26 Kwietnia 2026, 17:16:37 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 44770 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #195 dnia: 19 Lipca 2015, 11:58:39 czas Polski »
Zawsze śmieszy mnie, że narzekają na nie polskie firmy w Polsce ci, którzy wyjechali za granicę. .. korzystając przy tym z tego,  że będąc w EU mają socjal na,  który zapracowali obcy. ... I nie,  nie lubię uni (z wielu względów ), ale naprawdę trzeba się natrudzić, by nie zobaczyć,  że w Polsce jest ogólnie dużo lepiej.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Nie narzekam na nie polskie firmy tylko dziwi mnie ze statystyki dotyczące rozwoju polski opiera się na osiągnięciach zagranicznych spółek podczas gdy wojsko polskie, służba zdrowia Praktycznie nie istnieją.  Nie mydlcie sobie oczu wyremontowanymi placówkami czy rynkami miast za unijne pieniądze bo to nie rozwój.  To 'remont ' kraju który wymaga odbudowy od podstaw. Co z tego że szkoła jest odnowiona jak nie ma pieniędzy na jej utrzymanie? Zwalnia się nauczycieli a trawniki maluje na zielono. Siłą rzeczy świat się rozwija więc polska również.
Nigdy nie korzystałem z socjalu.  Z kraju wyjechałem bo zarówno ja jak i moja żona jesteśmy Chorzy i pewnie za kilkanaście lat nie będziemy w stanie pracować zawodowo więc korzystamy z okazji aby zarobić na tę część naszego życia która lekka nie będzie.  Więc nie mów mi że narzekam na cokolwiek. A jeśli tak jest to mam prawo bo co to za kraj którego nie stać na leczenie obywateli a rodzicom zabiera dzieci.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #196 dnia: 19 Lipca 2015, 12:06:27 czas Polski »
Drogi Przeniek.
Jest wysoce niesprawiedliwe że tak generalizujesz. Zarówno ja jak i moi znajomi nie jesteśmy na socjalu i nigdy nie byliśmy. Jedynie dwie asoby były przez kilka miesięcy  i to tylko z powody utraty pracy, ale zaraz po znalezieniu zajęcia zrezygnowali, i to ku wielkiemu zdziwieniu urzędnika że tak robią. My POLACY bardzo ciężko pracujemy żeby zarobić na życie.
A odnośnie wypowiedzi akwa-stolarz to ubolewam nad tym że ma niestety rację.

Offline przeniek

« Odpowiedź #197 dnia: 19 Lipca 2015, 12:47:56 czas Polski »
Wbiłem kij w mrowisko :)
Polacy zupełnie nie rozumieją pojęcia socjal. Socjal to nie tylko  życie na koszt społeczeństwa. Socjal to wszystko to co bierzesz a składa się reszta  społeczeństwa. ...dlatego nazywa się to socjal. .. nie od minimum socjalnego. Socjal to służba zdrowia publiczna, szkolnictwo itd... U ludzi rządzący wzbudzili poczucie,  że do lekarza i na emeryturę chodzą za swoje bo płacą tzw ZUS . ..ale to niestety nie za swoje ale za kapitał innych, bo jak nie pracujesz to nie płacisz. Płacisz to w USA. .. a to jest jedyny kraj z G8 gdzie w granicach pracują lekarze bez granic. To wszystko co wychwalacie na obczyźnie,  w Polsce nazwa się uciskiem Państwa. To że tam jest tak dobrze, a w Polsce zawsze nie tak wynika z tego, że społeczeństwa protestanckie umieją żyć w społeczności, a Polacy nie. Polacy są sprytni, ciężko pracują, nawet są gotowi na duże poświęcenia. ..ale nie potrafią, żyć w społeczeństwie. Wojsko polskie.. ostani raz z Sobieskim mieli coś do powiedzenia i nie wyszło to Polsce na dobre per saldo. Z resztą Sobieski sam na Wiedeń nie ruszał . Nie ma się co łudzić, że odeprzemy sami jaki kolwiek atak w przewidywalnej przyszłości.  Służba zdrowia. .. polecam pójść do publicznego szpitala np w we Włoszech . ..  Pojęcie narodu jako państwa stworzył Napoleon . To młoda koncepcja i na pewno nie wieczna.  Mówienie polskie banki , firmy  itp. jest śmieszne , bo nie możliwe do przeprowadzenia.  Jest dużo średnich i małych przedsiębiorców rodzinych i przez to Polskich. To powinno być wzorem. ..nie Polskie Niemieckie czy jakieś,  a rodzinne. W Polsce dobrze zapowiadały się Skoki. ..a jak wyszło. ..cóż.  .. myślicie że jest jakieś duża korporacji na świecie narodowa ?  Zaczynamy żyć w świecie korporacji czy chcecie czy nie. 
Śmieszy mnie to co napisałem,  bo jak może martwić się o Polskę i wyjeżdżać bo się nie da żyć... przez zagraniczne firmy co przejmują Polski majątek. Polska źle korzysta z dotacji unijnych, źle buduje odpowiedzialność społeczną, ale nie zmienia to faktu, że od lat 90 żyje się nieporównywalnie lepiej. Tylkl glupiec tego nie widzi. W tzw krajach zachodu przez wiele lat po ww2 było bardzo biednie. .. dobrze jest od lat 80, chyba niewiele osób to widzi. Emigranci malkontenci pielęgnują tylko swoje tęsknoty i uzasadniają przed sobą ciężka decyzję życia z dala od rodziny. Nie ma prawa narzekać ten co ucieka ze statku i mówi z suchego lądu, że kapitan źle trzyma ster. Kropka, bo sądzę że nie przekonam i tak nikogo.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 19 Lipca 2015, 13:01:39 czas Polski »
Przeniek , błędnie rozumiesz nasze wiadomości, przynajmniej moje. Masz rację, że żyje się nieporównywalnie lepiej niż 20 lat temu. Anglia nie ucierpiała w drugiej wojnie, i nie była zaraz po tym duszona przez Rosję tak jak Polska.  Zdaje sobie z tego sprawę, że gdyby nie wojna, to polska z swoimi zasobami oraz pracowitością naródu byłaby teraz dominującym państwem w Europie (Przynajmniej jednym z kilku) i nie podwazam tego. Nie wytykam również palcami z tonacego statku. Przeciwdzialam obłudzie ktora ma miejsce w naszym kraju. Jeżeli ty tego nie dostrzegasz to cytując twoje słowa "tylko głupiec tego nie widzi". Pozdrawiam z nad wyraz dzisiaj Słonecznej Anglii

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #199 dnia: 19 Lipca 2015, 13:09:54 czas Polski »
No tak. czytam że kolega przeniek nie doświadczył emigracji i nie zdaje sobie sprawy ze złożoności całego problemu.
Zachęcam do przeczytania całęgo wątku bo wiele osób napisało dużo interesujących rzeczy.
Pamiętaj że będąc za granicą i kożystając z tzw socjalu to my również to płacimy podatki i kredyty, a emigranci to nie tylko osoby które wyjeżdżają, zarabiają gotówkę, niepłacąc podatków, przywożą kasę do polski i jeszcze narzekają jak to im żle.
A co złego w tym że wiele osób tęskni do kraju gdzie nie mogli się odnależć?
napisałeś

"Śmieszy mnie to co napisałem,  bo jak może martwić się o Polskę i wyjeżdżać bo się nie da żyć"

Motywy wyjazdu są różne. Niekoniecznie dlatego że nie da się żyć. A martwić się można i wiele dla Polski można zrobić również na emigracji.
Począwszy od zastrzyków finansowych dla rodzin i pośrednio dla lokalnej ekonomii, a skończywszy na budowaniu dobrej opinii i zdania o nas Polakach.

Pozdrawiam.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 19 Lipca 2015, 13:40:03 czas Polski »
http://telewizjarepublika.pl/Kulisy-manipulacji-odc-75-201415,video,1646.html#.VauL072tbqB
Polecam obejrzec i już się nie Udzielam w wątku który burzy miłą forumową atmosferę

Offline przeniek

« Odpowiedź #201 dnia: 19 Lipca 2015, 18:15:42 czas Polski »
To ja wziose toast za wszystkich w wątku i poza jego granicami. ..toast dobrym czeskim piwem, na byłej niemieckiej ziemi (jak to mawiali w RFN do późnych lat 70... pod czasowym zarządem Polski :) )
Na zdrowie!
PS.  Na szczęście toast pięknym w polskim języku :)

Offline prezio

« Odpowiedź #202 dnia: 19 Lipca 2015, 18:50:54 czas Polski »
Hmmm, czytam i sobie tak myske jak to co  niektore osoby nie do konca potrafia dostrsec drugi koniec kujka jakim jest polskosc. Bedac na emigracji zawsse sie jest i bedzie Polakiem. Zarowno z tesknoty, jak i z faktu ze w danym kraju zawsze beda uwazac cie za obcokrajowca. Jednakze tolerancja tutaj (co do mnie to Szkocja) jest duzo wieksza niz w PL. Mozna mieszkac za granica i dbac o Polske, wspierac, pomagac, uzzielac sie. Kazdy z nas teskni i zapewne gdyby nie powody ktore spowodowaly wyjazd, chetnie by w Polsce pozostali. Ale zyc trzeba i przedewsaystkim nalezy zadbac o spokoj i bezpieczenstwo swoje, rodziny i pozniej kraju. Tak, tak , wpierw ja i rodzina, pozniej kraj. Z prostej przyczyny, aktualnie kraj (czytaj w duzym stopniu rzad) nie wspiera emigrantow, wiec sami jestesmy skazani na siebie i musimy dbac o siebie. I pozniej wspieramy Polske w rozny sposob, chociazby pomagajac rodzinie czy to finansowo czy inaczej. Co do socjalu tom (przeniek) nie zgodse sie ze darmowa skuzba zdrowia to socjal. Ona nie jest darmowa, bo finansowana z ubezoieczenia , ktore kazdy pracujacy czlowiek w uk placi, ja rowniez. I jest to znacznie wiecej jiz w PL. Co do jakosci, coz, trseba dobrze trafic, ale napewno nie czeka sie do specjalistow 12 miesiecy czy dluzej. Co do innych rzeczy, rowniez placimy podatki (duzomwieksze niz w Polsce, bo nie dosc ze dochodowy to jeszcze lokalne council'owe, ktore samrownie cholernie wysokie). Co  do kosztow zycia, nie sa male, bo za wszystko praktycznie trzeba placic, z wyjatkami. A pojecie socjalu, coz. Sa tacy co korzystaja z niego, bo im sie nalezy bedac czescia systemu fifnansowego panstwa, czyli placa podatki. Niestety sa politycy (cameron) co chca zeby im placic nie dajac nam nic wmzamian. Coz zycie. Jednakze, w ogolnym rozrachunku, kraj na emigracji (mowie o uk) bardaiej dba o czlowieka niz rzad wnPL. Tak, Polska sie rozwija, amprzy tymmrosnie wielka przepasc miedzy bardzo bogatymi i biednymi i za duzo po srodku nie ma. Co z tego ze miasta piekne, ulice zrobione, jak idsie sie do urzedu i patdza na ciebie z byka, w szpitalu ciezkomsie leczyc, specjalista zan12 miesiecy, a pensja starcza na czynsz. To jest tak jak pojsc w pieknym garniturze na przyjecie, nie myjac sie i smierdzac bo na mydlo nie straczylo, a garnitur zafundowala unia. Czasami warto pogadac z emigrantami i popytac czemu sie wyniesli, moze wtedy zrozumiesz.

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Arek15

« Odpowiedź #203 dnia: 19 Lipca 2015, 21:38:49 czas Polski »
ja też w uk, i musze powiedzieć że przyjechałem tylko po to by zaoszczędzić, każdego dnia myśle coraz bardziej o powrocie, rodzina, kraj- czuc się jak u siebie =bezcenne, co do tolerancji to nie jest kolorowo-kilka razy usłyszałem żebym wracał skąd przyjechałem bo zabieram prace tutejszym. z drugiej strony patrząc to jednak chce się tu siedzieć bo jak pracujesz ciężko to ma to odwzorowanie w gotówce-na narzędzie które kupuje nigdy nie było by mnie stać-to z serii przyjemności, a co mówiąc powarznych inwestycjach np. o budowie domu ? kupnie ziemi - dla większości młodych w polsce to takie kwoty że aż się kręci w głowie , a tu odkładsz i widzisz że kupka rośnie i może własny domek w pl powstanie za kilka lat. a tak to w pl staraj się o kredyt, być zatrudnioonym na umowę o pracę żeby go dostać no i potem spłacaj... ja mam 25 lat gdybym wziął na 30 lat hipoteczny to w wieku 55 mogłbym powiedzieć że dom jest mój=dramat, dlatego wyjechałem

marek_b

• Gość
Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #204 dnia: 19 Lipca 2015, 21:49:36 czas Polski »
Uważam że największe nieszczęście naszego kraju, to zafundowana nam przymusowa emigracja młodych ludzi, spowodowana biedą w kraju i złą dystrybucją dochodu narodowego.
Utrzymaniem grup pasożytniczych, strasznym rozwarstwienie płac takim jak w krajach III świata.
A importujemy sobie innych, nie piszę jakich bo chyba nie jest to temat do rozmów na tym forum.

Offline prezio

« Odpowiedź #205 dnia: 19 Lipca 2015, 22:01:50 czas Polski »
Wszedzie jest brak tolerNcji. Mowia ze zabierasz im prace. Hmmm. Niejednokrotnie widzialem jak brytole nie chcieli pracy bo im uwlacza albo za malo placa, a polak poszedl pracowac i to jeszcze bardziej wydajniej. Nie kradniemy 9racy, tylko idziemy tam gdsie ja daja, a to ze brytol nie chce jej przyjac, jego blad, sa za bardzo zmanierowani, a niejednokrotnie sa tepi zeby dobrze robote wykonac.

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #206 dnia: 19 Lipca 2015, 22:17:37 czas Polski »
Obejżałem ten film o którym było wspomniana kilka wypowiedzi wstecz.
oto link

https://www.youtube.com/watch?v=OgM_lHF1lu4

Dziekuję akwa-stolarz za informację że tam jest
 Bardzo ciekawy dokument, pokazujący problem emigracji i dylematy związane z emigracją.

Pozdrawiam

Offline Arek15

« Odpowiedź #207 dnia: 19 Lipca 2015, 22:45:33 czas Polski »
dokładnie prezio, brytyjczycy którzy coś wynieśli ze szkoły są tego swiadomi, a tutejsi beneficiarze nas oskarżają i zabieranie pracy , a jak go zapytasz czemu nie pracuje za minimum to on ci powie że musiał by dostać min 500 funtów na tydzień ż eby mu się opłacało. jednym słowem uk sobie "wychowało" grono ludzi którzy czterech liter do pracy nie zamierzją ruszyć , a mój tax muszę takich utrzymywać...znam kilka rodzin których biznesem są dzieci... żal jak na to patrze

Offline prezio

« Odpowiedź #208 dnia: 19 Lipca 2015, 22:54:23 czas Polski »
No niestety tez znam takich, ale to sie niedlugo skonczy, bo juz ciagaja za child benefity

------
Robert

marek_b

• Gość
Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #209 dnia: 20 Lipca 2015, 07:33:33 czas Polski »
Może, oprócz faktycznie kompletnego lenistwa (politechniki w UK większosć kolorowi, bo ciężko :), ma na to wpływ jak w poniższym artykule. Przecież dopłata do obcokrajowca to nieuczciwa konkurencja, zaczyna to i nas dotyczyć, Pani w sklepach smieciowych ma 800 zł na rękę a OBCY hm krajowiec 1600 bo ja do tego dołożę, czyli rząd "da" .
Może też się obudzimy i się z tym nie zgodzimy, zbliżamy się powoli  i nieuchronnie do chorego modelu dopłat i redystrybucji dochodu przez państwo, niedługo będą przymusowi emigrańci i ich będziemy utrzymywać już zawsze, jak w UK, Szwecja.
Poniżej artykuł.
============================================================
„Rzeczpospolita”: Ukraińca zatrudnię

Napięta sytuacja na Ukrainie powoduje, że polscy przedsiębiorcy zgłaszają w agencjach pracy tysiące ofert dla pracowników z tego kraju – informuje „Rzeczpospolita”.

Przepisy pozwalają na zatrudnienie pracownika z Ukrainy na sześć miesięcy w ciągu roku i takie kontrakty są z nimi podpisywane. Krótsze byłyby dla przedsiębiorcy nieopłacalne.

Rekrutujący do pracy są przekonani, że gdyby rząd zdecydował się na dalsze rozluźnienie zasad, to zainteresowanie pracownikami ze Wschodu wzrosłoby kilkakrotnie. Resort pracy podchodzi jednak do tego ostrożnie.

NA DNIACH WCHODZI RZĄDOWY POLSKI PLAN POMOCY OBYWATELOM UKRAINY TYPU DAJ „WĘDKĘ NIE RYBĘ”

PROBLEMEM BYŁA WYSOKOŚĆ WYNAGRODZENIA NAJNIŻSZEGO W POLSCE 1620 ZŁ BRUTTO , RZĄD PRZESKOCZYŁ TO DECYDUJĄC SIĘ DO KAŻDEGO ETATU DLA UKRAIŃCA W POLSCE DOPŁACIĆ NETTO 800 ZŁ

POMYSŁ ŚCIĄGNIĘTY WPROST Z WIELKIEJ BRYTANII TAK ZWANA DOPŁATA DO PŁACY MINIMALNEJ TYGODNIOWEJ „TAX CREDIT”

* jak to działa w G.B poczytaj tu link

https://miziaforum.wordpress.com/wielka-brytania-praca-pomoc-zasilki-od-a-do-z/

JEST TO DOPŁATA DO MINIMALNEJ WYPŁATY CO TYGODNIOWEJ Z BUDŻETU G.B OKOŁO 50 FUNTÓW

Nie dziwię się że wzbudziło to gigantyczne zapotrzebowanie na pracownika ze strony polskich przedsiębiorców , zyskają tysiące pracowników którzy będą ich kosztowali minimum za które Polak by nie pracował a i Ukrainiec też , ale dotacja 800 zł netto do wypłaty spowoduje że za dotychczasową pracę płatną 1200 zł – 1620 brutto – w portfelu pracownika ze wschodu na koniec miesiąca FIZYCZNIE I NAMACALNIE BĘDZIE 2000 DO 2100 ZŁ

=============

oto tajemnica nagłego zainteresowania się pracownikiem ze wschodu a i odpowiednio wielkim zainteresowaniem pracowników z Ukrainy

ale to są już takie szczegóły nie istotne dla Polaków którzy nie są pracodawcami

* w wielkiej brytanii nazywa się ten system rozdawnictwa „Tax credit” roboczo a potocznie w śród pracodawców „dotowanie prywatnych przedsiębiorców z budżetu państwa”

SYSTEM BARDZO KORZYSTNY DLA GOSPODARKI BO POZWALA WPROWADZIĆ W OBIEG LEGALNIE BEZ ZARZUTÓW O BOLSZEWIZM WIELKICH KWOT KTÓRE NAPĘDZAJĄ GOSPODARKĘ POPRZEZ WIĘKSZĄ ILOŚĆ PIENIĄDZA PRZEZNACZANEGO NA ZAKUPY PRZEZ PRZECIĘTNEGO BRYTOLA..

TO BARDZO WYDAJNY I DOBRY SPOSÓB NA POMPOWANIE DUŻYCH PIENIĘDZY W GOSPODARKĘ UKRAINY KTÓRA JEST W ZAPAŚCI

ps. program nie jest przeznaczony dla polskiego pracownika w Polsce