09 Maja 2026, 20:32:24 czas Polski

Autor Wątek: Taśma maskująca  (Przeczytany 2451 razy)

krzysiek

• Gość
Taśma maskująca
« dnia: 14 Maja 2015, 20:41:59 czas Polski »
Witam
Teraz ja mam pytanie : czy ktoś z kolegów ma dobry patent na taśmę maskującą.
Skończyłem malowanie struga w ramach tunningu Macallistera , do maskowania użyłem stosowanej zazwyczaj taśmy malarskiej papierowej.
Niestety okazało się ,że trochę puszcza , brzegi w niektórych miejscach są leciuteńko rozmazane. Starałem się ją dobrze przykleić.
Przymierzam się do malowania mosiężnego korpusu własnej konstrukcji router'a i zależy mi na idealnym, ostrym rozgraniczeniu pól pomalowanych od niepomalowanych i raczej nie wierzę w taśmę papierową.
Jestem tak zdeterminowany na idealny efekt ,że gotów jestem na wypróbowanie wcześniej kilku sposobów.
Sam mam pomysł na taśmę izolacyjną ( z tworzywa) , będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
krzysiek

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Taśma maskująca
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2015, 20:54:34 czas Polski »
Skończyłem malowanie struga
Co zastosowałeś ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2015, 21:12:51 czas Polski »
Lakier kolorowy w aerozolu dwie warstwy i dwie warstwy lakieru bezbarwnego błyszczącego z Lidl'a.
Podobnie będzie z mosiądzem tylko ponieważ pola niepomalowane będą polerowane "na lustro" więc pomyślałem ,żeby utrwalić efekt polerowania pokryć lakierem bezbarwnym całość , oczywiście bez stopy. 
Ma wyglądać tak.
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2015, 21:15:56 czas Polski wysłana przez krzysiek »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2015, 21:53:18 czas Polski »
Izolacja to super sprawa!
Po pierwsze łatwo ją przykleić a po drugie jest bardzo elastyczna i dopasowuje się do kształtów!
Polecam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2015, 21:57:46 czas Polski »
Dzięki za potwierdzenie, jeden pomysł już jest

Offline Filip

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2015, 22:02:33 czas Polski »
Jaką taśmę papierową używałeś?
Znam jeden sposób odcinania "igła" kolorów, ale obie części muszą być malowane (u Ciebie jedna jest niepomalowana, ewentualnie coś bezbarwnego?), do tego Twoje farby pewnie długo schną, nie sprawdzi się. jest to sposób odcinania kolorów farb na ścianach.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2015, 22:02:38 czas Polski »
Obok pracy mam lakiernię i jak mają małe elementy to właśnie izolacji używają.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maja 2015, 22:36:09 czas Polski »
Jaką taśmę papierową używałeś?

Zwykłą niestety właśnie tę do ścian.

Znam jeden sposób odcinania "igła" kolorów, ale obie części muszą być malowane (u Ciebie jedna jest niepomalowana, ewentualnie coś bezbarwnego?),

Mogę lakier bezbarwny położyć tylko na pola wypolerowane

do tego Twoje farby pewnie długo schną

w temperaturze otoczenia od 16 do 25 stopni ,wysychają w ciągu 60 minut, ale pełną twardość powłoki osiąga się po 48 godzinach.

Offline Filip

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maja 2015, 22:50:03 czas Polski »
BlueDolphin - niebieska taśma papierowa, dużo mocniejsza od standardowych białych.
60 minut to raczej zbyt długo.
Ale spróbuj.
Naklej taśmę, delikatnie pomaluj jej krawędzie czymś bezbarwnych - tak, żeby krawędź taśmy przykleiła się do elementu. Odczekaj chwilę, aż 'to coś' podeschnie - tak, żeby nie mazało się z farbą docelową, ale żeby też nie wyschło całkowicie. Maluj tą farbą którą chcesz obklejone elementy. Natychmiast zerwij taśmy. Jeśli lakier bezbarwny nie będzie jakoś długo schnął, powinna wyjść igła.

Offline molu

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maja 2015, 23:02:30 czas Polski »
Krzysiek - 3M ma w ofercie taśmę przeznaczoną dla lakierników i modelarzy. Cienka, elastyczna, dostępna w kilku szerokościach. Do najtańszych nie należy, ale na allegro można kupić w sensownej cenie. To jest  niebieska taśma z "fine line" w nazwie. Możesz też szukać po "cienkoliniowa".

T.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2015, 07:22:36 czas Polski »
Dzięki wszystkim za rady.
Pozdrawiam

Offline RobRob

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maja 2015, 11:15:15 czas Polski »
są taśmy malarskie takie gumowane kupisz prawie na każdym składzie budowlanym

Offline bobrowska22

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2016, 13:06:49 czas Polski »
Do malowania pokoju ostatnio używałam taśmy maskującej z pakart.com.pl Obawy przed zabrudzeniem nie mam, zawsze się sprawdza.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maja 2016, 13:25:07 czas Polski »
Do malowania pokoju ostatnio używałam taśmy maskującej z pakart.com.pl Obawy przed zabrudzeniem nie mam, zawsze się sprawdza.
Jak koleżanka skończy, to zapraszam do działu "przedstaw się" http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

...Agato...:)
edit: Chociaż patrząc na ilu forach koleżanka zarejestrowała się w maju i ile w nich jest linków reklamowych, to może jednak to zły pomysł z przedstawianiem się...
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2016, 13:35:07 czas Polski wysłana przez kerry »

Offline molu

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2016, 13:39:27 czas Polski »
Polecam winylową niebieską taśmę 3M, są różne szerokości, od 3 do kilkunastu mm.

T.