Ok. Zgadzam się że opis podany przeze mnie był niedokładny. Postaram się następnym razem podawać wszystkie informacje na ten temat.
A wracając do pochodzenia strugów... w linkach które udostępniłem, sprzedawcy z Japonii informują że towar jest oryginalny japoński, z japońskiego sklepu lub hurtowni, a co najważniejsze jest produkowany przez japońską firmę, alee..... fabryka znajduje się w chinach.. Tak jak pisałem wcześniej japonczycy to nie durnie i skoro mogą produkować towar taniej i bardzo blisko to tak robią. Identycznie wygląda sprawa z np: samochodami.. Fabryki japońskich samochodów są na całym świecie a mimo to marka jest nadal japońska. Przyznaję że strugi są wzorowane na chińskich, w sumie może właśnie dlatego że większość tego typu strugów jest chińska, ale sprzedawane przeze mnie, są producenta japońskiego KAKURI. Tu chyba nie podlega dyskusji jaką marką jest Kakuri. Jaka jest stal użyta w tych strugach to nie potrafię dokładnie opisać gdyż producent też nie podał mi takich dokładnych informacji. Jednak z opisów sklepów japońskich wynika że jest to jedna ze stali HSS. A co do pomiarów twardości... Od wielu lat sprzedaję noże kuchenne, i tam jest dokładnie ten sam problem. Nikt do końca nie wie jaka jest twardość stali użyta w nożach. Można jedynie ufać producentom. Ja osobiście nie sprzedaję noży producentów którzy nie podają takich danych, z racji tego że nie chcę okłamywać klientów wymyślając jakąś wartość.
Przykro mi tylko z jednego powodu.. Że co niektórzy członkowie forum od razu uważają że próbuję im wcisnąć chiński bubel za zbyt wielkie pieniądze. A sami nie sprawdzą do końca jaki towar oferuję (marka, model, producent, pochodzenie, itd). To że coś jest podobne za 5x mniejsze pieniądze to nie znaczy że jest to dokładnie to samo i tej samej jakości.
Myślę, że czas najwyższy ograniczyć oferowanie przeze mnie różnego rodzaju towaru na forum.
Staram się sprowadzać towar, którego w Polsce nie ma i o którym co niektórzy nie słyszeli, a forum wydawało mi się idealnym miejscem do promocji..
Myślałem także o udostępnieniu jakiegoś towaru do prób. Każdy z członków forum mógłby dany towar przetestować np przez dwa tygodnie (oczywiście nieodpłatnie) i wystawić opinię. Wtedy i ja i być może przyszli klienci wiedzieli by czy daną rzecz warto kupić lub sprzedawać.
Ale w tym przypadku, gdy spotkałem się z takim negatywnym odzewem, wręcz atakiem to zaniecham dalszych pomysłów.
A przy okazji dodam że chciałem własnie udostępnić jeden z tych strugów, oświetlenie do pił Z-Saw oraz piłę z ostrzem typu ALFA.
Pozdrawiam serdecznie.