14 Czerwca 2026, 20:56:24 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka reczna do stolika  (Przeczytany 5207 razy)

Offline prezio

Pilarka reczna do stolika
« dnia: 09 Maja 2015, 16:19:52 czas Polski »
Witam,

Zastanawiam sie czy ktos kiedys cos zrobil podobnego.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy np. Kupujac pilarke reczna Bosch GKS 190 (przyklad), ktora ma ostrze srednicy 190mm i jezeli zdemontowalbym oslony i zainstalowal pilarke w stole - to czy jest mozliwosc dokrecenia do niej ostrza 250-260mm? do pracy przy stole?
Czy ktos cos takiego testowal?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

kwita

• Gość
Odp: Pilarka reczna do stolika
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2015, 16:46:37 czas Polski »
W jakim celu? Myślę, że silnik uciągnie samą tarczę, ale jak zaczniesz ciąć to raczej wątpię...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2015, 17:02:49 czas Polski »
Przecież tarcza nawet 185 jak zamontujesz na cienkim blacie wystaje ponad 50 mm.
Ja przez blachę trójkę wystawiłem swoją i wystaje 56 mm.
Kwita dobrze mówi tarcza zakręci ale w materiale stanie. To sa słabe silniki. Ja swoją z biedronki na razie raz zatrzymałem ale mocno skrzywiłem kantowke przypadkiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Pete JB

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2015, 00:39:36 czas Polski »
Znalazlem wyjscie z opresji ciecia ponad 190 mm za jednym razem. Moze nie jest to pilarka stolowa, ale robi robote ;)
https://www.facebook.com/thewoodworkingtips/videos/604774079656232/
Nie znalazlem przekierowania na YT, wiec zrodlo filmu bedzie fejsbukowe.

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2015, 08:43:23 czas Polski »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2015, 09:59:47 czas Polski »
ponad 190 mm za jednym razem
Ciekawe jaki silnik? Jaka moc jest potrzebna do takiego traka?

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2015, 10:11:53 czas Polski »
190mm na tasmowce nie jest tragedia. Ma silnik spalinowy. Tutaj raczej prowadzenie jest pomyslem;) 1-1, 5 kw powinno spokojnie wystarczyc, tez zalezy jakie drzewo.

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2015, 10:15:03 czas Polski »
Ma silnik spalinowy.
właśnie ten silnik jest interesujący, gdyż dzięki niemu trak jest mobilny. Fajna zabawka.

Offline prezio

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2015, 10:17:20 czas Polski »
Trza kupic kosiarkę spalinowa i wymontowac silnik na potrzeby traka:)

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2015, 12:31:45 czas Polski »
prezio ;), jak Ty chciałeś Bosch'em GKS 190 budować drewniane mosty i wiadukty :D, to zamontuj w podobny sposób dobry łańcuch spalinowy... ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2015, 12:36:42 czas Polski »
Trza kupic kosiarkę spalinowa i wymontowac silnik
Pocieszę Cię, można kupić sam silnik ;), jest to konstrukcja nad którą warto pomyśleć.

Offline prezio

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2015, 13:04:50 czas Polski »
Pewnie tak;) Ale ostatnio zauwazylem ze np. w elektrycznych silnikach taniej jest kupic urzadzenie i wymontowac silnik niz sam silnik ;) ale to taki szczegol ;)
------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2015, 19:18:00 czas Polski »
Pewnie tak;) Ale ostatnio zauwazylem ze np. w elektrycznych silnikach taniej jest kupic urzadzenie i wymontowac silnik niz sam silnik ;) ale to taki szczegol ;)
tylko pytanie czy to taki sam silnik

Offline Krzysztof Smolicki

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maja 2015, 07:16:12 czas Polski »
Witam,

możecie polecić jakąś pilarkę ręczną za około 600 - 800 zł, którą można stosować zarówno do brzegowania desek po dorobieniu prowadnicy oraz później podczepić pod stolik i pociąć na wymiar ??

Pozdrawiam
KS

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2015, 07:49:02 czas Polski »
W tej cenie mozesz juz pozwolic sobie na dobra pilarke. Ja zakupilem kilka miesiecy temu graphita za niecale 300zl i powiem szczerze ze pracuje nia duzo i jest dobra. Minusem jest brak klina i slaba tarcza w zestawie
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)