25 Czerwca 2026, 11:30:53 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do frezarki  (Przeczytany 15207 razy)

kwita

• Gość
Odp: Stolik do frezarki
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Maja 2015, 21:54:44 czas Polski »
...jakby ktoś szukał rozwiązania na włącznik(uchwyt rury 40 bądź 50). Wkurzyło mnie zakładanie opasek i cięcie. Teraz jest wielokrotnego użytku ;D

Offline grabki91

« Odpowiedź #61 dnia: 10 Maja 2015, 21:56:07 czas Polski »
z góry przepraszam za zdjęcia ale nie wiem co jest grane... dodaje link do miniatury na forum i nie chce mi załadować... Jak jest to problem proszę o usunięcie a ja się postaram dodać jeszcze raz

kwita

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Maja 2015, 21:58:07 czas Polski »
z góry przepraszam za zdjęcia ale nie wiem co jest grane... dodaje link do miniatury na forum i nie chce mi załadować... Jak jest to problem proszę o usunięcie a ja się postaram dodać jeszcze raz
Tak swoją drogą to możesz spokojnie założyć swój wątek, tak samo jak wątek przedstaw się ;-). Nikt później Twoich zdjęć nie znajdzie

mily68

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Maja 2015, 22:41:37 czas Polski »
Popieram przedmówcę. Może ktoś będzie potrzebował Twojej pomocy i wtedy dobrze byłoby wiedzieć kim jesteś i skąd (o zanikającym zwyczaju przywitania się nie wspomnę) :)

Offline Chris300m

« Odpowiedź #64 dnia: 11 Maja 2015, 11:14:38 czas Polski »
Kwita wspaniała robota. Nie będę ukrywał, że jest to dla mnie inspiracją do wykonania takiego stolika. Mam pytanko, w jaki sposób jest to wszystko mocowane do stołu, nie widać żadnych wkrętów..

kwita

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Maja 2015, 14:58:41 czas Polski »
Winda jest już przykręcona  :) dwoma śrubami Mi na wylot do stolika. Cały stolik przyłapany jest ściskami. Być może powstanie jeszcze kiedyś szafka. Cieszę się że się podoba

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Maja 2015, 17:17:10 czas Polski »
Dołącz kilka zdjęć całości.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Maja 2015, 21:57:02 czas Polski »
Jak tylko znajdę czas to postaram się skończyć jak najszybciej i wstawić fotki całości. Ostatnio mam tyle pracy, że śpię po 4-5 godzin

kwita

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Maja 2015, 22:38:52 czas Polski »
Wkurzyłem się na krzywy tekstolit w blacie, wymieniam blat na sklejkę, właśnie się skleja...padam na "twarz" ale coś zawsze trzeba porobić w warsztacie ;). Żona się śmieje, że miałem odpocząć ale na to zawsze znajdę jeszcze trochę...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Maja 2015, 23:34:22 czas Polski »
W związku z tym, że tekstolit okazał się krzywy(po zmontowaniu był wklęsły na środku na 3 mm), postanowiłem zrobić cały blat ze sklejki 10mm i 12mm o wymiarach 800mmx600mm:
-górna sklejka 10mm, wycięty otwór 35mm i otwory trzymające frezarkę;
-dolna sklejka 12mm, wycięty otwór na podstawę frezarki oraz 3 nagwintowane nakrętki z pazurkami.
Całość sklejona tworzy blat 22mm, w części przedniej ceownik aluminiowy(wysokość ceownika alu 10mm) stąd wysokość sklejki.
Reszta elementów, czyli przykładnica, ograniczniki, winda do frezarki pozostaje bez zmian. W międzyczasie zacząłem robić przykładnicę kątową do blatu frezarki(element ślizgowy do przykładnicy będzie z drewna bukowego, jest już przycięty ale muszę idealnie dopasować)...
Reszta w miarę wolnego czasu :)

Mam pytanie do kolegów:czym wkleić ceownik alu? czy może lepiej przykręcić?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #70 dnia: 14 Maja 2015, 08:05:10 czas Polski »
Fajne to :) Jednak płyta stolarska robi robotę. Ja ceownik zamontowałem w MDF wkrętami małymi. Żeby wkręt się ładnie schował to po nawierceniu pod średnicę wkręta delikatnie rozwierciłem jeszcze pod średnicę łebka wkręta.

A z czego masz zrobioną prowadnicę co chodzi w ceowniku?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Maja 2015, 08:19:23 czas Polski »
Ceownik można wkleić na klej epoksydowy dwuskładnikowy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Maja 2015, 08:33:33 czas Polski »
Łeee ubiegliśta mnie ;)
Wystarczy przykręcić :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #73 dnia: 14 Maja 2015, 08:36:14 czas Polski »
ladana robota
jedyna uwaga to taka , ze jest to sklejka nie plyta stolarska

kwita

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Maja 2015, 11:13:10 czas Polski »
Ceownik można wkleić na klej epoksydowy dwuskładnikowy.
...tak szczerze to miałem na myśli taki klej ale wolałem nie eksperymentować choć różne rzeczy na to kleiłem i jestem zadowolony. Wkręty też potrafię ładnie schować, mam fajny fazownik pod łby wkręcane ale jednak zawsze będą tam się brudzić od pyłu i wiórów.
Stolik niby skończony ale jeszcze te drobne rzeczy zajmują najwięcej czasu:
-wyłącznik elektromagnetyczny i obudowa do niego
- odciąg do odkurzacza
- listwa bukowa do przykładnicy kątowej
- dociski materiału do stolika i przykładnicy
- w niedalekiej przyszłości jednak szafka pod stolik z szufladkami na akcesoria, frezy...