30 Kwietnia 2026, 00:32:13 czas Polski

Autor Wątek: Płyty z litego dębu pionowe do łóżka  (Przeczytany 1979 razy)

Offline Martin Whey

Płyty z litego dębu pionowe do łóżka
« dnia: 10 Maja 2015, 01:03:49 czas Polski »
Pierwsze kroki i pierwsze pytania...

Zaczynam przygodę ze stolarstwem od tego co wydaje mi się najłatwiejsze- łóżka. Mam tarcicę dębową 50mm. Zakładam wykonanie następujących formatów: 170 x 90 cm wezgłowie, 170 x 45 cm płyta "w nogach" i 2x 210 x 30 cm- boki łózka. Kategoria rozkroju na deski do wykonania płyt nasuwa mi się 15 cm.
 Czy dobrze kombinuję?

Druga sprawa - jak łączyć/kleić płyty docelowo pionowe i jak te szerokie obrabiać bo przecież te wyższe nie wejdą w strugarkę.

To na razie takie -moze naiwne mam pytania i czekam co też Koledzy na to odparują?

Offline Krystian Adam

Odp: Płyty z litego dębu pionowe do łóżka
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2015, 08:42:13 czas Polski »
Kantówki do klejonki raczej 5 cm a ich wyrównanie to to strug, szlifierka i tyle albo podzielić tak aby weszło w grubościówke a później dać jakieś kołki, lamelki, domino czy co tam masz i wtedy skleić. Jak dobrze otwory powiercisz to wystarczy lekko strugiem i cykliną

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2015, 09:17:18 czas Polski »
Niżej masz sposób klejenia i układania słojów. Jeszcze niżej " maszynę stolarską" do wyrównywania powierzchni które nie wejdą do grubościówki - tak robiłem deski bukowe do prasy, sklejane na lamele.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2015, 10:44:38 czas Polski »
Część podpowiedzi koledzy podali, dorzucę od  siebie że takie wezgłowie jakie proponujesz raczej nie stosuje się.
Moja propozycja widziałbym  tutaj ramę, która zamknie w sobie  jakieś ciekawe filongi .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2015, 12:33:35 czas Polski »
widziałbym  tutaj ramę, która zamknie w sobie  jakieś ciekawe filongi
Jestem za. Konstrukcja będzie się wydawała lżejsza i ciekawsza.