27 Kwietnia 2026, 10:30:14 czas Polski

Autor Wątek: Taras - konstrukcja  (Przeczytany 17265 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Taras - konstrukcja
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Czerwca 2015, 11:32:22 czas Polski »
Jeśli chodzi o montaż deski tarasowe to plecałbym coś takiego.

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.drewnianetarasy.pl/grafika/klipsy/6.jpg&imgrefurl=http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f%3D5%26t%3D47348%26start%3D14&h=242&w=363&tbnid=2PsI1774RasqfM:&zoom=1&docid=FhNJsYmr3EELSM&ei=YoiCVcn_DKiR7Aa2r4PoCA&tbm=isch&ved=0CB8QMygAMAA

odstępy między deskami to około 5mm, a to dlatego aby nie wpadały rzeczy pod deski. Te uchwyty montażowe automatycznie ustalają odstęp.
Jeśli chcesz mieć odrobinę większy, to przy dobijaniu wstaw pomiędzy deski dustans o ustalonym przez ciebie wymiarze.
Jeśli chcesz na wkręty to 20mm od brzegu powinno być ok, ale sprawdż wcześniej na odpadzie, czy wkręt nie rozwarstwia deski. Jeśli tak, to zwiększ wymiar.
Ile ma wystawać deska za krwędź? to już zależy od ciebie. Ja sosbiście nie przekraczłbym wymiaru 1/4 szerokości deski. Bardzo ładnie wygłąda zarówno na styk do krawędzi, jak i wystająca 2 cm. To już kwestia gustu. Bardzo mocno zalecam zasięgnięcie opinii małżonki. Na długości zrób ten sam wymiar, choć możesz go dać nawet 10cm. Ważne aby deska się nie uginała jak staniesz na jej krawędzi. Zalaecam też wykonanie małych kapinosów wzdłóż całego brzegu.
Pamiętaj też o pilnowaniu, aby deska wzdłuż domu była mniej więcej tego samego rozmiaru co wszystkie deski. Nie wygłąda dobrze jeśli wszystkie deski będą 11cm, a ta ostatnia np 7cm. No i oczywiście musi być równiolegle do ściany. Te wymagania uzyskasz rególując odstępy pomiędzu poszczególnymi deskami. 1mm różnicy w wymiarze pomiędzy 10 deskami daje już 1 cm.
Wykończenie desek.

Jak już pisałem nie znam środków dostępnych w Polsce, ale użyj środków dedykowanych do desek tarasowych. Jakikolwiek olej to się może nie sprawdzić. Polełniłem już głupi błąd i kosztuje mnie to masę roboty. (wieczorem założę nowy wątek poświęcony temu kłopotowi, i bedzie on zahaczał o tarasy i meble ogrodowe.)

Jeśli chcesz uzyskać jednakowu odcień na każdej desce, to jeśli musisz użyć kilku opakowań np. 3x1litr, to wymieszaj je w razem w większym pojemniku, Pamiętaj jednak że deski mogą się różnie barwić w zależności od tego jak są żywiczne.
zapoznaj się z tym filmem
http://www.domidrewno.pl/?s=taras

Pozdrawiam

Offline arturs

Taras - konstrukcja
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Czerwca 2015, 21:30:15 czas Polski »
Dziękuję bardzo za rady. chyba na wkręty zrobię..
Jaka deska wzdłóż domu? Deski będą prostopadle do domu.. Czy chodzi o deskę przy oknie? czy proponujesz może "obramówkę" wokół tarasu?
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2015, 21:39:02 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Czerwca 2015, 21:35:22 czas Polski »
Jakoś nie załapałem że deki idą od domu do ogrodu.
Myślałem że będą wzdłóż domu.

Offline arturs

« Odpowiedź #48 dnia: 23 Czerwca 2015, 22:49:14 czas Polski »
koledzy, poradźcie jeszcze jak układac deski ? muszę łączyć je po długości,
mam już obcięte z jednej strony, wkręty dzisiaj dotarły (spaxy tarasowe)..
teraz zastanawiam się czy nawiercać wstępnie pod wkręty wiertłem z frezem pod wkręt? i czy nawiercać tylko deskę czy także legar? i czy najpierw podocinać i malować czy pomalować całe i docinać, a potem domalowywać docinki?

układać mam zamiar ze sznurkiem w linii wkrętów, a jak pilnować wysokości, też sznurkiem? legarki są raczej równo ale wolalbym się upewnić czy deski są równo w poziomie przykręcone..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Czerwca 2015, 01:42:08 czas Polski »
Cześć.
Deski łącz na styk, ale zprzerwą około2 mm. Łączenie musi być na legarze.
Pod te wkręty nie mususz nawiercaś  otworów, ale jeśli chcesz to tylko w desce samym wiertłem bez frezowania na główkę.
Przy wkręcaniu staraj sie aby wkręt zadłębił się w drewno do powierzchni deski, nie głębiej.
Przycięte końce desek również zamaluj. Brzegowe możesz po skończeniu tarasu, natomiast na łączeniach przed przykręceniem.
Podpowiedź. Bregi tarasu dotnij zagłębiarką po skończeniu kładzenia,, będziesz miał super krawędż.

Z pilnowaniem wysokości uważaj bo możesz sobie narobić kłopotu. Jeśli masz legary wyprowadzone, to bezpośrednio do nich kręć deski.

Powodzenia.

Offline arturs

« Odpowiedź #50 dnia: 24 Czerwca 2015, 22:08:06 czas Polski »
Cześć.
Deski łącz na styk, ale zprzerwą około2 mm. Łączenie musi być na legarze.
Pod te wkręty nie mususz nawiercaś  otworów, ale jeśli chcesz to tylko w desce samym wiertłem bez frezowania na główkę.
Przy wkręcaniu staraj sie aby wkręt zadłębił się w drewno do powierzchni deski, nie głębiej.

czemu nie nawiercać? przecież te blisko brzegu mają największe szanse się rozwarstwić? wiercić planuję w zagłębieniu (ryflu) tak jak spax zaleca, będą jeszcze mniej widoczne

Podpowiedź. Bregi tarasu dotnij zagłębiarką po skończeniu kładzenia,, będziesz miał super krawędż.
w jakim sensie dotknąć?
nie mam zagłębiarki tylko pilarkę, w sumie nie wiem czym to się różni.. a nie mogę frezarką ręczną każdą deskę frezem 45*

Z pilnowaniem wysokości uważaj bo możesz sobie narobić kłopotu. Jeśli masz legary wyprowadzone, to bezpośrednio do nich kręć deski.
w jakim sensie kłopotu? dwa czy trzy legary mam do poprawki, bo jak sznurek rozciągnąłem to okazało się że lekko siadły czy się skręciły..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Czerwca 2015, 23:38:10 czas Polski »
Witaj.
Konstrukcja wkrętów SPAX powoduje że drewno jest nafrezowywane podczas wiercenia, i nie jest tak narażone na rozwarstwienie.. Jak napisałem nie musisz, ale jeśli chcesz to zakazć ci nikt nie może. Na pewno nie zaszkodzi. Wkręty zawsze powinno się dawać w ryflu.

Miałem na myśli docięcie elemntów do jednej długości, (w tekście jest dotnij, nie dotknij) :o a czym, to już nie ma znaczenia. Nie wiem czy obaj dobrze się rozumiemy, bo piszesz o frezowaniu pod kątem 45stopni. Mie bardzo rozumiem jaki jest plan.

Jak kilka sztuk to możesz się pobawić i je poziomować. Zobaczysz że zrobić to dokładnie to nie takie łatwe. Każdy legar bądzie wymgał podkładki o innej grubości.

Pozdrawiam

Offline arturs

« Odpowiedź #52 dnia: 24 Czerwca 2015, 23:53:57 czas Polski »
aaaa.. coś mnie zamroczyło..dociąć żeby były równo to jasne..
co do freza to zastanawiałem się czy od czoła nie przefrezować pod kątem krótszych końców zewnętrznych desek, już po docięciu..
a co do śrub to są dwie szkoly - jedni daja w ryflu, inni nie..
a co do poziomowania to zrównam ze sznurkiem i tyle.. w sumie nie spieszy mi się a robię dla siebie, a nie na akord.. przymocowałem na stałe na razi skrajne deski, poznaczyłem gdzie mają być środki legarków/kręcone śruby - kilka muszę lekko przesunąć i będzie idealnie.. jak po sznurku :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Czerwca 2015, 01:18:38 czas Polski »
Powodzenia. :)

Offline morosoph

« Odpowiedź #54 dnia: 25 Czerwca 2015, 22:02:40 czas Polski »
Ja kiedyś tam przejechałem się na wilgotności desek tarasowych.
Kupiłem sobie w castoramie deski 25mm ryflowane obustronnie.
Wilgotność 15%niby. Po zamocowaniu z odstępem 7mm po pierwszym
lecie między deskami zrobiło się 14-15mm i tak już zostało. Wygląda
dużo brzydziej, ale da się żyć, tym bardziej że taras jest wysokości
ok 1m /dom ze spadkiem terenu/ więc jak coś spadnie między deski
nie ma problemu z wydostaniem tego. Także przemyśl sobie odstępy
przy montażu bo słońce jest bezlitosne i dosuszy ci dechy na wiór.
A jeden rok suszenia powietrznego to wg mnie zdecydowanie za mało.
Czytałem wtedy gdzieś gościa, który pisał że składał pokład na styk/bez odstępów/
drewno nie było wysuszone i po roku odstępy miał jak malowane.
Nie oszczędzaj też na wkrętach bo ja przyskąpiłem /zwykle czarne spaksy/,
a w tym roku musiałem odkręcić 2 deski i dało mi do myślenia.
A co do konstrukcji też mam częściowo z resztek po więźbie. główne
legary nośne świerkowe 14x7 i po 10 latach trzyma się wyśmienicie.
Nie żałuj odstępu między podłożem- drewno musi oddychać i dobrze 
podłoże zaizoluj , włókninę złóż podwójnie i do tego cała reszta uwag
kolegów , powinien być sukces także również powodzenia i do dzieła

Offline arturs

« Odpowiedź #55 dnia: 25 Czerwca 2015, 22:16:59 czas Polski »
dzięki, włóknina podwójne, na to kamień jeszcze..
wkrety bolą mnie cały czas - kupiłem 1200 sztuk spaxa do deski tarasowej z nierdzewki.. 800zł.. maskara. ale trudno, przeżyję.. deski półtora roku na dobrym "wygwizdowie" zrobię odstęp 5mm bo mam takie listwy idealnie się jako dystansowe nadadzą.. dzisiaj pomalowałem wszystkie dłuższe raz i część drugi sadolinem, reszta jutro i w sobotę..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Czerwca 2015, 22:35:20 czas Polski »
Jedna jeszcze porada, jeśli mogę.
Napisałeś że wkręty z nierdzewki. bardzo dobrze, tylko pamiętaj aby zaopatrzyć sie w końcówke do wkręcania ze stali nierdzewnej. Dlaczego?
Jeśli użyjesz standardowej końcówki, to podczas wkręcania drobiny metalu z tej końcówki osadzą się na powierzchni wkręta i zaczną rdzewieć, co może doprowadzić nawet do uszkodzenia wkręta. Dlaczego tak się dzieje to ja ci nie powiem, ale wiem to z firmy WERA która specjalizuje się w produkcji śrubokrętów i końcówek do wkręcania.

Offline arturs

« Odpowiedź #57 dnia: 25 Czerwca 2015, 23:21:34 czas Polski »
mam dedykowane końcówki (dwie, powinno starczyć)..

Offline arturs

« Odpowiedź #58 dnia: 26 Czerwca 2015, 21:53:31 czas Polski »
no zacząłem przykręcać..
powoem tak.. dla człeka nieprzyzwyczajonego do takiej roboty to jakaś masakra.. roboty się nie boję ale moje nogi i plecy już jęczą na samą myśl że jutro dalej robota w kucki.. poradzcie proszę czy nie przeginam z dociąganiem, robię na cztery ściski rozporowo, jak na zdjęciu.. można to jakoś uprościć?

Offline arturs

« Odpowiedź #59 dnia: 26 Czerwca 2015, 22:00:56 czas Polski »
no zacząłem przykręcać..
powoem tak.. dla człeka nieprzyzwyczajonego do takiej roboty to jakaś masakra.. roboty się nie boję ale moje nogi i plecy już jęczą na samą myśl że jutro dalej robota w kucki.. poradzcie proszę czy nie przeginam z dociąganiem, robię na cztery ściski rozporowo, jak na zdjęciu.. można to jakoś uprościć?