02 Maja 2026, 10:28:01 czas Polski

Autor Wątek: Strug ręczny Macallister  (Przeczytany 32059 razy)

Offline aramis44

Odp: Strug ręczny Macallister
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Marca 2016, 00:03:08 czas Polski »
Krzyśku - tych strugów (według strony Casto) jest w PL zatrzęsienie - chyba tylko na mazurach ich nie ma... Jeśli miałyby się kończyć, puść mi PM to Ci kupię i podeślę razem z nożem do struga dla @headu.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Marca 2016, 01:46:36 czas Polski »
Dzięki Aramis poczekam do soboty na koniec pewnej licytacji na Ebay'u , jak mi się nie uda to wtedy zrobimy akcję CASTO.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #62 dnia: 10 Marca 2016, 07:29:17 czas Polski »
Okazuje się, że pod czarną farba na rączkach struga Macallister, jest fajne drewno.
Może ktoś rozpozna jakie to drewno - buk?.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Marca 2016, 07:39:47 czas Polski »
Wg mnie najprawdziwsza buczyna.

Offline aramis44

« Odpowiedź #64 dnia: 10 Marca 2016, 12:28:03 czas Polski »
No klasa :)
Czym pokryłeś drewno?

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #65 dnia: 10 Marca 2016, 13:40:31 czas Polski »
Olejem do tarasów: Hartzlack tung oil

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #66 dnia: 10 Marca 2016, 15:54:31 czas Polski »
Teraz cały strug wygląda jakoś tak drożej, może producent pomyśli oraz oleju zamiast farby

Offline Henry

« Odpowiedź #67 dnia: 10 Marca 2016, 16:26:27 czas Polski »
Olej do pracy spoconymi dłońmi? Lakier nie byłby lepszy? - przeźroczysty oczywiście  bo szkoda takiego ładnego drewna.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #68 dnia: 10 Marca 2016, 16:51:43 czas Polski »
Olej do pracy spoconymi dłońmi
I tu wychodzi moja amatorka :-[. Nawet przez chwile nie pomyślałem, że olej może być nieodpowiedni do tego.
To znaczy że może zostawiać tłuste plamy na rękach, ślizgać się, czy ....?

Offline Henry

« Odpowiedź #69 dnia: 10 Marca 2016, 17:14:01 czas Polski »
Jak olej spolimeryzuje to sam brudzić nie będzie, ale drewno będzie się brudzić od rąk bo olej nie tworzy aż tak szczelnej powłoki. Mam olejowany blat biurka (plus woskowanie) i widać gdzie dotykam go nadgarstkami przy pracy na kompie.

Offline aramis44

« Odpowiedź #70 dnia: 10 Marca 2016, 19:12:15 czas Polski »
No dobra, ale strug to narzędzie, a nie eksponat. Mam kilka starych młotków z niczym (w ciągu ostatnich 20 lat) nie zabezpieczanymi trzonkami - od używania, czasu, potu i okazjonalnego wybrudzenia drewno wygląda jak lakierowane. A strugiem nie będziesz raczej pracował mając ręce wysmarowane smarem/olejem silnikowym czy upaprane błotem. Spodziewałbym się raczej pyłu drzewnego i kurzu. Nie popadajmy w przesadę. Miło jest pracować ładnymi narzędziami, ale okazjonalna plamka czy inny defekt nie wpływa nawet w 1% na funkcjonalność. A świadczy o tym, że narzędzie jest używane :)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #71 dnia: 10 Marca 2016, 19:23:26 czas Polski »

Miło jest pracować ładnymi narzędziami, ale okazjonalna plamka czy inny defekt nie wpływa nawet w 1% na funkcjonalność. A świadczy o tym, że narzędzie jest używane :)

To sie zgadza z przewagą na " Miło jest pracować ładnymi narzędziami"

Offline Henry

« Odpowiedź #72 dnia: 10 Marca 2016, 19:29:04 czas Polski »
Mi to nie przeszkadza - ja w swoich kupionych używanych strugach w ogóle rękojeści nie ruszałem - zostały takie obskubane i poobijane jak były, trzeba szanować historię ;)

Offline mazi_dg

« Odpowiedź #73 dnia: 14 Maja 2016, 14:02:38 czas Polski »
Cześć,
piszę, ponieważ jestem laikiem w obróbce drewna i potrzebuję kilku wskazówek. Jeżeli chcecie i możecie to proszę o rady:

Moja sytuacja - będę wykonywał ogrodzenie tymczasowe. Słupki pozyskam ze ściętych sosen, które rosną na mojej działce. Potrzebuję je okorować, żeby zaimpregnować a następnie wkopać w ziemię. I o korowanie się rozchodzi - wyczytałem, że najlepiej ośnikiem to zrobić, tylko jakim? Ośnik po korowaniu będzie mi niepotrzebny więc nie chcę wydawać na niego dużych pieniędzy, ale też nie chcę kupować dziadostwa za 20 zł. Do okorowanie będzie około 70 stempli, obwód maks 25 cm, na długości około 1,3 m.

1. Jaki rodzaj ośnika wybrać? Widziałem takie nazwijmy to na dwie ręce oraz takie na jedną. Uważam, że lepszy będzie na dwie, bo będzie mniej męczący.
2. Jaki jest koszt przyzwoitego ośnika?
3. Jakieś rady odnośnie korowania? Będzie to mój pierwszy raz ;)
4. Czym na końcu naostrzyć stemple?

Będę wdzięczny za pomoc i wyrozumiałość, jeżeli umieściłem post w niewłaściwym temacie.

M.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Maja 2016, 14:23:26 czas Polski »
Grzecznie, aczkolwiek zdecydowanie odsyłam do: http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/  :P