbrojenie
Tak, czym lepsze zbrojenie tym mocniejsza posadzka.
Najważniejsze to elegancko wypoziomować elementy po których będziesz ściągał, kilka godzin przed cała operacją zabetonować w kilku miejscach, tak żeby przy ściąganiu nic się nie przesuwało i nie kiwało.
Jak ładnie zatrzesz (na mokro) to będziesz miał lustro, możesz też użyć do wykończenia posadzki samopoziomującej, ona bez żadnych specjalnych zabiegów daje lustro.
Na koniec obficie gruntujesz i masz łatwą w utrzymaniu czystości podłogę
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline Wióro

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwietnia 2015, 17:15:07 czas Polski »
Keleven, czyli żadnej folii itp pod posadzkę nie muszę kłaść? pytam bo nie wiem jak wygląda fundament w tym budynku i nie chciałbym żeby przez jakieś nie dopatrzenie posadzkę szlak trafił... i jeszcze jedno - robić całą planowaną powierzchnię od razu czy mogę robić pasami?

A jeśli chodzi o moje dotychczasowe prace to do rzeczy: najpierw zabrałem się za jako taką elektrykę, bo prędzej to gniazdko na kablu wisiało o włączniku światła nie wspominając  :o. dodam tylko że to była pierwsza instalacja którą sam zrobiłem (od czegoś trzeba zacząć) : włącznik światła, 2 lampy (narazie), i dwie listwy x3 gniazdka. Dodatkowo na zdjęciach jest mniej więcej ogląd pomieszczenia na warsztat, szału nie ma ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma  ;) Nie muszę dodawać gdzie planuje blaty... ::) A tak to wyglądało:

ps wszelkie sugestie i wytykanie błędów mile widziane  :D

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwietnia 2015, 17:53:34 czas Polski »
Folia nie zaszkodzi ale niewiele da jak nie ma izolacji fundamentów, ja dla świętego spokoju bym dał folię i styropian 5cm.

Reasumując
skuć nadwyżki
wyprostować na oko  ;)
położyć folię
położyć styropian
zbrojenie (na dystansach)
posadzka

Możesz robić to etapami, ale musisz łączyć zbrojenie albo dawać na zakładkę.

Aaa.. i koniecznie wszystko sfotografować i umieścić w tym wątku ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2015, 17:56:37 czas Polski wysłana przez Keleven »
Pozdrowienia z Syreniego Grodu