24 Kwietnia 2026, 12:19:06 czas Polski

Autor Wątek: połączenia placowe frezarką- jak to zrobić  (Przeczytany 3075 razy)

Offline LeszyHandmade

połączenia placowe frezarką- jak to zrobić
« dnia: 07 Maja 2015, 11:46:43 czas Polski »
Witam
Tydzień temu pierwszy raz w życiu wziąłem do ręki frezarkę, pobawiłem się w zaginanie krawędzi, rowkowanie itp. wszytko fajnie. Wczoraj zacząłem kombinować z połączeniami prostymi i lipa. byłbym wdzięczny jak ktoś opisał  jak prawidłowo robi się takie połączenia frezarką? nie mam strugnicy, materiał łapałem w ścisku jaki oferuje przenośny stolik warsztatowy- (taki sam jak ten z lidla, niedawno opisywany  ) Próbowałem to robić z reki, ale to była jakaś tragedia - stopa nie za bardzo miała się na czym oprzeć bo deska 1,9 cm i wąska a o równym wyfrezowaniu wpustu/palca mogłem zapomnieć  :( Także proszę o pomoc w temacie.

Offline DM

Odp: połączenia placowe frezarką- jak to zrobić
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2015, 11:49:09 czas Polski »
To się robi na stoliku.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2015, 11:56:11 czas Polski »
DominikDec znam to rozwiązanie ale potrzebny jest stół do frezarki a takiego jeszcze nie mam
 da się to zrobić "z ręki" (przyrządy do połączeń za 500 pl też już widziałem)?

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2015, 12:16:33 czas Polski »
To moze kawał kantówki i szablon?

Potrzebna jest tuleja kopiująca, prawdopodobnie z frezarką jest.
Gorszy jest szablon bo musi być dokładny.

Najprościej jest to jednak w stoliku zrobić.
Stolik nie jest aż tak trudny do zrobienia, mój pierwszy to był kawałek sklejki przykręcony do dwóch kantówek. A kantówki ściskami do piły stołowej. Szybki montaż i demontaż oraz minimalna ilość miejsca.

« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2015, 12:18:49 czas Polski wysłana przez DominikDec »

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2015, 13:46:10 czas Polski »
DominikDec- stolik zrobię, jasna sprawa, tylko  sądziłem że jest metoda  taka na szybko. też skłaniałem się ku szablonowi DIY ale tak jak mówisz dokładność tego nie będzie idealna szczególnie gdbym to robił ze sklejki.
Ale przede wszystkim dzięki za przypomnienie. Faktycznie gdzieś rzuciło mi się w oczy Twoje zdjęcie z przystawką na ściski. Wrócę z roboty to podziałam w tym kierunku dzisiaj.
A tak co do samej przystawki do połączeń to zrobiłem sobie taką nakładkę na sanki do piły stołowej i mój początkowy zachwyt przeszedł w  rozczarowanie a potem musiałem hamować nieco swoje emocje aby nie wywalić tego dziadostwa przez okno. a wszytko szło dobrze bo pierwszy bok idealnie,  drugi pasuje, trzeci wyciąłem i o dziwo od połowy i ni z tego ni z owego palce są przesunięte i im dalej tym gorzej. Podchodziłem do tematu kilka razy i mam teorię taką że te palce są bardzo wąskie (2,3 mm) i porostu przesuwając je dalej i dalej któryś lekko przyciskam za mocno, i wystarczy aby jeden się ugiął na kluczu i dalej już jest coraz większy rozjazd. Rozpisałem się nieco ale jak sobie o tym pomyśle to znowu mi nerw wraca, chyba za emocjonalnie  podchodzę do swoich dłubanek ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2015, 13:57:44 czas Polski »
Leszek handymade. W stolarstwie nie chodzi o to aby było na szybko :-) na szybko to płyta i konfirmaty :-) połączenia stolarskie wymagają :-) dlatego tak ładnie się później prezentują

wysłane z mojego xperia z3 przy użyciu tapatalk

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maja 2015, 14:21:37 czas Polski »
Tak jak pisze poprzednik - w stolarstwie niczego nie rób szybko a elektronarzędziami, maszynami w szczególności.
Najprościej jest wykonać przyrząd do wczepów taki jak tu:  http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=media;in=372;preview
prowadzony w rowku ( praca tym małym prowadzonym w tulei może być niebezpieczna).
Masz stolik, frezarkę, łatwo możesz dorobić blat z przykreconą od spodu frezarką i rowkiem w blacie, mocowany ściskami albo lepiej od spodu do blatu przykręć drewniane klocki, które możesz ścisnąć szczękami stolika.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2015, 14:45:18 czas Polski »
dzięki Panowie za przypomnienie o pokorze i sprowadzenie mnie na ziemie ;) Zdaje się że za szybko chce osiągać idealne wyniki omijając niektóre kroki w zdobywaniu doświadczenia.