13 Maja 2026, 22:23:50 czas Polski

Autor Wątek: Budowa wyrówniarki-jaki wałek wybrać?  (Przeczytany 6365 razy)

Offline Yar0

Budowa wyrówniarki-jaki wałek wybrać?
« dnia: 14 Maja 2015, 11:12:50 czas Polski »
Witam
Będę się zabierał za budowę wyróniarki. Cała konstrukcja będzie stalowa i spawana, blaty z frezowanej blachy o długości 80cm każdy. Silnik 2,2kW niestety jednofazowy. Nie mam siły w domu. Pytanie do Was, jaki wałek kupić? W ogłoszeniach tego pełno, nowe, używane, starej daty ale nieużywane. Szerosc wystarczy mi 30-40cm. Czy są rożne standardy mocowania noży? Jeśli tak to jaki jest lepszy, bezpieczniejszy? Wybrać dwu czy trójnożowy? Bardziej skłaniam się do zakupu wałka starszej daty polskiej produkcji tylko czy noże do takowych są do dostania bez problemu?

Offline Filip

Odp: Budowa wyrówniarki-jaki wałek wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2015, 18:58:22 czas Polski »
Noże mocowane na kliny.
Jeśli wał robiony pod oryginalny, a nie kombinowany, to noże dostaniesz bez problemu.
Trzy noże.
Musi być dobrze wyważony, z dobrymi łożyskami wysokoobrotowymi. Wtedy bez różnicy, czy nowy, czy starej daty.

Offline lj78

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2015, 20:48:10 czas Polski »
Nie mam siły w domu.

W domu jednorodzinnym nie masz siły? Czy w mieszkaniu? Jeżeli nie masz siły w domu, to pewnie nie masz tylko mufy 3-fazowej, bo WLZ-ty do zasilania domów jednorodzinnych od "niepamiętnych czasów" w Polsce są 3-fazowe... Pozostaje tylko kwestia wyprowadzenia z rozdzielnicy elektrycznej, przewodu 3-fazowego np 5x4 i zarobienia na nim mufy.

Pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz

Offline Yar0

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2015, 22:20:22 czas Polski »
Mam dom i licznik jednofazowy:-) caly sprzet mam na jedna faze i nie oplaca mi sie juz sily podlaczac.
Jutro podesle kilka linkow do walkow, byscie swoim fachowym okiem ocenili czy warto.

Offline Yar0

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2015, 00:10:43 czas Polski »
Nie bardzo wiem który wałek ma mocowanie noży na kliny..:) Zamieszczam dwa zdjecia.

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2015, 00:48:35 czas Polski »
Na pierwszym zdjęciu masz wał z wkładkami odśrodkowo klinującymi, i tak jak pisał Filip jest to lepszy system mocowania noży.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2015, 09:46:05 czas Polski »
W domu jednorodzinnym nie masz siły
Tęż nie mam, ledwie się w drzwiach pojawiam i pada pytanie. ''Bardzo zmęczony jesteś?'' po czym pada odpowiedź ''zależy czego oczekujesz kobieto ;D'' i wychodzi na to że
Nie mam siły w domu

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2015, 12:29:30 czas Polski »
+ za zgrabne i dowcipne operowanie wypowiedziami ;D

Offline Yar0

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2015, 12:40:34 czas Polski »
W sumie odkad wybudowalem dom i w nim mieszkam to sily nie mam nie tylko w gniazdach ;D

Offline Yar0

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2015, 20:23:24 czas Polski »
Wracam z tematem wyrówniarki.  W trakcie poszukiwań wałka na portalach aukcyjnych trafiłem zupełnie przypadkowo w swoich okolicach w dobrych pieniążkach całą wyrówniarkę sam. Wałek trzynożowy o długości 30cm, silnik 3kW, blaty stalowe o długości 60cm każdy z blachy stalowej gr. 13mm. Właśnie z nimi mam problem bo są krzywe na swoich końcach. Wygląda to tak jakby podczas cięcia na gilotynie blachy się powyginały. Na fotce widać o czym pisze:) Ktoś ma pomysł jak je wyrównać? Na magnesówce byłoby najlepiej ale koszta będą zbyt wysokie.
  Czeka mnie jeszcze trochę pracy przy maszynie. Wczoraj rozebrałem ją w drobny mak, wyczyściłem i odmalowałem. Dorobić muszę regulacje stołu odbiorczego bo jest na stałe a chcę by bazą do niego był blat podawczy który ma oczywiście zrobioną regulacje. Po weekendzie dorobię przykładnicę i osłonę noża. poniżej zdjęcia w trakcie rozbiórki i już po kosmetyce:) Pas napędowy również prosi się o wymianę bo jest popękany.

Offline Chokai

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2015, 16:01:32 czas Polski »
Fajna. Też zaczynam myśleć , żeby kupić oddzielnie jakąś samorobną heblarkę i nową grubościówkę (na początku planowałem "dwa w jednym").
Ile za nią dałeś , jeśli można wiedzieć ?

Do czego potrzebna jest regulacja stołu odbiorczego ? (sorry, jestem laikiem)

Offline Yar0

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2015, 16:15:26 czas Polski »
Blat podawczy jest baza i ma tylko regulacja calosci, czyli wielkosci zbioru. By idealnie ustawic blaty w linii potrzebna mi jest regulacja blatu odbiorczego :)

Offline velsyster

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2015, 16:59:35 czas Polski »
Możesz pokazać jak rozwiana jest regulacja podawczego? Tata chce zrobić SAMa i szuka pomysłów na regulacje wysokości.

-- Tapatalk

marek_b

• Gość
Budowa wyrówniarki-jaki wałek wybrać?
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2015, 18:28:48 czas Polski »
Mam wałek, nigdy nie używany, SAM z kompletem noży, należy dokupić łożyska i osadzić.
Szerokość 30 lub 40,   rok "produkcji" około 1990-94, wyważony.
Muszę zobaczyć jak to wygląda. Na pewno warto , dobrana stal na wałek noże.
Są chętni ???

Offline Yar0

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipca 2015, 18:45:54 czas Polski »
Zamieszczam zdjęcia regulacji:
Na fotkach dopiero widzę, że czeka mnie malowanie poprawkowe  ;D
Wyszła mnie w sumie 600zł. Cena była wyższa ale braliśmy jeszcze duży zestaw mebli ogrodowych:) Wyrówniarka jest bardzo ciężka i stabilna. W trzy osoby mieliśmy duże problemy by ściągnąć ją z auta.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2015, 18:54:36 czas Polski wysłana przez Yar0 »