25 Czerwca 2026, 21:04:29 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do frezarki  (Przeczytany 15209 razy)

Offline prezio

Odp: Stolik do frezarki
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Maja 2015, 10:02:34 czas Polski »
Frez T-track pomoze
http://m.ebay.com/itm/221534289930?_mwBanner=1

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline robson

« Odpowiedź #46 dnia: 10 Maja 2015, 10:28:52 czas Polski »
Konkretnie taki'' rowek teowy'' możesz zrobić przy użyciu samej pilarki robiąc to np. ze sklejki .
1 elementy teowe wycinasz na pilarce
2 podklejasz całym paskiem sklejki od tyłu

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #47 dnia: 10 Maja 2015, 11:07:29 czas Polski »
No można się bawić w klejenie, ale w przypadku litego to za dużo zabawy chyba wyjdzie. A na lokalnym rynku ktoś spotkał taki frez?

Offline prezio

« Odpowiedź #48 dnia: 10 Maja 2015, 11:30:08 czas Polski »
Zamow na Ebay'u - mala wartosc nie ma cla;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline molu

« Odpowiedź #49 dnia: 10 Maja 2015, 11:59:46 czas Polski »
A na lokalnym rynku ktoś spotkał taki frez?

Cmt ma w ofercie. Ale cenowo korzystniej z ebaya. Jedno ale.. cmt ma trzpień metryczny, 12mm, ebayowy frez jest calowy - 1/2" (12.7mm). To już chyba lepiej poszukać na ebayu freza z trzpieniem 1/4" (6,35mm). Bez problemu można kupić tulejkę redukcyjną 8mm/6,35mm. A frezów teowych z trzpieniem 1/4" nie brakuje  - link

T.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Maja 2015, 12:05:32 czas Polski »
Kwita Jak zrobiłeś ten rowek Teowy
...chciałem kupić gotowy profil teowy aluminiowy ale nie było ostatnio na allegro, frezu nie miałem aby zrobić w drewnie, wysokość tej listwy nad "skrzydełkami wychodziła mi ok 55-56mm więc policzyłem wszystko na śrubę M8 z łbem sześciokątnym, rozciąłem na pile na dwa paski po 24mm, następnie na stoliku frezarki frezem palcowym 8mm na wysokość 6mm, wgłąb 2,6mm. Przykleiłem dwa kawałki do prowadnicy z dystansem sklejki 8mm(faktycznie ma 8,2mm). Śruba chodzi swobodnie i za darmo. Więcej czasu zajęło mi dokładne ustawienie piły i frezarki (15 minut), cięcie i frezowanie moment.
Kiedyś widziałem na filmiku, gość robił to w litym drewnie na dwa razy, najpierw frez palcowy a później płytkowym(chyba tak się nazywa)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2015, 12:08:05 czas Polski wysłana przez kwita »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Maja 2015, 12:15:58 czas Polski »
Wczoraj zacząłem robić podnoszenie do frezarki. Wykonane w całości ze sklejki 18mm, pręt M12, nakrętka "zatopiona" pomiędzy dwoma płytkami sklejki. Całość jeszcze do góry nogami, ale działa (podnośnik podpatrzony z jakiegoś filmu, dostosowany wymiarami do mojego Parkside. Na szybko wymyśliłem sobie wykonywanie kółek w sklejce, nawiercony otwór 6mm w elemencie przytrzymującym i frezowanie na dwa razy. Kółka wychodzą idealne

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #52 dnia: 10 Maja 2015, 13:15:42 czas Polski »
Świetna realizacja :D Gratuluje pomysłu i projektu :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline robson

« Odpowiedź #53 dnia: 10 Maja 2015, 13:24:34 czas Polski »
Bardzo dobry prosty i skuteczny pomysł windy frezarki :)
Co do rowka to zrobiłeś tak jak opisałem to wyżej  :o czytasz w myślach czy jak?  ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Maja 2015, 19:10:59 czas Polski »
Co do rowka to zrobiłeś tak jak opisałem
...moja tarcza w stacjonarnej pile robi lekkie V, musiałbym zrobić zagłębiarką. Szybciej było frezem, i jest pełny kąt prosty
Świetna realizacja :D Gratuluje pomysłu i projektu :)

dzięki za motywację... Jeszcze czeka regulacja przykładnicy, docisk materiału przy przykładnicy, frez równoległy w stole do np. kątomierza i włącznik elektromagnetyczny ;-). trochę tego jest

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Maja 2015, 20:26:10 czas Polski »
A możesz dać fotkę tego rowka - chodzi mo p zdjęcie od czoła żeby było widać przekrój klejenia.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maja 2015, 21:19:30 czas Polski »
Tutaj widać najlepiej. Trochę słabo widać ten czerwony, są cyfry 1 i 2 ale ta listwa pierwotnie miała mieć wysokość 55mm, w tej chwili jest z dwóch części, 24mm wysoka, gr.18mm. Widać na zdjęciu klejenie. Główna grubość przykładnicy też jest 18mm

Offline prezio

« Odpowiedź #57 dnia: 10 Maja 2015, 21:24:31 czas Polski »
Hihihih - faktycznie - zrobione na podwojnym frezowaniu z kazdej strony ;)
------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Maja 2015, 21:42:13 czas Polski »
Takie miałem też długości śrub, jak przyjdzie jeszcze zderzak to akurat. Taki frez T-owy trochę kasy kosztuje, jak nie robię tego zarobkowo to po co... :D Są jeszcze inne pasje, znacznie droższe niż stolarstwo

Offline grabki91

« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2015, 21:52:17 czas Polski wysłana przez grabki91 »