09 Maja 2026, 23:20:02 czas Polski

Autor Wątek: altana  (Przeczytany 16510 razy)

Offline headu

Odp: altana
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Maja 2015, 00:53:22 czas Polski »
a tak nawiasem to ciesze się że ktoś oprócz mnie jest zainteresowany tym tematem bo przez lata jak zaczynałem na imprezie opowiadać co i jak to tylko obserwowałem coraz smutniejsze i świadczące o coraz to mniejszym zainteresowaniu miny :) dzięki że komentujecie :)
 dzisiaj mi się bardzo śpieszyło i niestety nie porobiłem zdjęć mieczy które zastosowałem ale zrobię obszerną dokumentację podczas składania całej konstrukcji to obczaicie co i jak :)
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2015, 01:02:41 czas Polski wysłana przez headu »

Offline headu

« Odpowiedź #31 dnia: 12 Maja 2015, 21:01:17 czas Polski »
miecze, mieczyki i szabelki :)
teraz tylko jeden, podczas składania całości będzie więcej :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #32 dnia: 12 Maja 2015, 21:28:53 czas Polski »
To że fajnie robisz nie podlega dyskusji, ale, że radzisz sobie bez prądu i elektronarzędzi, to szacun  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline velsyster

« Odpowiedź #33 dnia: 12 Maja 2015, 21:31:35 czas Polski »
Ladnie! Bardzo ladnie.

ps. dobre obuwie robocze i stabilny koziolek :)

Offline headu

« Odpowiedź #34 dnia: 14 Maja 2015, 20:46:11 czas Polski »
 :) c.d.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #35 dnia: 14 Maja 2015, 20:56:29 czas Polski »
Taa, altana ... Toż to dom weselny chyba będzie

Offline leku

« Odpowiedź #36 dnia: 14 Maja 2015, 21:45:24 czas Polski »
A ten nalot to Twoje ? Czy sąsiadów ?  :D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Maja 2015, 21:56:34 czas Polski »
A ten nalot to Twoje ? Czy sąsiadów ?
Sraluchy! Pamiętam jak z imprezy 12 lat temu wracałem przez park ;)

Robota super chłopie, nie poddawaj się ;D

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #38 dnia: 14 Maja 2015, 22:01:06 czas Polski »
Aż szkoda takiej konstrukcji na altanę, to już prawie dom szkieletowy.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline headu

« Odpowiedź #39 dnia: 14 Maja 2015, 23:05:17 czas Polski »
A ten nalot to Twoje ?

sąsiadów, sąsiadów mam koło 8 z tego wszyscy poza mną mają sraluchy jak to ładnie kozio napisał :) i regularnie mi ławki drewniane bombardują :)

Offline headu

« Odpowiedź #40 dnia: 14 Maja 2015, 23:06:20 czas Polski »
Aż szkoda takiej konstrukcji na altanę,
Przez cały czas wydawało mi się że słupy o wys. 2m będą zaniskie ale jak dzisiaj stanąłem pod tym to robi nawet wrażenie :D

Offline Harry_Hole

« Odpowiedź #41 dnia: 15 Maja 2015, 02:19:57 czas Polski »
No patrząc na zdjęcia można być pod wrażeniem, dużym wrażeniem. Widać że dbasz o wszystkie szczegóły. Chyba ciesielką zajmujesz się zawodowo co?  Ja też zabieram się za budowę altanki ale sześciokątnej i powiem Ci ze generalnie jestem przerażony,  jak pomyślę sobie o tych wszystkich kątach, mieczach, zamkach itp. tracę wiarę że wiedza z internetu wystarczy :)
Drewno na stojąco a baba na leżąco - wszystko wytrzyma

Offline MarcinW

« Odpowiedź #42 dnia: 15 Maja 2015, 09:50:29 czas Polski »
headu: robota naprawdę robi wrażenie. Ja właśnie zacząłem kolejne prace przy domku narzędziowym wiec jestem na bieżąco i tym bardziej doceniam efekty Twojej pracy. Przez ostatnie miesiące nabrałem trochę wiedzy i doświadczenia i teraz trochę ąałuję, że w niektórych miejscach szedłem na skróty. Te miecze, które zrobiłeś, bardzo mi się podobają. Jednak połączenie ciesielskie zamiast wkrętów to jest coś.... Powodzenia przy dalszej pracy!

Harry_Hole: wiedza z internetu na pewno nie wystarczy. Ale żadna teoria nie wystarczy dopóki nie zaczniesz rzeczywiście wycinać w drewnie. Jednak im więcej człowiek się napatrzy tym na więcej rzeczy będzie zwracał uwagę i może mniej błędów popełni :). Jak mawiam drygent orkiestry, w której kiedy grałem: "Za 120-tym razem ZAWSZE wychodzi!" Także trzymam kciuki i za Twoją altanę :)

Offline headu

« Odpowiedź #43 dnia: 15 Maja 2015, 10:27:59 czas Polski »
Chyba ciesielką zajmujesz się zawodowo co?
Chciałbym :) tak na serio mój zawód wyuczony to księgowy i aktualnie pracuje w podobnym temacie :) jak masz jakieś wątpliwości pytania itp to wal do tego wątku zdjęcia elementów które chcesz łączyć i może coś podpowiem :)

Offline headu

« Odpowiedź #44 dnia: 15 Maja 2015, 10:37:02 czas Polski »
Jednak połączenie ciesielskie zamiast wkrętów to jest coś
cały projekt miał być oparty na założeniu że bez jednego wkręta , niestety już wiem że mi się nie uda :( niestety średnice belek są niewielkie (100mm) i nie mogę zrobić kilku zamków zbiegających się w jednym miejscu ponieważ miejsca w belce zaczyna brakować - osłabiłbym ją  za bardzo. tam gdzie są dwa miecze będę musiał dołożyć trzeci ale chyba zwiększę rozstaw (jeszcze się zastanawiam nad ogólnym efektem wizualnym i przydatnością w konstrukcji)

Z tymi skrótami też mnie kusi żeby skończyć wcześniej :> ale jak takie myśli mi się pojawiają to robotę na następny dzień odkładam :)

orkiestry, w której kiedy grałem

A na czym grasz ?? :)