25 Kwietnia 2026, 04:40:15 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 44743 razy)

a13

• Gość
Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Maja 2015, 08:00:36 czas Polski »
A jeśli chodzi o okres międzywojenny to nie wierz w mity, bo nawet Gdyni bez pomocy z zewnątrz nie udało by się zbudować. Polska wtedy była bardzo biedna, a ludzie w dużej większości jeszcze biedniejsi.
Tutaj zgoda, bezpośrednie opisy osób jakie żyli wtedy to potwierdzają, bieda, wyzysk nie wszyscy kochali Marszałka. W latach 80 znałem kilka osób które obecnie byłyby uznawane za "komuchów", ale żyli wtedy !! I niestety źle się wyrażali o tych czasach.

To podobnie jak z obecnym zmarłym Bartoszewskim im dłużej żył tym większa leganda, w końcu koledzy umarli, nie mogli mieć innej narracji.

Zapomnieni - Anna Walentynowicz i wielu innych - wróg PoPisów.

Jak łatwo dać się manipulować, słuchając i czytając tylko główne lisowskie media, zaliczam do nich i Księdza Rydzyka.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #136 dnia: 21 Maja 2015, 08:49:00 czas Polski »
Paweł 46
To nie do końca tak jest. Jeśli fabryka należy do Polsiego kapitału to po pierwsze i najważniejsze nikt nikt będzie się bał tego że ją ktoś zamknie i przeniesie produkcję do Chin ( a przynajmniej prawdopodobieństwo takie jest mniejsze) a po drugie w podświadomości pracowników jest że pracuje się dla swojego, a to jest bardziej motywujące.
Sprawa zysków i tego jaguara co kupi ssobie Kowalski. Kowalski jak zarobi i kupi jaguara to kupi gow Polsce a salon odprowadzi od tego poodatek no i da pracę ludziom którzy tego jaguara sprzedadzą. Też od nich odprowadzi podatek. a potem ci ludzie kupią pralke lub telewizor, no i znowy następni odprowdzą podatek i dadzą prace innym itd. Natomiast obcy kapitał wyśle te zyski do NIemiec, Francji itd, i tam napędza się gospodarkę. Mowisz że NIemcy , czy Szwedzi sprzedali coś komuś, ale zastanowić się trzeba ile inwestycji mają w innych krajach. Jeśli jest zachowany balans to jest to taka sytuacja ma rację bytu. A Polska? Ile inwestycji mamy poza granicami? I tu jest problem. Byliśmy wielokrornie jako kraj sprzedani, przez Anglików, Francuzów czy Amerykanów. W tej chwili jesteśmy jak w potrzasku.
Nikt chyba nie wierzy że Niemcy nie dogadały sie z rosjanami co  do rozbioru Ukrainy. To samo może, powtażam może się stać z nami. wystarczy że Kapitał zagraniczny zostanie wycofany no i leżymy.
 Co do pracy na rolnictwie. A co się stanie jeśli Unia zdecyduje o nie przyznaniu lub zmniejszeniu  dotacji? Ty masz dom a ja mam rodzinę na wsi i wiem jak ciężko jest poradzić sobie bez kredytów. Wiele gospodarstw m sprzęt, wygląda profesjonalnie, ale oparte to jest na kredytach. I znowu wracamy do tego że od kredytu trzeba zapłacić odsetki bankowi, który jeśli jast obcym kapitałem to prześle je do swojego kraju.

No i na koniec sprawa pieniędzy zarobionych przez emigrantów. NIkt nie robi porównań ile mieszkań wybudowało państwo, a ile wybudowano przez ludzi pracujących za granicą. A zapemniam cię że są rejony w kraju gdzie ludzie przeszliby w stan wegetecji bez pomocy finansowej rodzin prcujących za granicą. My emigranci wpompowujemy duże pienądze w gospodarke, tylko nikt o tym mówić nie chce.

Uff. Ale się rozpisałem.

Miłego dnia i pozdrawiam

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #137 dnia: 21 Maja 2015, 10:02:02 czas Polski »
Dobrze, że jest demokracja, mam nadzieję, że takie zaściankowe ograniczone myślenie nigdy nie dojdzie do władzy i nie zniszczy dorobku wolnej Polski.
Ja nie wyjeżdżam bo mi się taka Polska podoba i dobrze mi się w niej powodzi, ale gdyby taka opcja doszła do władzi i zaczęła izolować Polskę coś w stylu Polska dla Polaków, fabryki dla Polaków, banki dla Polaków itp to mocno bym rozważył taki krok.
Jedyne co bym dzisiaj zmienił w Polsce, to ograniczył wpływy czarnej mafii z Watykanu, tak żeby nie mogli wpływać na świeckie prawo w Polsce.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Maja 2015, 10:16:09 czas Polski »
No i cóż można wiecej dodać?
Twoja wypowiedź mowi sama za siebie. 
Dobrze że jest demokracja o ile jest wszystko po naszej myśli.  Czy " czarna mafia z Watykanu"  jak napisałeś choć ta wypowiedź mnie obraża jako katolika i osobę wierzącą czy inna mafia z Unii, to jaka różnica? Przecież jak napisałeś mam demokrację i wolność.  No to jak to jest? Mogą wszyscy równo jak w demokracji wypowiadać się czy nie? Coś mi sie tu nie zgadza. Dlaczego Unia wedlug ciebie moze ingerowac w sprawy polskie a ludzie wierzący nie? Jak różnica?
Pozdrawiam i mam nadzieje że dyskusja ze zejdzie z poziomu.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Maja 2015, 10:42:49 czas Polski »
Niech sobie ludzie wierzą w co chcą, ale niech otrzymują swoje kościoły za swoje składki, a nie z podatku WSZYSTKICH Polaków!

My emigranci wpompowujemy duże pieniądze w gospodarke, tylko nikt o tym mówić nie chce.

Chwała wam o wspaniali emigranci, że dzięki waszej ciężkiej pracy po za granicami naszego kraju, mam co do garnka włożyć.
Ale mam skromna prośbę. Zacznijcie pracować na trzech etatach, żebym nie musiał rano wstawać do pracy.

Offline prezio

« Odpowiedź #140 dnia: 21 Maja 2015, 10:57:27 czas Polski »
Hmmmm - czytam i czytam i oczom nie wierze.
Sami pokazujemy jacy jestesmy dla siebie mili, przyjazni i umiemy dyskotowac w sppokojnej atmosferze - upssss - to nie to forum - tutaj tego nie widze;(;(

Panowie i Panie;)
Nniezaleznie jaki jest kapital w Polsce a jaki nie jest, fakt jest taki, ze podatki daja funckjonowanie panstwu -, a ze sa zle rozdzielane, to insza inszosc.
Wszedzie, w kazdym kraju jest kapital zagraniczny i tego sie nie zmieni, no chyba ze kraj ma byc od izolowana banka - hmmm - jest takich kilka.
Pracujac za granica, nie placimy polskich podatkow i oddajemy je w kraju w ktorym pracujemy ,m ale tez korzystamy z przywilejow tego kraju. to samo kapital zagraniczny wPolsce.
Co do poslkiej firmy - sorki, ale jak myslisz ze |polska firma nie jest zdolna przeniesc swoj biznes za granice to sie mylisz - znam kilka co maja tam biznes, powiem wiecej, znam co niektore ktore sa zarejestrowane na Cyprze;(
Fakt - imigranci konsumuja polskie dobra, co daje dodatkowe pieniadze dla PL. Ale nie oszukujmy sie , nasze pieniadze wsppomagaja przedewszystkim jednostki - rodzine. A nie globalna gospodarke w PL, no moze odrobine bo wiecej konsumujac zwieksza sie produkcja.

Codo kosciola - nikt  nie chce obrazac katolikow - sam jestem wierzacym, ale w boga a nie kosciol - o ostatnich wydarzeniach jak Arcybiskup z Gniezna zabral ziemie parafii warta pare milionow za dlug 100tys zl uzywajac do tego oszustwa w formie naciagnietego pelnomocnictwa, to to zaczeyna mnie ciagle umacniac w przekonaniu ze kosciol to organizacja ale nie pozytku religijnego ale finansowego dla siebei i zeby nie uzywac mocnych slow nazwe ja "korporacja"

@Klo - niegniewaj sie ale twoje podejscie pokazuje dlaczego polacy nie moga dojsc do jakiegos statusu - 'pracuje na mnie na 3 etaty to nie beede musial sam pracowa' - rozumie ze tobylo zlosliwe i zartobliwe zarazem, ale zostalo pppowiedziane i to nazywa sie zawisc, niechec, wrogosc do wszystkiego co nie jest po twojej mysli.
Jesli chcesz zeby cie szanowano, szanuj innych. taka mala rada - skorzystasz lub nie - twoja sprawa.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Maja 2015, 10:57:47 czas Polski »
Ja prcuję na dwa etaty, razem żoną utrzymujemy trzy mieszkania,  wyremontowalismy dwa, wspieramy nasze mamy i staramy się wspomóc rodzeństwo. A swoje odsetki za kredyty zapłaciłem bankom. Wpakowalismy w ten sposób dziesiątki tysięcy złotych w gospodarkę.  I tkich jak my ludzi są setki. A kto wie czy jakiś promil z tych pieniędzy nie poszedl do piekarza który ten chleb dla ciebie wypiekł.
Wolałbym pracować i będę pracował w Polsce.
A jeśli chodzi o pieniądze na kościół z budżetu.  Zdaje się ze jesteśmy krajem prawo żadnym i takie mamy instrumanty. To nie Watykan ustanowił takie prawo tylko polski rząd.  Co w tym złego że ktos korzysta z instrumentów jaki daje prawo.  Mi się nie podoba że państwo dotuje inne aspekty życia ale szanuję to i nie robię nagonki. Jesli mi się to nie podoba to idę do wyborów,  a jeśli jask ok, to siedzę w domu i  nie narzekam.

Offline prezio

« Odpowiedź #142 dnia: 21 Maja 2015, 11:01:56 czas Polski »
aaa.... zapomnialem dodac ze na tej ziemi bedzie strefa ekonomiczna, wiec dzialki bardzo szybko poszybuja w gore - zyski rosna , jak w korporacji ;)
A przy okazji Lirorobert - nie dziw sie korporacja ze wysylaja zyski do siebie, ty robisz podobnie wysylajac kase do Polski - UK tez moze miec zal do ciebie za to ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2015, 11:03:56 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Maja 2015, 11:09:23 czas Polski »
Nie gniewam się Prezio. :)
Lirorobert, a czy nie pomyślałeś, że "pompując" pieniądze w Polskę, spłacasz dług, za to, że to właśnie ta Polska pozwoliła się Tobie wykształcić, zdobyć doświadczenie w zawodzie, wyleczyć z różnych chorób? Jakby nie było, to nie wszystkie lekarstwa były/ są odpłatne w 100%.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #144 dnia: 21 Maja 2015, 11:13:53 czas Polski »
Ależ oczywiście że tak. I robię to z radością.  Nie żałuję tego a nawet cieszę się że moge choc w ten sposób być użyteczny. Polska dała mi świetny start. No i to co uda się nam przywieźć do Polski w Polsce zostanie.

Offline prezio

« Odpowiedź #145 dnia: 21 Maja 2015, 11:30:24 czas Polski »
Co do wyksztalcenia i umiejetnosci - pamietajcie jedna rzecz - Polska kiedys dawala ograniczone mozliwosci i jak sami  sie postaralismy to mielismy wyksztalcenie. ja pamietam czasy, ze zeby isc na studia trzeba bylo zdac wiele egzaminow, co tez uczynilem. Ale to nie Polska za mnie zdawala tylko ja.
Przez ponad 20 lat pracy splacilem swoj dlug co do edukacji (patrz kredyty studenckie ktore sa uwarunolowane praca w danym kraju przez kilka lat). Placac podatki i ZUS , uwazam ze ten dlug splacilem i jezeli pompuje pieniadze do Polskie to nie dla Pl ale dla rodziny.
Mowicie ze jestemy wini cos Polsce - hmmm- cos napewno, ale zapytam inaczej, co Polska zrobila dla nas?
Zawsze bylo mowione od czasu komuny i wczesnieji powtarzane jest do dzisiaj - w tym  temacie nic sie nie zmienilo, co pokazuja te wypowiedzi - "Nie pytaj co Polska zrobila dla ciebie, Powiedz co ty robisz dla Polski" i nslawne slowa Gierka (do dzis cigle powtarzane przez innych uzywajac podobnych slow - " Pomozecie, Pomozemy" - to sa hasla PO, PiS i innych partii - bo kto jak nie my mamy im pomoc zarobic kase.

Uwazam , ze odpowiedzialnosc woobec Polski co do edukacji juz zostala dawno splacona przez wielu  z nas . nie mozemy byc nieowlnikami odpowiedzialnosci  jednokierunkowej. My tak ,a le kraj ma nas w d...ie - widac to po emerytach i sluzbie zdrowia najwiecej - chca zeby ludzie umierali a nie zyli wiecznie, bo jest to nieoplaclne - sppojrzcie na emeryturki, jak nie dozyjesz latek , to panstwo skorzysta z twoich pieniedzy - nie rodzina, panstwo. I nadall myslicie ze jestem Polsce cos winien?
Ja nie, uwazam ze swoj dlug dawno z nawiazka splacilem - jestem winien wiele mojej rodzinie i miejscu w ktorym mieszkam - dlaczego - bo tutaj zyje - i moje podatki powinny wspierac miejsce w ktorym jestem. A jezeli chce komus pomoc i wpompowac kase - to robie rto z wlasnej i nieprzymuszonej wooli a nie z obowiazku bycia zobowiazanym ;)
------
Robert

a13

• Gość
Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #146 dnia: 21 Maja 2015, 16:15:01 czas Polski »
Tak ogólnie to Polska dała "Dupy". Geremki, Kaczory trzy, Tuski, Szechtery, Lewandowskie, Błonie lista dłuuuuuuuuuga
nas sprzedały.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Maja 2015, 17:04:58 czas Polski »
Jesteś pewien, że jesteś na właściwym Forum? A tak w ogóle, to dobrze się czujesz?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Maja 2015, 18:09:39 czas Polski »
Myślę, że miał rację Jarek usiłując ochronić nasze forum stolarskie przed rozwojem wątków w kierunku polityki, religii i innych drażliwych tematów. Przeczytałem ponownie prawie cały wątek i stwierdzam, że stało się tak jak wszędzie - od ciekawej wymiany doświadczeń na emigracji zaczęły się aluzje do polityki, przekonań religijnych i wylewania politycznych jedynie słusznych frustracji. Zaczęło się wymienianie jedynie słusznych albo jedynie niesłusznych partii, pojawili się również ci, co sprzedali i rozkradli. Są też oskarżenia o dzielenie Polaków a jego autor już w następnym zdaniu, pewnie na jednym oddechu dzieli Polaków na normalnych i tych innych. Jeszcze inny idzie dalej i dzieli Polaków na tych wartościowszych, co wyjechali  no i tych pozostałych ( czyżby mniej wartościowych?). Sądząc po innych forach, dalej będzie już tylko gorzej.
To jest takie fajne Forum stolarskie i jestem za tym, aby takie pozostało. Może chcących dalej kontynuować ten wątek namówię do skorzystania z tego adresu?  http://www.polishexpress.co.uk/dlaczego-nie-wroce-szczery-tekst-polaka-z-uk-bije-rekordy-popularnosci/

Boje się, że jeśli będziemy to kontynuować za chwilę , w wątkach tematycznych zamiast oceniać projekt lub odpowiadać na pytanie czy rozwiązywać problem zaczniemy kojarzyć dyskutanta z tym co napisał w wątku o emigracji.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #149 dnia: 21 Maja 2015, 18:50:42 czas Polski »
Boje się, że jeśli będziemy to kontynuować za chwilę

Dobrze wyczuwasz , za chwilę będą  klótnie.
To są niebezpieczne i niepotrzebne tematy  na forum . Wątek proponuję zamknąć lub do kosza.