20 Kwietnia 2026, 19:05:14 czas Polski

Autor Wątek: Samodzielne cięcie forniru na pile taśmowej  (Przeczytany 6659 razy)

Offline mumu

Samodzielne cięcie forniru na pile taśmowej
« dnia: 14 Maja 2015, 13:40:55 czas Polski »
Witam,

Chciałbym się podzielić z innymi użytkownikami doświadczeniami z samodzielnego cięcia forniru na pile taśmowej (a może ktoś inny też próbował?).
Otóż 3 miesiące temu stałem się posiadaczem używanej niewielkiej piły taśmowej. Maszyna z silnikiem 0,75 kW, rolkami o średnicy 38 cm, max wysokości cięcia 24 cm (moim zdaniem trochę dużo jak na tą moc silnika), wyprodukowana dawno temu w Szwajcarii, nazwy firmy nie podaje - no chyba że ktoś zna firmę Rudi Schmid Maschinenbau? ;) Pierwsze próby bardzo nieudane ale chyba głównie dlatego że byłem totalnym żółtodziobem w temacie użytkowania "taśmówki" - źle ustawione prowadnice i za bardzo napięta taśma sprawiały że "fornir" miał głębokie bruzdy po zębach taśmy, nierówną grubość a maszyna niemiłosiernie się męczyła z cięciem 12 cm kawałka drewna (nowiutka ostra jak brzytwa szwedzka taśma). Kiedy niemal pogodziłem się z myślą iż moja piła się do tego nie nadaje z pomocą przyszedł youtube a dokładniej jakiś stolarz zza wielkiej wody który na krótkim filmie wyłuszczył warunki jakie należy spełnić aby piłą taśmową ciąć przyzwoity fornir. Okazało się iż najistotniejsze są: moc piły - minimum 1hp czyli 0,75 kW, odpowiednia taśma - najlepiej około cala szeroka, z 2 - max. 3 zębami na cal oraz głębokimi wycięciami na trociny (nie wiem jak to się fachowo nazywa;)) tak aby nadążała z ich odprowadzaniem przy cięciu dość grubego kawałka drewna z którego odcinamy fornir (mnie się wydaje że coś trochę jak taśma od traka) oraz odpowiednie napięcie taśmy - nie maksymalne bo wtedy ponoć tracimy dużo z mocy naszej maszyny (jestem zielony w takich mechanicznych tematach - może ktoś faktycznie to potwierdzić?). Wczoraj idąc za radami amerykańskiego stolarza wreszcie prawidłowo ustawiłem wszystkie prowadnice, założyłem najszerszą i z najrzadszym zębem taśmę (i tak nieco za wąska i za bardzo "uzębiona") jaką miałem oraz nie napinałem jej maksymalnie. Efekt był dużo lepszy niż przy poprzedniej próbie (ale i tak jeszcze nie jest to tak jakbym chciał żeby było) - bruzdy po taśmie dużo płytsze, grubość poszczególnych liści mniej więcej równa (2-2,5 mm) a brzeszczot wchodził w 13 cm orzecha jak w masło. Myślę że przy odpowiedniej taśmie, wyższej prowadnicy do której ciąłem (moja miała 8 cm a cięty kawałek drewna 13 cm) oraz odrobinie praktyki efekty mogłyby być jeszcze lepsze.

kozio

• Gość
Odp: Samodzielne cięcie forniru na pile taśmowej
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2015, 13:45:27 czas Polski »
Bardzo fajnie że dzielisz się z nami tym wszystkim, jeśli znajdziesz czas to nagraj jakiś filmik.
Pozdrawiam

Offline molu

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2015, 16:40:48 czas Polski »
Cytat: mumu
głębokimi wycięciami na trociny (nie wiem jak to się fachowo nazywa;))

Po naszemu nie wiem ale jest fajny słownik pojęć związanych z piłą taśmową (angielski).

T.

Offline mumu

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2015, 16:49:11 czas Polski »
Dzięki kolego - w tym filmiku facet mówił właśnie o odpowiednio głębokich "gullet" ;) - na tym filmie gość fajne i prosto tłumaczy jak to wszystko działa: https://www.youtube.com/watch?v=fK9m5PadmiI

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2015, 17:33:19 czas Polski »
Czy to taśmowy , czy tarczowy  blat piły ,  z rzadkimi zębami i większymi przestrzeniami   między zębowymi  ,-  lżej będzie  kroił drewno.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2015, 21:50:01 czas Polski »
Matias to sprytny człowiek i ma wiele mądrych filmów, dobrze że mamy YT ;D

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2015, 22:25:39 czas Polski »
Dokładnie tak... kształt zęba i wybranie pod urobek nie jest przypadkiem. Kiedyś przegadałem kilka godzin ze specem z firmy z Jarocina od pił taśmowych do traków.  Nie ma ideałów ;) Jedne tną szybko, inne dokładnie, jeszcze inne twarde drewno, mokre itd. Temat rzeka ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline mumu

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2015, 08:49:50 czas Polski »
Filmu wprawdzie nie mam ale tak na szybko znalazłem 3 fotki w telefonach - na pierwszych dwóch moje piła taśmowa na ostatniej paski forniru jakie wycinałem na zwykłej pilarce stołowej. Plusem jest w tym drugim przypadku stosunkowo równa powierzchnia forniru (o ile wirujący blacik nie zostawi śladów zębów na "wyjściu" ;) o co nietrudno przy cienkim i wiotkim liściu forniru) ale z drugiej strony bardzo nas ogranicza max. wysokość cięcia. Na mojej fotce widać to doskonale po poszarpanym boku forniru - zęby blatu ledwie przechodziły przez kawałek drewna z którego odcinałem fornir (to było cięta na piłce z max. wysokością cięcia 55mm). Nie bez znaczenia jest też fakt iż przy cięciu na pilarce stołowej dużo więcej drewna zamienia się w trociny - choć jak wspomnieli przedmówcy - i tu pewnie dałoby się coś zaradzić stosując odpowiedni blat.

Offline mumu

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2015, 08:54:19 czas Polski »
Coś uciekły mi te dwa zdjęcia więc wysyłam jeszcze raz.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2015, 12:45:20 czas Polski »
A co ma blat do tego? Chyba chodziło Ci o grubość tarczy?

Offline mumu

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2015, 13:24:35 czas Polski »
Dokładnie to miałem na myśli blat=tarcza :)

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2015, 14:01:49 czas Polski »
a ma ktoś już doświadczenie z cięciem forniru na Makicie LB1200f? albo doradził sprawdzony sklep z dobrymi piłami?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2015, 21:00:23 czas Polski »
Sajo wielu ludzi chwali sobie tą makite bo jest w tym przedziale cenowym tak jak mlt100 jednym z najlepszych wyborów :) Kolegi ojciec posiada tą makite i jest z niej bardzo zadowolony :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline sajo

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maja 2015, 10:21:14 czas Polski »
ja też ją sobie chwalę :P tylko że do pilarki chciałbym kupić piły (taśmy) :D

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maja 2015, 10:53:50 czas Polski »
Hahahaha a ja zrozumialem inaczej :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)