20 Maja 2026, 21:01:44 czas Polski

Autor Wątek: Fale na desce po strugania na grubościówce i wyrówniarke  (Przeczytany 8100 razy)

Offline Krystian Adam

Fale na desce po strugania na grubościówce i wyrówniarke
« dnia: 01 Maja 2015, 20:20:28 czas Polski »
Mam od niedawna maszynę 5 czynnościową i strugając kantówki, listewki i na wyrówniarce o grubościówce pojawiają się fale najczęściej na końcach ale zdarzają się też na środku ogólnie w każdym miejscu. Co robić by było lustro. Czy może być to wina tępych noży?

kozio

• Gość
Odp: Fale na desce po strugania na grubościówce i wyrówniarke
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2015, 20:46:54 czas Polski »
Załącz jakieś fotki, pobawimy się w lekarzy ;)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2015, 20:50:47 czas Polski »
To maszyna jaką mam dodam że jeszcze nie ostrzałem noży ani nic przy niej nie robiłem od zakupu tj jakiś tydzień

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2015, 20:53:12 czas Polski »
Pokaż te fale na deskach i kantówkach.

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2015, 21:02:50 czas Polski »

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2015, 21:16:17 czas Polski »
... pojawiają się fale najczęściej na końcach ale zdarzają się też na środku ogólnie w każdym miejscu.
Tak wstępnie stawiam na opuszczony stół odbiorczy lub skrajnie złą technikę prowadzenia materiału.
Fartem dziś znalazłem ciekawy film o kalibracji maszyn:

https://www.youtube.com/watch?v=8slyR0lV07Y

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2015, 21:16:39 czas Polski »
Był już temat poruszany , poszukaj i poczytaj.
Wróżenie z fusów i pisanie niepotrzebne. Najpierw kolego zrób przegląd maszyny i poskręcaj luźne elementy .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Maja 2015, 21:50:13 czas Polski »
Jeśli fale pojawiają się na początku i na końcu to zazwyczaj dlatego (w grubościówce)
że nie ma lub są za krótkie blaty podawczy i odbiorczy i Matias Wandel bardzo prosto wyjaśnia jak to powstaje.
Jeśli masz takie cuda na środku to faktycznie może być luźny wałek lub inne elementy.
Naostrz noże i skalibruj maszynę.

Offline def

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maja 2015, 07:00:04 czas Polski »
Nie zrobiłeś próby działania maszyny przy zakupie? Taka maszyna nie może mieć luzów ani wibracji. Wszystko ma "chodzić" suwliwie. Jak sobie przypominam poszukiwanie ustawień swojego wykonania grubościówki, to fale wynikały z miękkości sprężyn docisku na wałkach posuwu. Za lekko ustawione sprężyny powodują fale na końcu materiału a jeśli i na początku, to może oznaczać luz na dolnym blacie albo słaby docisk obu spręzyn. Zastosowałem sprężyny od rozrządu jakiegoś silnika typu diesel. Fale na równiarce mogą powstawać z powodu złego ustawienia noży względem blatu zdawczego - noże za wysoko. Wypoziomuj względem wału-noży dolny blat, potem oba górne blaty (też względem wału) tak, aby noże wystawały tylko tyle, żeby nóż przesuwał liniał o 3-4 mm. Poczytaj jest to na Forum. Sprawdź łożyska wału i inne luzy. Odbierany materiał z grubościówki należy ostatnie centymetry (kiedy materiał mija wałek podawczy) unosić do góry (wyraźnie ale nie za wysoko). Kiedy materiał sciąga Ci na któryś bok, podawaj materiał w tę samą stronę (to jak zimą w samochodzie, kiedy wychodzisz z poślizgu). Blaty muszą być gładkie i śliskie. Pomyśl nad osłonami i klinem do pilarki. Zastosuj dłuższy pasek klinowy aby silnik nie przeszkadzal w funkcji grubościówki. Melduj o postępach,...

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maja 2015, 07:31:11 czas Polski »
Dziękuję. Robiłem próbę działania i deska była gładka tylko na końcu jedna fala ale to myślałem że po prostu za szybko i źle włożone w grubościówke a od innych czynności nie było pasków

Offline def

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maja 2015, 07:37:29 czas Polski »
,.... może być i tak, że końcówki dociskowych wałków "zamarzły" (zardzewiały) w swoich gniazdach i podniesione nie wracają -dociskają materiału. Masz do nich łatwy dostęp, są na wierzchu krótko przy łożyskach wału.

Offline gołąb

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Maja 2015, 19:44:40 czas Polski »
To nie jest ta maszyna od Jarka szwagra?

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Maja 2015, 19:53:53 czas Polski »
Jest jest. Dobrze zgadujesz.

Offline gołąb

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maja 2015, 20:29:09 czas Polski »
Nie zgaduję tylko widzę :).
Szkoda, że szwagier Jarka przed sprzedażą nie sprawdził maszyny i ew. nie wyregulował czego trzeba żeby nowy użytkownik mógł maszyny używać. Ale może coś doradzą, znają maszynę to powinni coś podpowiedzieć. 

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Maja 2015, 21:11:43 czas Polski »
Szwagier pana Jarka przywiózł ją na dniach i nie miał czasu wyregulować  i odpicować maszyny a gdyby odpicował i wyregulował wszystko na cacy. Cena by poszła sporo w górę. Ale myślę że jest to dobra maszyna. Dzisiaj sporo z tatą ją czyściłem, dokręcałem i sprawdzałem. Myślę że to wina ostrości noży i ich ustawienia. Dzisiaj albo jutro dodam zdjęcia z dzisiejszej pracy.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2015, 21:16:01 czas Polski wysłana przez Krystian Adam »